Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Predátoři, Miroslav Žamboch

Žamboch Miroslav: Predátoři

Mirek Žamboch za těch patnáct let, jež uplynuly od doby, kdy poprvé jako autor vstoupil do české fantastiky, představil čtenářům pěknou řádku příběhů a ještě větší množství postav, jež je prožívají. Namátkou vzpomeňme jen nejznámější z nich – Tekuarda, Baklyho, Lancelota či Johna Francise Kováře, a nesmíme zapomenout ani na Koniáše. Zatímco většina spisovatelů se spokojí s jedním hrdinou, jehož osudy neustále rozvíjí, Mirek nepřestává hledat nová témata a vytvářet neustále nové postavy. A možná i proto jsou jeho knihy u čtenářů tak oblíbené. Nebojí se totiž riskovat a začínat prakticky z ničeho.

A „kůži na trh“ nese i ve svém nejnovějším románu Predátoři. Není to ovšem kůže jen tak ledajaká, nosí ji na sobě ti největší plazi, jací kdy na Zemi žili – dinosauři. Ano, právě tyhle přerostlé ještěrky z druhohor Žambocha zaujaly natolik, že je obsadil v románu do rolí téměř hlavních. A není se co divit. Dinosauři už odedávna vzbuzovali u lidí úžas, zájem i strach gigantičností i tlamami plnými ostrých zubů. Nálezy obrovitých koster i jejich částí přece ponechávají tolik prostoru lidské fantazii. I každé malé dítě přece zná jména jako tyranosaurus rex, pterodaktyl nebo raptor.

Žambochův příběh začíná poměrně nevinně (jak už to tak bývá) v naší moderní současnosti. Marek Twilli je mladý zapálený fyzik, který se podílí na prestižním projektu Kauzuálního skoku. Tedy, hledá volné vektory v časoprostorovém kontinuu, kterými se pak skokově přemísťují specializované sondy do různých částí vesmíru a různých časů. Problémem ale je, že nikdo dopředu neví, kam se taková sonda vlastně dostane, takže procento jejich návratů je mizivé. Takže Markova práce je skutečně zajímavá jen pro opravdové nadšence. To se ale změní, když čirou náhodou objeví vektor, u něhož se místo i čas podaří identifikovat. Tím místem je Země a časem druhohory.

A tady zapracuje další náhoda. O objevu se dozví jeho známý, bohatý byznysmen Jan Petr, který dostane na první pohled bláznivý nápad – uspořádat loveckou výpravu do druhohor. Protože je to muž činu, nakonec Marka přemluví a celý projekt začíná postupně dostávat pevnější obrysy. Za pouhých třicet milionů tak hrstka vyvolených dostává jedinečnou příležitost – zastřílet si na ty největší tvory, jaké kdy Země nosila, a získat tak jedinečnou trofej. Pokud ovšem dinosaurus předtím nedostane je. Ale to bude právě ten opravdový adrenalin. Člověk proti bestii! Z očí do očí…

Přes všechny potíže a problémy nakonec akce může začít. Druhohory jsou snad ještě divočejší, než si to lovci představovali. Jsou tedy nadšeni! Zbývá jen vybudovat základnu a už nic nebrání vytoužené kratochvíli. Jenže dinosauři jsou větší, rychlejší, zuřivější, zákeřnější i chytřejší, než lidé předpokládali. Takže už zanedlouho se kouzelná procházka Jurským parkem mění v regulérní brutální boj, v němž jsou síly vyrovnané. Na jedné straně člověk s puškou v ruce, a proti němu stovky kilogramů svalů, ostré drápy a ještě ostřejší zuby. A to je pouhý počátek. Protože i tato země má své nekorunované vládce. Predátory, jimž se vpád takových nedomrlých savců vůbec nelíbí…

V Predátorech Žamboch servíruje další z rychle se odvíjejících příběhů se spoustou akce a podmanivou atmosférou. Velmi dovedně přitom dávkuje jeho napětí, které nechává gradovat až téměř na konci knihy. Z poněkud neobvyklé lovecké párty pro vyvolené, kteří mají maximum trumfů na své straně, se tak pozvolna stává noční můra, v níž jde o holý život. K napínavosti textu přispívá i jeho zdánlivě přímočaré vedení v jedné dějové linii, jež sleduje hlavní postavu. Celkové vyznění pak autor zdůrazňuje právě volbou ich formy pro vlastní vyprávění. To mu umožňuje komentovat děj z pozice jeho hrdiny, a navíc to dodává této postavě na věrohodnosti.

