Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Přišla mu vzít život, ale místo toho mu odevzdala své srdce, Rosamund Hodgeová: Krutá krása

Hodgeová Rosamund: Krutá krása

Obyčejně se každý na své narozeniny těší, Nyx je však výjimkou. Již ve svém útlém dětství totiž byla zaslíbená krutému vládci podsvětí. A právě v den svých sedmnáctých narozenin musí odejít do paláce, aby se provdala za netvora. Má zaslíbit své tělo i duši tomu, kdo zabil její matku. Právě taková totiž byla cena za její existenci, aby se ona a její sestra narodily, musela za to maminka zaplatit životem a za všechno může Laskavý pán, s nímž jeho otec před časem onu krvavou dohodu uzavřel. Nyní musí dívka napravit chyby, které její tatínek napáchal. Odčinit křivdu, která byla způsobena její rodině.

Aby nastolila spravedlnost, bude muset temného vládce zabít. To je úkol, na který trénovala dlouhá léta. Jenže ji zradí její vlastní srdce. Vladař se totiž nezdá býti až tak hrůzostrašný, ba co víc mladou ženu stále více a více přitahuje. Ovšem pokud nesplní své poslání, tak nemůže zůstat loajální vůči lidem, kteří ji vychovali. Musí přeci splatit dluh za svou matku, to je jediná cesta, anebo ne?

Rosamund Hodgeová je nováčkem na poli světové fantasy scény. Přesto však přichází vcelku se zajímavým nápadem. I když, pokud se to vezme kolem a kolem, tak převyprávění klasické pohádky Kráska a zvíře tady již několikrát bylo. Za všechny tituly lze zmínit zejména ságu Dvůr trnů a růží či pohádkovou jednohubku Na lovu. Nicméně Hodge i tak dokázala přijít s něčím neotřelým. Se světem, jemuž více než devět set let vládnou zlé síly. Slunce již neexistuje a dobra je poskrovnu.

Velkou pochvalu sklízí zejména vykreslení hlavní hrdinky. Autorka poukazuje na to, že ne každá pilotní postava musí být nutně samá slušnost na všech frontách. Nyx dokáže být zlomyslná, vychytralá a rozhodně si nenechá jen tak nic líbit. Přitom je však pravdomluvná a realistka, velké sny spojené s přehnaným očekáváním jsou jí opravdu cizí.

Rosamund Hodgeová v pěti bodech

  1. Je to spisovatelka a katolička.
  2. Miluje kočky a pověsti.
  3. Svou první knihu vydala v roce 2014.
  4. Dnes žije v Seattlu.
  5. Krutá krása je její prvotinou na české young adult scéně.

Možná právě díky těmto svým charakterovým vlastnostem je skvělým ženským ekvivalentem tajemného panovníka. Ten je totiž vším, vyjma hodného a empatického vladaře. Mimochodem jeho tajemný výraz a mluvení v hádankách si jednoduše zamilujete.

Jediné, co lze knize vytknout, je její přehnaně rychlý a velice otevřený konec. Ten totiž působí poněkud nedotaženě, jako kdyby se spisovatelka najednou něčeho zalekla a přerušila příběh. Nezbývá tedy než doufat, že se v brzké době objeví nějaké to pokračování, které překvapivé zakončení uvede na pravou míru.

Prozatím lze Krutou krásu doporučit všem příznivcům fantasy žánru, kteří hledají něco neotřele originálního, u čeho by mohli strávit pár příjemných večerů. Obstojný, magií proklatý příběh rozhodně stojí za vaši pozornost. Navíc pěkná obálka s nádechem tajemna také není k zahození!

  • Rosamund Hodgeová: Krutá krása
  • CooBoo, 2018
  • Překlad: Anna Andrlová
  • 256 stran, 299 Kč (v e-shopu Fantasye již za 269 Kč)
16. května 2018, Anastasja Vištalová

Krutá krása

Krutá krása
Vložit do pytle na zboží  Koupit 299 Kč 269 Kč