Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Pravá krev: Klub mrtvých, Charlaine Harris

Harris Charlaine: Pravá krev 3 - Klub mrtvých

Vydání již třetí knihy s hlavní hrdinkou Sookie Stackhouseovou svědčí o tom, že její obliba mezi nezanedbatelnou skupinou čtenářů stále stoupá. Obecně se předpokládá, že druhý díl série obvykle bývá nejproblematič­tější, vydání třetího dílu však většinou znamená jistý úspěch. Čtenář cítí k hlavním hrdinům notnou dávku sympatií (také většinou návyk) a právě k třetímu a dalším dílům série přistupuje již ne tak kriticky (jako k předešlým), ale těší se prostě na setkání s přáteli, které nějakou dobu neviděl.

„Šest hodin jsem se nepřetržitě otáčela v baru U Merlotta, a vždycky, když mi nějaký zákazník nechal příliš malé spropitné nebo mě poplácal po zadku, jsem si připomněla, že za chvíli si už budu se svým přítelem užívat dokonalý sex a těšit se z jeho přítomnosti.“
Sookie Stackhouseová, sympatická blonďatá servírka s telepatickými schopnostmi a přítelem upírem, se kromě své práce stará o velký starý dům, který zdědila po babičce, a svého krvesaje Billa miluje více než kohokoliv na světě.

Billův žár však najednou vychládá, a on proto využívá tajného úkolu, který mu zadala královna louisianských upírů, aby před svou milou na určitou dobu zbaběle zmizel.

Zanedlouho se však kolem Sookie začínají dít podivné věci: v baru je málem zabita neznámým vlkodlakem a hned na to ji navštíví Billův nadřízený, upír Eric, aby dívce sdělil nepříjemnou pravdu. Bill se setkal při plnění tajného úkolu se svou bývalou láskou a podlehl jejímu svádění. Ta jej však vlákala do pasti a Billa zajali. Sookie je tedy upíry úpěnlivě žádána o pomoc. Protože se její telepatické schopnosti a zároveň odvaha a bystrý rozum osvědčily při akci v Dallasu (což čtenáři znají z knihy Upíři v Dallasu), může podle upírů ona jediná zachránit Billa před smrtí (pokud již není pozdě) a zároveň vše zvládnout tak, aby nedošlo ke zhoršení vztahů s králem upírů z Mississippi. Partnerem a pomocníkem na její cestě se stává sympatický mladý vlkodlak Alcide, takže na obzoru se objevují naprosto nové vztahové zápletky.

Každé další dobrodružství odvážné telepatky lze v tomto příběhu jednoduše vyjádřit jejími vlastními slovy:
„Dokud jsem nezačala chodit s Billem, žádnou mrtvolu jsem neviděla – tedy kromě nebožtíků v místní pohřební službě. I když – technicky vzato – Bill byl vlastně také mrtvý, ale mám na mysli mrtvé lidi, ne upíry. Teď mi ale připadá, že na mrtvoly narážím dost často. Mám štěstí, že nejsem přecitlivělá.“

V Jacksonu, který je cílem cesty a kam vedou poslední Billovy stopy, naráží Sookie na mrtvoly skutečně denně (i několikrát), takže silný žaludek je pro ni opravdu nutností (pro čtenáře mnohdy také).

Knihu přečtete přes noc, či během dvou večerů (protáhnutých do nočních hodin), protože autorka vtáhne čtenáře do děje naprosto přesvědčivým způsobem. V příběhu není nic zbytečného, žádné rozvláčné a zdlouhavé popisy, žádné nadbytečné rozebírání a rozpitvávání vztahů. Rychle probíhající děj s pečlivě vyváženým množstvím dialogů a myšlenkových pochodů hlavních postav, ve kterých nechybí ani vtipná nadsázka, je mistrně namíchaným drinkem. V napětí čtenáře udrží od počátečních scén až do nečekaného a kupodivu i úsměvného závěru.

Oproti předešlým dvěma knihám s touto hlavní hrdinkou tedy nepoukážu na hluchá místa příběhu ani do detailů popisované a stále se opakující milostné scény – zde je vzhledem ke vztahovým krizím hlavních hrdinů rozhodně nečekejte. Autorka však čtenáře nakrmí velmi pikantními náznaky a troškou mazlení, které jsou předzvěstí budoucích hodně zajímavých vztahů. Vždyť ve hře již nejsou jen dva pohlední a sympatičtí upíři, ale také velmi mužný vlkodlak. Přesto nečekejte typickou romanci.
Jedná se o skvěle vystavěný dobrodružný příběh s detektivní zápletkou, který nepostrádá možnost rozvíjet se i v následujících pokračováních. Doufejme tedy, že nás nakladatel nenechá vychladnout a nový příběh pod názvem Pravá krev – Mrtví pro svět, vydá skutečně v květnu, jak slibuje v edičním plánu.

  • Charlaine Harris: Pravá krev – Klub mrtvých
  • vydal: Baronet, Praha 2010
  • přeložili: Ludmila a Tomáš Havlíkovi
  • přebal: Martina Kysucká
  • 256 stran / 249 Kč
24. března 2010, Marcela Stehlíková

Diskuze k článku

Žádný příspěvek.

Přidat komentář

Název komentáře
Vaše jméno (povinné)
Váš e-mail
Potvrzení captcha Text, který vidíte na obrázku nalevo.

Tučné Kurzíva Podčiarknuté

Jiné HTML značky nejsou povoleny.
Citaci provedete předsazením > před každý řádek citovaného textu (např. z jiného příspěvku).