Ani další protagonisté příběhu však nejsou co do realističnosti a uvěřitelnosti nijak ošizeni. Zároveň tu ale autor s oblibou využívá svých zavedených schémat a stereotypů. Hlavní role jsou jasně rozdány už na počátku knihy a ani vývoj děje na nich nic nezmění. Na jedné straně stojí hlavní klaďas, v tomto případě Marek Twilli, kterému by mohla být přilípnuta nálepka „vědátor“. Není nijak zvlášť pohledný, nemá vypracované tělo z posilovny, navíc nosí brýle a neoplývá ani žádnými velkými hmotnými statky či společenskými konexemi, takže není divu, že jeho sebevědomí není nijak velké. Ale přece má v sobě něco chlapského, co mu nedovolí vzdát se či ustoupit nátlaku. Navíc mu jeho přirozená inteligence i znalosti poskytují nemalou výhodu, ačkoliv si to zřejmě neuvědomuje.

Jeho takřka úplným protikladem je Henry Wirgan, který se prezentuje coby nadutý a nepříjemný „libový frajírek“. Jenže při bližším pohledu to není zas tak jednoznačné. Henry totiž má na co být pyšný. Je to ukázkový krasavec s vypracovaným tělem, na nějž ženy „letí“. Navíc není ani hloupý a o jeho odvaze a schopnostech v různých disciplínách života nemůže být pochyb. A přece je někde v něm něco „shnilého“. Extrémní sebevědomí a egoismus mu prostě nedovolují přiznat porážku v čemkoli. A nezáleží na tom, jestli jde o nicotnou drobnost nebo opravdu zásadní věc. Navíc je tu ta jeho malichernost…

Zatímco hranice chování a jednání obou soků jsou pevně dány, ostatní postavy mají poměrně značnou volnost pohybu. Žamboch posílá do druhohor rozmanitou skupinu osob. Je tu typický, za všech okolností klidný a distingovaný anglický lord, prušácky popudlivý německý baron, typický ruský zbohatlík typu „medvěd“ se svou frivolní ženou, velkoobchodník se smrtí a samotný organizátor tohoto podniku, byznysmen Jan Petr. Něžnější pohlaví pak zastupuje kromě již jmenované ženy ruského oligarchy ještě nezdolná vdova Jessica Meyersová a atraktivní dívka Alice. K nim je třeba připočíst další dva další členy týmu. Paleontologa, jehož úkolem je seznamovat lovce s místní faunou, a také profesionálního lovce Grimkova, který má nad vlastním lovem dozor. Z výčtu postav je jasné, že už záhy mezi nimi dochází k různým třenicím, projevují se sympatie i averze, spojenectví i nevraživost. A jak se postavy dostávají do nebezpečnějších situací, vztahy se polarizují a na povrch se dostává skutečné já každého člena výpravy.

Kulisy, v nichž se příběh odehrává, pak Žamboch vytvořil s neobyčejnou péčí a důrazem na co největší věrohodnost nejenom v zásadních věcech, ale i v detailech. To se pak projevuje třeba v poněkud mentorských přednáškách paleontologa výpravy, jež se zanedlouho mění v užaslé komentáře zapáleného nadšence, který jako by si ani neuvědomoval možné nebezpečí. Nebo v důkladném popisu různého vybavení, kterým výprava disponuje, zejména pak odlišností zbraní jednotlivých postav. A třešinkou na dortu jsou popisy přírody a dinosaurů. Je znát, že autor strávil spoustu času studiem druhohorních reálií. Rozhodně to nebyl ztracený čas. Celý svět působí tak živě a věrohodně, že při čtení se občas zdá, jako by všichni ti –sauři defilovali přímo před očima. Je to skoro, jako byste sledovali Cestu do pravěku nebo Jurský park. Jen místo televizní obrazovky si to promítáte ve vlastní mysli.

