Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Přízračný jezdec opět dokazuje, že s jednorožci se rozhodně nudit nebudete, A.F. Steadmanová: Skandar a přízračný jezdec (Skandar 02)

skandar a prizracny jezdec

Když jsme se Skandarem a jeho věrným parťákem, krvelačným jednorožcem Kvítkem, setkali naposledy, došlo k odhalení jejich největšího tajemství. Nyní celé škola ví, že Skandar ovládá duchovní živel, ale díky jeho hrdinskému počínání na konci prvního dílu je mu dovoleno zůstat ve Hnízdě a pokračovat ve studiu. Poradí si mladý jezdec s předsudky a konečně zapadne mezi ostatní? A zvládla autorka vybalancovat úskalí prvního dílu? Nejen na to přináší odpovědi pokračování celosvětově úspěšné série nyní s podtitulem Skandar a přízračný jezdec.

Skandar se vrací do Hnízda do druhého ročníku a v zásadě nemůže být šťastnější. Konečně se nemusí skrývat a může na plno studovat a rozvíjet svůj duchovní živel. Alespoň taková se zdá být teorie, jenže v praxi to všechno naráží na odvěký problém. Lidé mají totiž tendenci si okolní komplexní realitu zjednodušovat předsudky a generalizacemi, pomocí nichž pak nahlíží na okolní svět. A kolem duchovního živlu se předpojatostí točí opravdu spousty. Celé situaci nepomáhá ani fakt, že se objeví tajemné proroctví, všude kolem začínají umírat divocí jednorožci, což se dosud prezentovalo jako nemožné, a na ostrově roste množství živelných katastrof. Někdo nebo něco se zlobí a mezi studenty i dospělými se začíná prsty ukazovat na toho v jejich zkreslené realitě nejjednoduššího viníka – mladého kluka, co shodou okolností začal konečně projevovat svůj duchovní živel.

Skandara tak čeká ještě náročnější rok, kdy musí složitě balancovat mezi touhou ukázat, co všechno dokáže, a zároveň přitom nevyděsit celou školu. Jeho schopnosti jsou přeci jen neznámou silou, o které nikdo netuší, kam až může zajít. Všichni jen ví, že to má co dočinění se smrtí. Ostatně tuto neblahou pověst jen podporuje konání Jehly, úhlavního antagonisty celé série a majitelky duchovního živlu v jedné osobě, která už má na své pažbě nejeden nepěkný zářez. Jenže tentokrát to vypadá, že možná za tím vším nestojí jen ona.

Když hlavní hrdina stagnuje

Aby to hlavní hrdina měl o něco jednodušší, má kolem sebe svoji základnu přátel, kteří ho podporují a věří mu. Tedy až na jednu výjimku, jež se od počátku knihy víc a víc od původní neoddělitelné čtveřice začíná distancovat a raději preferuje vlastní zájmy. Na jednu stranu to poskytuje zajímavý charakterový vývoj jedné z vedlejších postav, na tu druhou to jen poukazuje na stále absentující míru komplexity u hlavního hrdiny. Zatímco v podstatě všechny vedlejší postavy v knize projdou zajímavým posunem, Skandar stále trochu stagnuje. Chybí mu totiž schopnost se za sebe postavit a příliš rychle odpouští. Možná jde o záměr autorky zamýšlející svého hrdinu rozvíjet postupně a z poněkud naivního, někdy trochu ufňukaného kluka ve finále vykřesat osobnost, ke které bude čtenář vzhlížet. Zatím jsme od toho ale daleko.

A. F. Steadmanová v pěti bodech

  1. Britská autora, která vyrůstala v hrabství Kent.
  2. V raném mládí často snila o fantastických světech a své nápady na příběhy pečlivě zaznamenávala do zápisníku.
  3. Nejdříve svou kariéru nasměrovala do soudnictví, aby záhy pochopila, že to není nic pro ni.
  4. Skandar a zloděj jednorožců představuje její prvotinu, která se prodala už do více než 35 zemí.
  5. V roce 2024 má vyjít již třetí pokračování a Sony Picture plánují Skandara převést na filmové plátno.

Podobně ambivalentní je to i s druhou výtkou, kterou jsme nastínili už v recenzi na Skandara a zloděje jednorožců. A.F. Steandmanová se totiž i zde soustředí primárně na akci. Což rozhodně není špatně v tom slova smyslu, že kniha proteče skrz prsty neskutečně rychlým tempem, a pokud by šlo o žánr akční fantasy, bylo by to v naprostém pořádku. Jenže tento titul v sobě snoubí takového potenciálu k rozšiřování nesmírně zajímavého a rozmanitého světa, že je obrovská škoda se mu více nevěnovat. Když už to vypadá, že se dovíme něco víc o jednorožcích nebo si prostě jen vychutnáme zajímavou hodinu magie, celé to přeruší příchozí zvrat. Zvrat, který se v různých podobách, ale s železnou pravidelností objeví snad v každé sebevíc nevinné scéně. Z celého Přízračného jezdce se tak z hlediska objevování světa, principů magie a samotných jednorožců příliš nového nedozvíme.

Ohromný potenciál

Na druhou stranu je ale třeba říct, že Skandar a přízračný jezdec čtenáře i přes své drobné nedostatky vzniklé nezkušeností začínající autorky bude bavit od prvního slova po závěrečný list. Magická škola jednorožců, vzdušné souboje a rafinovaní nepřátelé vás usadí hluboká do křesla a nepustí, dokud to celé nedočtete. V pozadí se navíc rýsují velmi zajímavé budoucí dějové linky, které díky povedenému finále naskýtají velmi nadějné vyhlídky pro další pokračování.

Skandar a přízračný jezdec navazuje na to, v čem první díl začal. Poskytuje nesmírně zábavný svět a poutavý příběh, jemuž k dokonalosti chybí odstranění nedostatků v podobě zatím malého charakterového vývoje hlavního hrdiny a přílišný apel na akční pasáže. Jakmile autorka ale trochu zpomalí a rozhlédne se kolem sebe, zjistí, že třímá v ruce nesmírný potenciál, z kterého může vykřesat neskutečně mnoho. Nezbývá než se těšit na třetí pokračování s podtitulem Skandar and the Chaos Trials, jež v originále vyjde v květnu 2024.

  • A.F. Steadmanová: Skandar a přízračný jezdec (Skandar 02)
  • Host, 2023
  • Překlad: Daniela Orlando
  • 408 stran, 386 Kč (v e-shopu Fantasye již za 429 Kč)
4. února, Adéla Košařová

Skandar a přízračný jezdec

Skandar a přízračný jezdec
Vložit do pytle na zboží  Koupit 429 Kč 386 Kč