Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Prohnaní psanci pletichaří v prohnilém městě, Leigh Bardugo: Prohnilé město (Šest vran 2)

Bardugo Leigh: Šest vran 02: Prohnilé město

Po napínavém konci prvního dílu čtenáři netrpělivě očekávali pokračování, které na sebe nenechalo dlouho čekat. Tentokrát se druhý díl zahalil do zlato-černého hávu a rudých stránek. Honosný vzhled a netypický formát byl u jedničky spolehlivým lákadlem, u druhého dílu jen pěkná obálka stačit nebude. Šest vran skončilo otevřeným koncem, který drásal nervy nejednomu fanouškovi. Ponese se pokračování v duchu akční jedničky, nebo skončí se syndromem druhého dílu?

Mělo to být epické zakončení neuvěřitelné výpravy. Několik psanců v čele s králem podsvětí, Kazem Brekkerem, proniklo do nejpřísněji střežené pevnosti, splnili úkol, za kterým byli vysláni, a dostali se zpět živí s vyhlídkou na zaslouženou odměnu. Prohnilé město se však s nikým nemazlí, místo zlaté odměny čeká na skupinu zrada, zakončená podlým únosem a vydíráním. Na to si však Van Eck vybral špatného člověka. Kazovi nikdo nebude vyhrožovat, či sahat na majetek, natož na jeho nejcennějšího špiona. Pokud bude třeba, za svojí pomstou půjde i přes mrtvoly.

To nejdůležitější pravidlo, které se Kaz naučil, je vždy být krok napřed před nepřítelem. Nejlépe o několik dlouhých kroků. Druhé pravidlo je neméně důležité – nikdy nedat nepřítelovi najevo, o kolik kroků jste napřed. Kaz rozehrává nebezpečnou šachovou partii proti nebezpečnému protihráči, kdy každý krok musí být náležitě promyšlen dopředu. Každá chyba a její následky musí mít záložní plán. Na jeho vítězství závisí nejenom Inejin život, ale také osudy jeho parťáků, kteří se postupně z party nesourodých psanců, jež dohromady spojila práce, stali něčím, co by Kaz opatrně pojmenoval jako přátelé. A přátelé drží spolu, ať se děje, co se děje.

Leigh Bardugo v pěti bodech

  1. Narodila se v Jeruzalémě.
  2. Nyní žije a tvoří v Hollywoodu.
  3. Čas od času vystupuje se svou hudební skupinou, ve které zpívá.
  4. Po ukončení studia na Yale prošla řadou zaměstnání.
  5. První její kniha, která vyšla v ČR, je Griša – Světlo a stíny.

I přesto, že se v Prohnilém městě neustále něco děje, příběh na rozdíl od prvního dílu zvolnil mírně tempo a plyne jako vodní proud, chvíli lenivě a zlehka, jindy bouřlivě a rychle. Autorka velkou část knihy věnovala minulosti jednotlivých postav, historii, která stvořila charaktery, jež čtenáři poznali v Šesti vranách. Hlubší sondu do duší hrdinů střídá neustálé taktické plánování, zejména jak dosáhnout vytouženého cíle s nejmenšími škodami. O zvraty a intriky není nouze, pletichaření, podvody a zrady jsou přirozenou součástí Ketterdamu.

,,Když nemůžeš vyhrát, změň pravidla“ – Prohnilé město

Jak se čtenář mohl přesvědčit už v prvním díle, i Prohnilé město je promyšlené od začátku do konce. Každý krok má své odůvodnění a Kaz má v rukávu nejedno překvapení. Ve chvíli, kdy se může zdát naprosto jasné, co bude následovat, stane se něco, co zcela rozhodí běh událostí a čtenář se nestačí divit. Avšak i při té vší akčnosti a pletichaření se tu najde čas na lásku. Vztahy, zejména ty romantické, se ve dvojce rozvíjejí k radosti všech milovníků romance, stačí si jen vybrat, komu fandit. Vše vypadá přirozeně, milostná linka nepůsobí nuceně a není dosazená do děje, aby tu prostě byla a zpestřila příběh. Díky tomu není těžké si ji užít a pak se opět ponořit do víru akce ve stylu Podfukářů. Kniha obsahuje perfektní mix všeho, co má čtivý příběh mít, a díky tomu se čte tak snadno, až čtyři sta stránek uteče jako voda.

Původně měla být série Šesti vran duologií, nicméně autorka na svém Twitteru potvrdila, že nakonec bude i třetí díl. Nezbývá tedy než netrpělivě čekat. Leigh Bardugo je na poli literatury více než aktivní, od série Griša počínaje, až Válkonoškou (Wonder Woman) konče. Snad tedy i třetí díl vran spatří světlo světa brzy.

  • Leigh Bardugo: Prohnilé město (Šest vran 2)
  • Fragment, 2018
  • Překlad: Julie Žemlová
  • 432 stran, 399 Kč (v e-shopu Fantasye již za 359 Kč)
6. srpna 2018, Lýdie Hochmanová

Šest vran 02: Prohnilé město

Šest vran 02: Prohnilé město
Vložit do pytle na zboží  Koupit   499 Kč