Závěrem můžu říci, že Žambochova exkurze do druhohorního „Jurského parku“ dopadla více než dobře. Svůj podíl na tom kromě textu samotného mají i výborné ilustrace Lubomíra Kupčíka, v nich jako by se vrátilo něco z představ jednoho z nejlepších malířů, jaký se kdy věnoval pravěku – Zdeňka Buriana.

  • Miroslav Žamboch: Predátoři
  • obálka: Marek Hlavatý
  • vydal: Triton, Praha 2007
  • 416 stran / 299 Kč
20. prosince 2007, Martin Fajkus

Diskuze k článku

Ad Predátoři
Fenris13 - 20. 12. 2007 16:24

100% souhlas s recenzí, Predátoři se čtou výborně, kniha má od začátku do konce spád, je to napínavé, dramatické, prostě paráda. Epilog mi sice přijde trochu v kulhánkovském stylu (to není kritika), ale o to víc se těším na pokračování. Pro mně, spolu se Sladká jak krev od Petry Neomillnerové, nejlepší tuzemská záležitost na konci roku. Jen tak dál!
RE: Ad Predátoři
Noir - 21. 12. 2007 14:06

Knížku jsem nečetl, ale jako recenze strašná! "Závěrem svého dopisu" nám zakazovali ve slohu už na základce, absurdní tvrzení o tom, že většina autorů používá jen jednu postavu, brrr. Nicméně alespoň už vím, že se to pěkně čte...
RE: RE: Ad Predátoři
Jiří Popiolek - 21. 12. 2007 16:19

No, takhle drsně odsoudit podobně dlouhou recenzi na základě dvou nepodstatných drobností, na to už musí být povaha. Ale jo, někoho to baví a dělá mu to dobře.
Tak dáme další kolo flejmíku ve volném stylu, když jsou ty Vánoce?
Jan Vaněk jr. - 21. 12. 2007 18:32

Noire, přihlaš se v poště o svou průkazku a tajné dekódovací kolečko intošsko-psychoušsko-suchoprdsko-kazišuckého spiknutí. > takhle drsně odsoudit podobně dlouhou recenzi na základě dvou > nepodstatných drobností, na to už musí být povaha. A na to jsi přišel jak? Ona ji (k tomuhle) odsoudil sám recenzent na základě nespočtu podstatných obrovitostí, akorát že nemám(e) jediný důvod je tady vypisovat. K čemu by to bylo dobré? Uplivnout si můžeš vždycky. Kdo má oči k vidění (a mozek k porozumění psanému textu, samozřejmě), vidí; kdo neumí... no, uvidíme, kdože bude učit na té slavné Škole recenzentů, tedy až bude konečně otevřena (Nejbližší Dny, to je někde u masokombinátu v Brzku?).
Právě to čtu a musím říct, že děj pěkně plyne a je...
raven - 21. 12. 2007 18:48

Právě to čtu a musím říct, že děj pěkně plyne a je to dost čtivé. Můžu jedině dopoučit. Ale Bakly nebo Koniáš to není :-)
RE: Právě to čtu a musím říct, že děj pěkně plyne a je...
romison - 21. 12. 2007 21:26

> Právě to čtu a musím říct, že děj pěkně plyne a je to dost čtivé. Můžu > jedině dopoučit. Ale Bakly nebo Koniáš to není :-) a ty nebudes uplne blbej, kdyz jsi zjistil, ze to neni Bakly ani Konias? :) Za jak dlouho ti to doslo, jak dlouho jsi je tam hledal? :)
RE: Tak dáme další kolo flejmíku ve volném stylu, když jsou ty Vánoce?
Jiří Popiolek - 23. 12. 2007 09:13

