Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28.4. trvale zavírá pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už nebude možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Princezna, Andrzej Pilipiuk

Pilipiuk Andrzej: Sestřenky 2 - Princezna

Znáte Stanislavu, Kateřinu, Moniku a mistra Sedzivoje? Že ne? To ale děláte chybu, kdo je nezná, nechť si sežene knihu Sestřenky a poté toto pokračování, ale kdo je zná, ať se hned vrhne na čtení. Zajímají vás další osudy upírky Moniky? Nebo chcete znát tajemství výroby zlata a dlouhověkosti? Tak jste tu správně, tato kniha je právě pro vás.

O této knize jsem si dlouhou dobu myslel, že vůbec nevyjde, a pokud ano, k nám se nedostane, ale jsem rád, že opak se stal pravdou. Princezna je druhý díl trilogie známého polského autora Andrzeje Pilipiuka, který se proslavil knihami o dobrodružstvích exorcisty-amatéra Jakuba Vandrovce z Vojslavic.

První kniha Sestřenky pojednávala o zajímavém seznámení tří rozdílných a zároveň si velmi podobných „mladých“ žen – Stanislavy a Kateřiny Krušewských a Moniky Stěpankovic, které se řízením osudu staly přítelkyněmi a strážkyněmi svých tajemství. Během toho se poznaly s mistrem Sedzivojem ze Sanoku, alchymistou, který pamatuje dvůr Rudolfa II. a zná největší tajemství alchymistů – jak měnit kov ve zlato. Kromě toho je i zdatným šermířem, což se mu bude v příběhu hodit.

V pokračování se autor více věnuje mistrovi a Monice, zbylé dvě sestřenky jsou spíše postavy v pozadí.
Děj sám se točí kolem lovců upírů, kteří přijeli do Krakova, kde se stejně jako v předchozím dílu celý děj odehrává. Nejdříve přichází na scénu maďarský nováček László, k němuž se později připojuje i mistr Abraham van Helsing. Již zde můžeme pozorovat typický autorův smysl pro humor a popkulturní narážky na filmy či jiné postavy.

Na začátku dává autor, jak je jeho dobrým zvykem, těžce na frak nešvaru dnešní společnosti. Tentokrát to odnese celé polské školství, a já musím přiznat, jelikož se v této oblasti nějaký ten pátek pohybuji, že i naše je na tom velmi podobně. Člověka to může donutit k zamyšlení, ale v rámci knihy vám to zaručeně vykouzlí potutelný úsměv na rtech, a v mém případě i jistý pocit zadostiučinění.

Na dalších stranách se seznamujeme s lovci, kteří jdou po mladé upírce Monice. Její dopadení by znamenalo vstup Lászla mezi opravdové lovce upírů a Abrahamovi by přineslo další zářez na osikovém kůle. Paralelně sledujeme mistra Sedzivoje, který se dostává do konfliktu s Bratrstvem druhé cesty. Dozvídáme se, že k přeměně kovu ve zlato vede více cest, než je ta mistrova, ale ta jeho je samozřejmě správná a čestná. Konkurenční skupina nechce po mistrovi jen jeho cestu, ale také jeho život.

Děj knihy je nabitý akčními scénami, jako je souboj s pravým golemem, při kterém nám autor pěkně natvrdo vmete do tváře , že golem rabína Löwa byl nudný suchar. Nebo když se vloupají do muzea a oživí mumii egyptského kněze.

I když minulá kniha nesla podtitul, že se v ní nevyskytuje v žádné formě Jakub Vandrovec, exorcista-amatér, v této knize je pravidlo porušeno a v jedné kapitolce se nejmenován mihne, což nepochybně potěší všechny jeho příznivce.

Děj knihy postupně graduje a nevadí ani snížení počtu hlavních hrdinů, autor si ladně hraje se slovy a slovními hříčkami a servíruje nám porce zábavy smíšené s historií a legendami. Občas je to na škodu, protože oproti minulému „střízlivějšímu“ podání knihy tento díl sklouzává až moc do roviny tajemna, čímž se dostává až nepříjemně blízko k příběhům exorcisty Vandrovce. Nakonec to nevadí a doufám, že i třetí díl této série, který pod názvem Dědičky vyjde v nakladatelství Laser, si udrží vtipnou a zábavnou formu.

Knihu doporučím milovníkům děl Pilipiukových, ale i ostatním, kteří se chtějí kromě pobavení i něco dozvědět o historii a legendách.

  • Andrzej Pilipiuk: Princezna
  • Laser, 2011
  • překlad: Pavel Weigel
  • obal: Dorothea Bylica
  • 240 stran /199 Kč
26. dubna 2011, Jan Kundera

Diskuze k článku

Žádný příspěvek.

Přidat komentář

Název komentáře
Vaše jméno (povinné)
Váš e-mail
Potvrzení captcha Text, který vidíte na obrázku nalevo.

Tučné Kurzíva Podčiarknuté

Jiné HTML značky nejsou povoleny.
Citaci provedete předsazením > před každý řádek citovaného textu (např. z jiného příspěvku).

Sestřenky 02 - Princezna

Sestřenky 02 - Princezna
  199 Kč