Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Projekt Kronos ve fázi dvě, aneb může město zemřít?, Pavel Bareš: Kronovy děti (Projekt Kronos 2)

Bareš Pavel: Projekt Kronos 02: Kronovy děti

Když pod taktovkou nakladatelství Host vyšel Projekt Kronos, kniha s poutavou obálkou, a ještě poutavějším obsahem od českého spisovatele Pavla Bareše, na knižních databázích se začaly vršit pochvalné komentáře a hodnocení. Propracovaný román pochmurné vize budoucnosti se stal skvělým literárním debutem mladého autora a druhý díl na sebe nenechal dlouho čekat.

Luko a jeho přátelé jsou na útěku před nejmocnější organizací světa, Downtown se hroutí ještě více než kdy předtím, situace se horší každým dnem a vzbouření těch, již žijí pod Plošinou, je na spadnutí. Jasonovi Blakeovi, maskovanému Downtownerovi, se dostává více a více pozornosti a pro mnohé se stává symbolem revoluce. David Fox se boří hloub a hloub do temných tajemstvích, která se skrývají pod povrchem. Vše pomalu upadá do chaosu, jemuž jen napomáhá tajemný a vyšinutý Gasz. Osud celé Attiony visí na vlásku.

Kronovy děti se obratně vyhnuly nešvaru „druhých“ dílů, aneb vycpávkového pokračování dobré jedničky. Naopak, Projekt Kronos nastavil laťku poměrně dost vysoko a Kronovy děti si s ní hravě poradily a předčily očekávání. Pokud se jednička zdála poměrně složitá a komplexní, dvojka je úplně jiný level, jde více do hloubky, spojuje spoustu neurčitých bodů a odpovídá na otázky, které vyvstaly po dočtení Projektu. Nakonec má čtenář možnost zjistit, že na něj Bareš s prvním dílem šel ještě zlehka, v porovnání s pokračováním.

Co se týče atmosféry, působí mnohem temněji a pochmurněji. Je vidět, že se autor vypsal, a Kronovy děti se tak dostanou pod kůži ještě více než jednička. Jde o knihu, která vyžaduje více než kapku soustředění, rozhodně se nejedná o oddechovku, již by jeden přelouskal u kafe. Občas se mezi současný děj prolíná děj minulý, a to naprosto bez varování. Z počátku to může být trochu matoucí, ale jak se příběh odvíjí a postavy odhalují svá tajemství, flashbacky začnou být vítaným společníkem.

Hrdinové ve dvojce působí více propracovaným dojmem, živěji a reálněji, nechybí pořádné sondy do hlubin jejich nitra. Na scénu přijde dost nových postav a někteří staří známí dostanou více prostoru, zejména hlavní záporák Gasz. Vyprávění je z pohledu více osob a jak už to tradičně bývá, v určité fázi se jejich linky střetnou. Každý si s sebou nese dílek skládačky a společně zaplňují prázdná místa, kterých se na začátku nachází požehnaně. Nelze upřít, že autor má svůj příběh promyšlený do posledního písmenka. Vše do sebe postupně zapadá a čtenář se může jen divit, kam až sahá Barešova fantazie.

Pavel Bareš v pěti bodech

  1. Narodil se v roce 1994.
  2. Projekt Kronos původně publikoval na internetu.
  3. Patří mezi nadšené hráče videoher a čtenáře komiksů.
  4. Na kontě má již tři knihy, nejnovější kniha nese název Meta.
  5. Ze slohu dostával ve škole pětky za úniky od tématu.

Tempo příběhu se ustálilo na příjemné rychlosti, při níž jsou informace dávkovány tak akorát. Nechybí však pořádná dávka akce, napětí, emocí a špetky humoru. A jedno upozornění pro romantiky – autor do své knihy originálně zakomponoval žádost o ruku pro svou drahou (řekla ano). Zajímavé zpestření představuje občasný bonusový obsah – novinové výstřižky, fotografie, e-maily a zprávy, které svým obsahem doplňují příběh a podtrhují atmosféru.

Když pomineme paranormální prvky knihy, spousta obsahu Projektu a Kronových dětí reflektuje problémy dnešní doby. Mocenské společnosti mající pod palcem více, než by se mohlo zdát. Chudoba a zoufalství hned vedle luxusu a blahobytu, který spodinou pohrdá. Na tématech objevujících se v lze rozhodně vidět, že autor je absolventem studijního programu Sociologie a sociální politiky.

Druhý díl Projektu Kronos si zaslouží pozornost a zaslouží si jí hodně. Hladce navazuje na události z prvního dílu a 746 stran je nacpáno pořádnou náloží akce, nečekaných zvratů a když už se zdá, že autor musel vystřílet všechno, co si připravil, v závěru stejně překvapí tím, že tohle zdaleka není konec.

Závěr je jednoduchý – pokud čtenář hledá propracovaný a poutavý příběh od českého autora, série Projekt Kronos je ta pravá.

  • Pavel Bareš: Kronovy děti (Projekt Kronos 2)
  • Host, 2019
  • Obálka: Karel Jerie
  • 752 stran, 449 Kč (v e-shopu Fantasye již za 404 Kč)
21. dubna 2021, Lýdie Hochmannová

Projekt Kronos 02: Kronovy děti

Projekt Kronos 02: Kronovy děti
Vložit do pytle na zboží  Koupit 449 Kč 404 Kč