to Honza Vaněk: Jene, Jene, nějaký škaredý předvánoční zážitek, že ses zase rozhodl zvýšit si ego podobnými ironickými bonmoty? Nevím, mám se s tebou pouštět do nějaké diskutérské přestřelky a zkazit si tak Vánoce? Znám miliony užitečnějších věcí, třeba pečení cukroví, zpívání koled nebo psaní článku o Novotného Valhale do přespříští Pevnosti. Takže ne, nebudu ti vyvracet přesvědčení, že nikdo kromě tebe a možná několika dalších, které jsi schopen vzít na milost, to neumí (škoda, že nám to všem nejsi schopen natřít tak nějak v praxi a přímém souboji samotných recenzí, ale to je debata, kterou spolu vedeme, co se známe). Stejně by se mi to nepodařilo, takže by to byla ztráta času ještě mnohem větší. Nicméně k tvé otázce: Školu recenzentů spustím brzy po Novém roce, pod pojmem brzy si tentokrát dosaď maximálně tři týdny, a budu ji mít zpočátku pod palcem jenom já. Pouze v případě, že by zájem o ni byl nějaký mimořádný (což ale moc nepředpokládám, protože výsledkem podobné publicistické činnosti pak mnohdy bývají na netu jen urážky a výsměch), uvažoval bych o rozšíření. Důvod podzimního zdržení byl prostý, nedostatek času vypilovat podobný projekt do podoby, jakou bych si přál. Závěrem (ať se Noir osype) ještě jedna poznámka: já jsem často přemýšlel, co tě (kromě toho, že tě to baví) k podobné systematické činnosti na internetových diskusích vede, a mám pocit, že hlavní důvod je ten, že bys rád zakonzervoval ten stav publicistiky, jaký byl někdy na počátku devadesátých let, kdy se všechno podstatné točilo kolem vaší skupiny v Interkomu (proboha, jen zase žádné další tisící nudné poznámky o spiknutí, těmi se oháněj, až zas budeš chtít být vtipný). Nevím, nejspíš byla celková úroveň naší publicistiky o fantastice na vyšší úrovni (když se to zprůměrovalo), ale zase byla určena pro úzkou skupinu lidí a zbytek čtenářů to nezajímalo. Nepřipadá mi, že to je ta správná cesta, kterou bychom se měli chtít vydat... A jsme zase u toho, k čemu by recenze jako taková měla sloužit a komu by měla být určena...
Tak flejmík nedáme, jsou Vánoce: zpět na začátek
Jan Vaněk jr. - 25. 12. 2007 12:55

> Jene, Jene, nějaký škaredý předvánoční zážitek [...]? Vždyť říkám: tvůj komentář, podle kterého čtenáři nemohou mít názor legitimně odlišný od tvého, ba dokonce ani se upřímně mýlit, ale "musí být povaha". Z nastíněných důvodů ani já nebudu (ti) vyvracet nesmysly, které mi podsouváš - a vlastně můžu být rád, žes mě s nimu seznámil. Tak pěkné svátky. Mimochodem: v recenzi ani anotacích o tom není jediné slovo, ale knížka končí cliffhangerem jako prase a nápisem "TO BE CONTINUED..." Pro některé čtenáře prý je to docela podstatná drobnost.
RE: Tak flejmík nedáme, jsou Vánoce: zpět na začátek
Jiří Popiolek - 28. 12. 2007 10:40

JVjr: Ale mohou mít odlišný názor, mohou, nikterak nikoho necenzuruju ani neperzekuju; i já pak ale mohu mít nějaký názor na pisatele těch příspěvků; mimochodem, na diskusi musí být dva a já na přispěvatele reaguju tak, jak si podle mě zaslouží. Kdo chce diskutovat, s tím diskutuji, někdo ale diskutovat nechce (třeba Noir). A své recenzenty proti podobným výlevům prostě bránit budu vždycky, to beru jako naprostou samozřejmost. Teď k těm nesmyslům, které ti podsouvám: Byl bych nesmírně rád, kdyby to nesmysly byly, ale mám čím dál větší pocit, že nejsou. Tvé příspěvky jsou dvojího charakteru: buď výčty dat získané hodinami prohledávání googlu, nebo čirý zlomyslný negativismus. Nechci po tobě ani objektivitu, ani vyváženost, ani konstruktivní kritiku, to je, jak oba víme, nesmysl, nechci po tobě ani to, abys obrousil ostří svých příspěvků, nikdy sice s ním nebudu souhlasit, ale už bys to nebyl ty. Co mi opravdu vadí, je, že nenabízíš alternativu. Viz hodnocení antologie Locus - napíšeš: Recenze je špatná. Kdybys nechtěl takového talentovaného začínajícího recenzenta zašlapat do podlahy, tak bys ho měl zájem popíchnout, nakopnout - naštvat, aby ti to příště ukázal, že je dobrý. Čili - donutil bys ho dokázat ti, že má pravdu on, a ne ty. Z toho, co jsi napsal, si ale nevezme nic, nanejvýš ho to od psaní odradí, protože jsi ho přezíravě smetl ze stolu jako obyčejnou špínu. Opravdu mi chceš tvrdit, že ti jde o blaho české fantastické publicistiky a o její co největší rozvoj?
Jo, ještě ten cliffhanger
Jiří Popiolek - 28. 12. 2007 10:46

