Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

První čarodějovo pravidlo, Terry Goodkind

Goodkind Terry: Meč pravdy 01 - První čarodějovo pravidlo - váz.

Cyklus Terryho Goodkinda Meč pravdy se už zařadil mezi klasiku epické fantasy, takže není překvapením, že nakladatelství Classic nyní přichází s jeho reedicí v exkluzivní vázané podobě. Obzvláště když je na obzoru televizní seriál natočený na motivy Goodkindových knih a přede dveřmi je doba vánoční.
A tak na stránkách Prvního čarodějova pravidla opět ožívá příběh Richarda Cyphera a zpovědnice Kahlan Amnell, dvojice lidí, která je předurčena postavit se světovládným choutkám sadistického čaroděje Darkena Rahla. Ale o tom nemá Richard onoho dne, kdy na stezce zahlédne neznámou ženu sledovanou čtveřicí podezřelých mužů, ještě ani ponětí. Když se jí ale rozhodne pomoci, nevědomky uvede do chodu lavinu událostí, jež ho už zanedlouho přiměje vydat se přes hranici do Středozemí, říše magie, kouzel a smrtelných nebezpečí…
Goodkindův příběh vychází z klasických fantasy motivů, autor jej však okořenil množstvím originálních detailů a parádiček. Vytvořil tak nezvykle živý a barevný svět, v němž se hrdinové musejí postavit zlu čelem, pokud nechtějí, aby zvítězilo. To je také důvod, proč Richard přijímá odpovědnost hledače pravdy a jeho společníci zasvěcují životy jeho ochraně. Pravda sice bývá často nadmíru nepříjemná a někdy i krutá, ale zároveň očišťuje a dává sílu čelit osudu. Ale aby Richard měl šanci uspět, bude potřebovat víc než jen naučit se používat meč pravdy. Musí pochopit a aplikovat první čarodějovo pravidlo.
Autor věnuje postavám příběhu velkou pozornost i péči. Zejména ústřední dvojice v jeho podání působí velmi věrohodně a sympaticky, takže jí čtenář hned od počátku fandí, ale na druhou stranu jsou Richard a Kahlan občas až příliš vážní a odpovědní. To jejich společník Zedd je figurou mnohem pestřejší. Občas se staví do role moudrého starce, jindy zase budí hrůzu coby mocný čaroděj, ale ve skutečnosti je to vlastně vtipálek a pořádně škodolibý stařík. A právě tato rozmanitost z něj dělá výraznou individualitu.
Je potěšující, že se Classic rozhodl v novém vydání jednotlivé knihy cyklu nedělit, takže český čtenář má možnost číst je tak, jak byly napsány. Zároveň byl první díl znovu přeložen, což s sebou bohužel nese i pozměněné názvosloví. Pokud se ho ale bude překladatel držet dál, nebude to vadit. Jen nechápu, proč je na obálce ilustrace zpodobňující čaroděje Gandalfa.

  • Terry Goodkind: První čarodějovo pravidlo
  • vydal: Classic, Praha 2008
  • přeložil: Martin Stočný
  • přebal: Donato Giancola
  • 592 stran / 359 Kč

Recenze je převzata z magazínu Pevnost 1/2009.

17. dubna 2009, Martin Fajkus

Diskuze k článku

Přidat komentář

Název komentáře
Vaše jméno (povinné)
Váš e-mail
Potvrzení captcha Text, který vidíte na obrázku nalevo.

Tučné Kurzíva Podčiarknuté

Jiné HTML značky nejsou povoleny.
Citaci provedete předsazením > před každý řádek citovaného textu (např. z jiného příspěvku).

Meč pravdy 01 - První čarodějovo pravidlo - váz.

Meč pravdy 01 - První čarodějovo pravidlo - váz.
Vložit do pytle na zboží  Koupit 498 Kč 448 Kč

Meč pravdy 01 - První čarodějovo pravidlo - brož.

Meč pravdy 01 - První čarodějovo pravidlo - brož.
349 Kč 314 Kč