Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Přichází temnota z hlubin země, Chris Colfer: Příběh kouzelnictví (Příběh magie 3)

Colfer: Příběh kouzelnictví

Pohádková série Země příběhů Chrise Colfera nedávno oslavila deset let od vydání prvního dílu. Pozadu není ani spin-off série – do českých knihkupectví nedávno dorazil již třetí díl, který slibuje ještě více akce a nového nepřítele, který číhá v temnotách. Brystal navíc uzavřela dohodu se Smrtí a zbývá jí jen několik týdnů života. Jak tohle vše dopadne?

Brystal Vždyzelená, alias Kmotřička Víla, měla na mále. Po smrtelném zranění byla donucena uzavřít smlouvu se samotnou Smrtí. Výměnou za svůj život jí ale slíbila, že vyhledá a zabije Nesmrtelnou, po které Smrt pase už stovky let. Má to však jeden háček – nikdo o její existenci nemá nejmenší tušení a neví, kde by se mohla nacházet. Brystal navíc hraje hru s časem – má na její zabití pouze několik týdnů. Poté zemře, teď již doopravdy.

Chris Colfer v pěti bodech

  1. Za roli Kurta Hummela v seriálu Glee obdržel Zlatý glóbus.
  2. Zahrál si ve filmu Struck by Lightning, který sám napsal a produkoval.
  3. V roce 2011 byl podle časopisu Time zařazen mezi 100 nejvlivnějších lidí světa.
  4. Stejně jako postava Kurta Hummela, i on je homosexuál.
  5. Kouzelné přání se dva týdny po vydání stalo číslem 1 na žebříčku bestsellerů New York Times.

Nesmrtelná ale není jediný problém, s kterým se Kmotřička Víla musí vyrovnat. Z hlubin země začíná proudit temnota a nikdo neví, odkaď pochází. Brystal se tak spolu s vílami a čarodějnicemi bude muset obrátit s pomocí na svého úhlavního nepřítele, Spravedlivé bratrstvo, neboť v sázce jsou životy na celém světě. Podaří se vílám zabránit obrovské katastrofě a zachránit při tom život osobě, které si cení ze všeho nejvíc?

Již potřetí

Do českých knihkupectví dorazil v pořadí již třetí díl série Příběh magie s názvem Příběh kouzelnictví. Stojí za ním herec a spisovatel Chris Colfer, který se proslavil především díky Zemi příběhů, na kterou Příběh magie navazuje a představuje minulost Kmotřičky víly a jejích přátel. Znalost původních knih není úplně nutná, avšak rozhodně pomůže v lepší orientaci. Oproti původní sérii je spin-off o poznání temnější a autor se s ničím rozhodně nemazlil. Třetí díl má trochu pomalejší rozjezd, akce přichází až později, což ale vůbec ničemu nevadí. Čtenáři se opět doví něco nového o Zemi příběhů a jejích obyvatelích.

Série Země příběhů

  1. Chris Colfer: Kouzelné přání (Země příběhů 1)
  2. Chris Colfer: Návrat Kouzelnice (Země příběhů 2)
  3. Chris Colfer: Varování bratří Grimmů (Země příběhů 3)
  4. Chris Colfer: Za hranice království (Země příběhů 4)
  5. Chris Colfer: Na vlnách fantazie (Země příběhů 5)
  6. Chris Colfer: Srážka světů (Země příběhů 6)

Colferův styl psaní se za uplynulé roky náležitě vytříbil a číst jeho knihy je radost. Kapitoly jsou poměrně krátké, úderné a mají spád. Román se velmi dobře čte, takže jde o ideální dílo i pro ne zrovna zdatné čtenáře. I když působí na první pohled hodně pohádkově, nenechte se zmýlit – užijí si ji všechny věkové kategorie, nejenom děti.

Více než pohádka

Velký důraz Colfer klade na individuálnost svých postav a na jejich osobnostní rozvoj. Do příběhu také zapojil současné problémy, které v tomto žánru nejsou zrovna běžné. Příkladem je například objevování vlastní sexuality, s kterou se potýká jedna z vedlejších postav. Co se týče samotné Kmotřičky víly, od první knihy se neustále posouvá dál. Ve svém mladém věku se již musela vypořádat s celou řadou problémů, s kterou by měl problém i někdo o desítky let starší. I přes všechny strasti a překážky si ale Brystal zachovala svou osobitost a lidskost, což z ní činí dost realistickou hrdinku. Prostor navíc dostávají i vedlejší postavy.

Série Příběh magie

  1. Chris Colfer: Příběh magie (Příběh magie 1)
  2. Chris Colfer: Příběh čarodějnictví (Příběh magie 2)
  3. Chris Colfer: Příběh kouzelnictví (Příběh kouzelnictví 3)

Autorovy knihy se jak u nás, tak i v zahraničí těší nesmírně velké oblibě. První díl navíc nedávno oslavil desetileté výročí od vydání a v angličtině vyšel ve speciální edici. Zatím není jisté, zda Colfer plánuje i další knihy v sérii Příběh magie, vzhledem k otevřenosti konce je to ale velmi pravděpodobné. Fanoušci tak nemusí zoufat, určitě se něčeho dalšího z tohoto světa ještě dočkají!

Příběh kouzelnictví je ideálním čtivem pro všechny milovníky pohádkových příběhů se silnou ženskou hrdinkou, která se pro své přátele nebojí utkat ani se samotnou Smrtí.

  • Chris Colfer: Příběh kouzelnictví (Příběh magie 3)
  • Fragment, 2022
  • Překlad: Veronika Volhejnová
  • 296 stran, 399 Kč
10. dubna 2023, Kateřina Kopišťová