Pořád přemýšlím, co je lepší - dát do recenze prozrazením konce spojler jako prase, nebo nezmínit, že je to TO BE CONTINUED. A ať dělám, co dělám, druhá varianta mi připadá pro případné čtenáře poctivější.
RE: Jo, ještě ten cliffhanger
Jan Vaněk jr. - 28. 12. 2007 11:44

> Pořád přemýšlím, co je lepší - dát do recenze prozrazením konce > spojler jako prase, nebo nezmínit, že je to TO BE CONTINUED. A ať > dělám, co dělám, druhá varianta mi připadá pro případné čtenáře > poctivější. Těžko říct (jako ten čínský filozof nevím, co je Žambochovým čtenářům příjemné)... ale nestavíš tu dichotomii zas od počátku falešně? Copak zmínit, že TO BE CONTINUED, je hned prozrazením konce - tedy kromě faktu, že žádný není? Nebude to stoprocentně "poctivé" ve smyslu té školy, podle níž by "případní čtenáři" měli přistupovat ke knize jako textu o sobě zcela nepřipraveni, aby si každý sám co tabula rasa zcela ab initio mohl projít tím pocitem ubývající tloušťky pod pravým palcem, zvědavosti "jak tohle chce uzavřít na tak malém prostoru?", rostoucího podezření, šoku, rozčarování a naštvanosti na nakladatelství a třeba i, jsou-li svatokrádecky založeni, autora; ovšem vydávat recenze pro lidi, kteří hodlají číst zcela nepoznamenáni předchozími informacemi, mi nepřijde jako perspektivní podnik. Pokud jim ale chceš pomoci předvídat, jaký zážitek by z knihy měli a zda tedy (kliknout vedle na odkaz označený) koupit, pak jsi na tom právě naopak: něco prozradit musíš - a otázky obecné kompozice, potažmo meta-vydavatelské, jsou k tomu obzvlášť vhodné. Možná je to ta má neschopnost vcítit se, ale z webových čtenářských reakcí, v nichž to zabíralo mimořádnou část rozsahu, jsem měl dojem, že by bývali dali přednost tomu vědět na rovinu, do čeho jdou - a to podstatné napětí, který z vedlejších záporáků bude sežrán jako první a ve které kapitole hrdina dostane dívku svého srdce (& dalších orgánů), si pak nevychutnali o nic méně, ba naopak. Ano, hier steh' ich und kann nicht anders: Ceterum autem censeo, že z hlediska vyššího principu (est)etického odtajnění na sequelu není spoilerem (& esse facendam WTŽ).
RE: RE: Jo, ještě ten cliffhanger
Jiří Popiolek - 28. 12. 2007 12:33

Přiznám se, že jsem Predátory nečetl, ale z toho, co vím, to v nich dlouho vypadá na uzavřený konec, až poslední strana to všechno zvrátí. Čili v tomto případě by už prozrazení toho TO BE CONTINUED připravilo čtenáře (aspoň ty, co knihu nejdřív neprolistují) o závěrečné překvapení. V tomto případě by se tedy dalo říct, že přiznání sequelu znamená spojler samo o sobě. Z toho důvodu mi to v recenzi nechybí.
RE: RE: RE: Jo, ještě ten cliffhanger
Jan Vaněk jr. - 28. 12. 2007 13:32

