Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28.4. trvale zavírá pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už nebude možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Přišla Armáda nejlepších povídek Miroslava Žambocha, Miroslav Žamboch: Armáda (Bakly: 08)

Žamboch Miroslav: Bakly 08: Armáda

Za Miroslavem Žambochem stojí úctyhodné dílo nejen díky své kvalitě, ale i rozsahu. Oba komponenty oblíbené stavebnice umožňují postavit před čtenáře příběhy, které na knihkupeckých pultech už jednou byly. V případě knihy Bakly – Armáda vůbec nejde o marné snažení.

Jádro knihy se opírá o delší povídky vydávané v tzv. kolibří vazbě, což byl v podstatě experiment s knížkami neobvykle malého formátu. Žamboch tak vydal mezi lety 2005–2007 řadu příběhů a tři z nich věnoval tehdy ještě nepříliš exponovanému hrdinovi jeho publikací. V podstatě byl znám jen z velice zdařilého románu Bez slitování. Pátrat po drobných kolibřích knížkách by fanouškům monstrózně osvaleného zabijáka dalo zabrat, a tak nakladatelství Triton přišlo s jejich sebraným vydáním doplněným o dvě povídky a z toho jedna zcela nová, napsaná přímo pro knihu.

Příběhy jsou z období právě po výše uvedeném prvním románu o Baklym. Vystupuje již v roli staršího muže, ale jeho schopnosti bojovníka jsou vybroušené k dokonalosti. O to nebezpečnějším a smrtonosnějším je pro toho, kdo se mu postaví do cesty. Děj baklyovských příběhů je spjat s magií a samozřejmě na ni dojde i v této knize. Magický systém zde však nevystupuje v roli subtilního elementu, ale proměňuje se v Baklyho rukách v nástroj brutální síly.

Vydat něco znovu po patnácti letech není doba, kam by lidská paměť už nesahala, ale použité povídky přeci jenom trochu zaprášené jsou. Hlavní munice Žambochova stylu je vybavena kadencí s jistou nadčasovostí. Zejména v kratších příbězích autor sází na psychologii hlavní postavy, atmosféru, a především motiv boje s vlastní vůlí.

Bakly je opakovaně vystavován podmínkám, kdy sahá na dno fyzických i psychických sil. Je však archetypem člověka, který se stokrát zašlapán do prachu po sté znovu zvedne a bojuje životní boj. I když je vše zabaleno do akčního žánru produkujícího zástupy mrtvol, čtenář vnitřní boj hlavních postav pociťuje takřka na vlastní kůži, přestože v občanském životě se s bojovou brutalitou setká jen těžko.

Sugestivnost Žambochova psaní zabírá i v dekádu a půl starých příbězích. Těžko říct, jestli se jednalo o záměr, ale nová povídka v závěru knihy působí lehkým dojmem parodie na dnes kultovního hrdinu autorovy tvorby. Přibližuje se tak jednomu ze svých literárních vzorů, Raymondu Chandlerovi. Po určité době rozvláčný styl amerického detektivkáře vzbuzoval nejen temnou noirovou atmosféru, ale i lehký úsměv na tváři. Fanoušek se však usmívá radostí, protože se k němu vrací to, co ho k obdivu svého oblíbeného spisovatele přivedlo.

  • Miroslav Žamboch: Armáda (Bakly: 08)
  • Triton, 2020
  • obálka: Renáta Brtnická
  • 288 stran, 329 Kč (v e-shopu Fantasye již za 296 Kč)
25. září 2020, Radim Červenka

Bakly 08: Armáda

Bakly 08: Armáda
Vložit do pytle na zboží  Koupit 329 Kč 296 Kč