Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Provdána proti své vůli do cizí země , Lenka Bandurová: Třpytící se město (Lea Honor 01)

Bandurová Lenka: Lea Honor 01: Třpytící se město

V žánru young adult fantasy u nás převládá převážně zahraniční překladová literatura. Občas se ale objeví i nějaký český autor či autorka, kteří zkoušejí své štěstí a doufají, že zaujmou. Mezi ně patří i Lenka Bandurová se svým debutem Třpytící se město. Získá si její prvotina stejný počet fanoušků jako na internetu?

Dva rody spřízněné minulostí. Dávný slib, který musí být splněn. Sedmnáctiletá Lea Libertas nemá tušení ani o jednom. Rod Honor je její rodině už léta zavázán a je načase, aby se budoucí hlava rodu oženila s nejstarší dcerou rodu Libertas. Přichází ale nečekané komplikace a je na Lee, aby převzala místo své starší sestry a oženila se s Thomasem. To se nespoutané a veselé dívce vůbec a vůbec nezamlouvá.

Lea brzy zjišťuje, že ani její nastávající z toho není dvakrát nadšený. Jeho srdce patří jiné ženě, a do manželství tak vstupuje pouze ze cti k dávnému slibu mezi rodinami. Lea a Thomas se vydávají na putování do Honorovy země, aby zpečetili svůj osud. Oba však mají svůj vlastní plán…

Vymodlený debut

Třpytící se město je prvním dílem fantasy série Lea Honor primárně určené pro mladé dospělé a debutem Lenky Bandurové. Mladá autorka příběh již dříve publikovala na literárních serverech, kde si získala stálou čtenářskou základnu. Možná i díky tomu se Lea Honor dočkala i papírové podoby, což je bezesporu sen většiny mladých aspirujících autorů. Kniha vyšla u nakladatelství CPress a už na první pohled láká ke čtení svým krásným grafickým zpracováním. Uvnitř lze nalézt i mapu celého světa, což čtenářům výrazně ulehčí sledování Leiny cesty.

Lenka Bandurová v pěti bodech

  1. Pochází ze severu Moravy. Nyní žije na Severu Čech, kde i pracuje.
  2. Psát začala ve třinácti letech.
  3. Zamilovala si knihy Lenky Lanczové a Hanse Christiana Andersena.
  4. Před vydáním svého debutu publikovala především na internetu.
  5. Lea Honor si již před vydáním získala velkou fanouškovskou základnu.

I když je kniha prezentována v žánru young adult, nejvíce si ji užijí především mladší čtenáři, kteří od fantasy nemají taková očekávání. Oproti konkurenčním knihám je Lea Honor poměrně jednoduchá na pochopení a se zvraty, které je lehké odhalit. Příběhová linka tu skoro není, autorka se plně zaměřila především na postavy a vztahy mezi nimi. Romantika tu také až tak nefiguruje, i když se hlavní hrdinka nechtěně dostává do milostného víceúhelníku. Citliví čtenáři by si také měli dát pozor na témata jako sebevražda, citové vydírání, šovinismus a další.

Vzpurná manželka

Autorka se ničeho nebála a svůj svět postupně představila už v první knize. Čtenáři se tak mohou vydat na cestu celou řadou rozličných zemí a království a poznat tamější obyvatelstvo. Funguje tu jakási magie, která sice není vysvětlena do detailu, na druhou stranu je tu stále prostor pro vysvětlení v dalších knihách. Všechny země figurují v kontrastu k zemi, odkud pochází hlavní hrdinka, a autorka to čtenářům neustále připomíná. Je tak velmi lehké si představit, kde Lea vyrůstala a co vše ji ovlivňovalo.

Již dříve bylo zmíněno, že zde byl kladen důraz především na postavy. Ti, kteří milují knihy zaměřené na děj, by se tak měli raději otočit a do knihy se ani nepouštět. Nejvíce prostoru dostává sedmnáctiletá Lea Libertas, která vyrůstala ve Sluneční vesnici a celý její život byl plný slunce. Brzy je ale od své rodiny odloučena a vržena do manželství s cizím mužem, který je navíc o dost starší. Právě onen věkový rozdíl by mohl některým čtenářům vadit, jelikož jak Lea, tak i Thomas o Lee velmi často smýšlejí jako o dítěti. Sama se tak i chová – je vzpurná, náladová a mnohdy se chová dětinsky. Thomas je její pravý opak – seriózní, ctnostný. V jeho zemi navíc platí, že žena je muži podřízena a musí ho ve všem poslouchat. Právě to vyvolává konflikt mezi oběma hrdiny.

Třpytící se město by mohlo zaujmout ty, kteří hledají fantasy příběh o svobodě, lásce a ctnosti zaměřený převážně na postavy, a ne na děj, a kteří chtějí podpořit české autory.

  • Lenka Bandurová: Třpytící se město (Lea Honor 01)
  • Cpress, 2020
  • obálka: Julie Jursová
  • 344 stran, 349 Kč (v e-shopu Fantasye již za 314 Kč)
8. září 2021, Kateřina Kopišťová

Lea Honor 01: Třpytící se město

Lea Honor 01: Třpytící se město
Vložit do pytle na zboží  Koupit 349 Kč 314 Kč