Takový argument v obecné rovině jistou váhu má. (Opět, pokud alespoň pro dobro diskuse vycházíme z axiomů, že recenzent má spolupracovat s autorovou snahou čtenáře doběhnout, že jakákoli zmínka o tom, že v díle je něco překvapivého, je spoiler kazící překvapení, a že recenze nemají obecně obsahovat upozornění na něco, co čtenáře s velkou pravděpodobností naštve). Na mě to při rychločtení působilo dojmem, že nedořeše/itelných záležitostí přibývá, pár problémů je explicitně nastoleno, a pak bác, kamera, akce, střih. Asi se budu muset zanořit hlouběji (třeba přitom najdu aspoň nějaké pěkné pasáže).
RE: RE: RE: RE: Jo, ještě ten cliffhanger
Jiří Popiolek - 28. 12. 2007 13:57

recenzent má spolupracovat s > autorovou snahou čtenáře doběhnout, že jakákoli zmínka o tom, že v > díle je něco překvapivého, je spoiler kazící překvapení, a že recenze > nemají obecně obsahovat upozornění na něco, co čtenáře s velkou > pravděpodobností naštve Tohle je přesně ta věc, k níž je třeba přistupovat nesmírně opatrně. Já tyhlety "recenze" (ať už v Pevnosti nebo kdekoli na webech) beru spíš jako základní informaci pro ty, kdo knihu ještě nečetli. Tudíž by se mělo velice opatrně vážit i to, co se v nich objeví. Mě to kolikrát pekelně štve, protože pořádně rozebrat něco, o čem nemůžeš v podstatě nic napsat, je naprosto nemožné. Jedna z rubrik, které na Fantasyi zvažuju, je návrat k vybraným titulům dostatečně dlouhou dobu poté, co vyjdou. S tím, že by šlo o regulerní kritický rozbor určený pro ty, kdo už to četli nebo jim podobné spojlery nevadí. Otázka je, kolik lidí, kteří by měli čas, chuť a odpovídající erudici na to, aby něco podobného psali, tady najdu.
Názor
Marek - 31. 12. 2007 22:08

Zdravím, tak jsem to dočetl a nechápu to nadšení, sice čtivé, ale přišlo mi to neoriginální jak okoukaný z nejmenovaného filmu.
RE: Názor
Martin - 01. 01. 2008 01:40

Se vší úctou.žambochovy texty mám rád, tohle jsem si také koupil, ale trochu mi to připomíná námětem Lovce dinosaurů od Bradburyho...
RE: RE: RE: Ad Predátoři
Noir - 02. 01. 2008 15:25

Opravdu jsem nechtěl vyvolávat nějaký spor mezi dvěma starými známými, jen se mi opravdu nelíbila ta recenze. Nepředhazujte mi, prosím, že sám bych lepší nenapsal (opravdu bych to nezvládl), ale když vidím do oka bijící slabinu nebo nesmysl, tak to napíšu. Ono těch výtek proti recenzi by bylo víc, napsal jsem jen dvě, které mě bacily nejvíc. Chcete-li další detaily, které mě namíchly, pak je to konstatování očividných faktů ("Celkové vyznění pak autor zdůrazňuje právě volbou ich formy pro vlastní vyprávění. To mu umožňuje komentovat děj z pozice jeho hrdiny, a navíc to dodává této postavě na věrohodnosti"), zbytečná popisnost postav (přiřazení jmen tolika hrdinům? Proč?), nepříliš smyslupná konstatování (nejdřív recenzent napíše, že autor používá stereotypy a pak tvrdí, že "ostatní postavy mají poměrně značnou volnost pohybu"-navíc co ta věta o postavách v knize říká? Lautr nic...). Pak nevím, co má říkat věta "jak se postavy dostávají do nebezpečnějších situací, vztahy se polarizují". Není to spoiler jako hrom? Říct v recenzi, že se postavy knihy rozdělí na dvě skupiny, které se proti sobě postaví, je IMHo moc-aspoň tak té větě rozumím já, který jsem knihu nečetl a znám význam slova "polarizovat". Každopádně mě zrovna tohle docela znechucuje (jako potenciálního čtenáře)-recenzent mi nastíní relativně zajímavé spektrum charakterů a pak mi prokecne, jak se proti sobě postaví? Hm, košer to teda není...
RE: RE: RE: RE: Ad Predátoři
Jiří Popiolek - 03. 01. 2008 11:55

> Opravdu jsem nechtěl vyvolávat nějaký spor mezi dvěma starými známými, Nebojte, žádný spor jste nevyvolal, tyhle názorové rozepře jsou delšího charakteru, jen to občas vždycky někde vybublá, a je to jenom dobře, protože se aspoň diskutuje. > Nepředhazujte mi, prosím, že > sám bych lepší nenapsal (opravdu bych to nezvládl), Tohle vám rozhodně nepředhazuju a nikde to ani z mé strany nenajdete, podobné argumentaci se vyhýbám, neboť ji považuju za nekorektní. Nevadí mi kritika jako taková, vadí mi v mnoha případech její forma. Stejně jako se vyhýbám "odstřelům" v recenzích na knihy, filmy, hudební CD, dráždí mě nevyargumentované odstřely recenzí. Váš poslední příspěvek je už argumentace, jakou si představuju a jaká by podle mě měla být.
Žamboch jak má být
Marcus de Tycho - 13. 02. 2008 21:10

Knihu jsem dostal jako dárek od Martina Fajkuse s poznámkou, že to není úplně to, co mám rád, ale že to mám zkusit. Asi Martin zapomněl na mou lásku k Jurskému Parku či co, ale byl jsem nadšen. Sice kniha mohla obsahovat trochu propracovanější psychologii postav a více domyslet ty dinosaury, přesto se čte dobře a neobsahuje výrazné logické či technické přehmaty, pokud akceptujeme některé nová "pravidla hry". Osobně hodnotím 4/5 a doporučuji všem fandům dinosaurů a MŽ. Poznámka na konec - cliffhanger se nekoná, osobně konec považuji spíše za vtípek autora ve stylu klasických dobrodružných příběhů z trafiky (Bastei Moba svého času vydávala také něco o dinosaurech, ale už nevím, jak se to jmenovalo a marně to sháním ke druhému přečtění), než za skutečný příslib pokračování. A velice mi připomněla například konec Evil Dead 3: Army of Darkness (Heil to the King, baby ;).
Predátoři
Ondřej - 27. 07. 2010 20:55

Musím říct, že kniha mě dostala už od samotného počátku a pak už mě jen postupně víc a víc vtahovala do děje (tu bichli jsem snad přečetl za tři dny). Můžu jedině doporučit všem lidem, kteří si chtějí přečíst nějakou správnou akčňárnu nabitou dinosaury a řvoucími zbraněmi;-). Samozřejmě musíte počítat i s tím, že to není jen sprosté střílení dinosaurů od začátku do konce a při čtení se můžete klidně zamyslet spolu s hrdinou nad teoriemi vektorového cestování časem a prostorem. A pokud vás náhodou fyzikální teorie neupoutají, tak se vždy můžete dozvědět něco o dinosaurech a pokud se vám bude zdát při čtení, stejně jako mě, že ti hrdinové prostě nějak ne a ne odpadnout, tak to bude zřejmě tím, kdo ji napsal, jelikož pro pana Žambocha je toto typický znak. Jinak opravdu nemůžu než doporučit, protože Predátoři patří mezi mé nejoblíbenější tituly a málo co mi tak učarovalo.
Levitra Street Value Evenign
Evenign - 22. 02. 2018 12:01

Propecia Antibiotico Alli Ordering In Canada cialis Acheter Priligy En Ligne Nz Marca De Propecia Find Dutasteride
how long do effects of cialis last
dielevowl - 25. 02. 2023 23:15

2011; 18 259 67 doi 10 cheapest cialis

Přidat komentář

Název komentáře
Vaše jméno (povinné)
Váš e-mail
Potvrzení captcha Text, který vidíte na obrázku nalevo.

Tučné Kurzíva Podčiarknuté

Jiné HTML značky nejsou povoleny.
Citaci provedete předsazením > před každý řádek citovaného textu (např. z jiného příspěvku).

Predátoři

Predátoři
  299 Kč