Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Přání, vášeň, adventura... Erebos , Ursula Poznanski: Erebos

Poznanski Ursula: Erebos

Bůh věčné temnoty i označení nejhlubší podsvětní propasti. Tajemné slovo. Zlověstné, znepokojivé, vzbuzující zvědavost. Vhodný název pro počítačovou hru. Erebos. Hra, která zabíjí. A Ursula Poznanski o tom ví své.

Nick Dunmore je obyčejný šestnáctiletý kluk. Dobrý student a sportovec, jehož život se z ničeho nic začne měnit. Školou se šíří tajemné společenství spojené počítačovou hrou. Vzbuzuje dojem elitního uskupení, svým způsobem podobného Stevensonově Klubu sebevrahů. A nejen proto, že Erebos se ničím nepodobá jiným počítačovým hrám.

Nic však není zadarmo, natož pak druhý život. Hra chce totiž něco na oplátku… Zprvu jsou to jen nevinné maličkosti. Jejich závažnost však úroveň od úrovně stoupá a Nick si klade otázku, kdo vlastně stojí v pozadí a proč.

Záhy se také ukazuje, že autorka se nesnaží jen odvyprávět nějaký ten zajímavý příběh. Stejně důležité je pro ni i reflektovat svět, s nímž se mladí čtenáři setkávají dnes a denně. Volí pro to prostředky thrilleru, umně střídá prostředí běžného života a podstatně přitažlivější virtuální realitu, propracovaně odhaluje střípky informací a za každou odpovědí nastraží deset nových otázek. Skutečné mrazení se totiž objevuje až ve chvílích, kdy se čtenář odtrhne od Erebu a začne nad knihou přemýšlet. Kdy se pozornost odpoutá od otázek „kdo, co, proč“ a začne zpracovávat námět jako takový.

Nejde totiž ani tak o Nicka, jeho hráčskou vášeň či pravou povahu a cíle adventury. Autorka skrz příběh naservírovala témata závislosti, priorit, úvahy nad skutečnou a virtuální existencí, v podobě, která dokáže slušně profackovat. Při čtení se až hmatatelně vybavují všechny ty hodiny ztracené odklady „ještě jednu kapitolu“, „ještě jeden quest“, „ještě tohle dořešit a…“. Ursula Poznanski jako protiklad staví obyčejné drobné radosti, kamarádství, lásku, rodinu. Vše vyhrocuje a žene do přímého konfliktu. Jakou cenu může mít další level? A který život je ten důležitější?

Ursula Poznanski dokázala vytvořit učebnici etiky maskovanou za čtivý, znepokojivý román. Po příběhové stránce však Erebos ztrácí ve chvíli, kdy dojde na vysvětlování. Ve světle, kdo, proč, co a s kým se do té doby navršované záhady mění v za vlasy přitažené vyprávění o pomstě za každou cenu. Na celkovou myšlenku to sice působí jako vhodné zaměření čočky, atmosféra se však začíná vytrácet. Pocit „vždyť tohle znám – svým způsobem!“ si pak rovnou bere neplacenou dovolenou. Místo toho na čtenáře čeká pořádná dávka moralizování a „těch správných hodnot“, silná jako půllitr kafe po ránu na ex.

Není divu, že se Erebos dočkal ocenění na knižním veletrhu ve Frankfurtu. Poznanski v něm dokázala spojit zdánlivě nespojitelné protiklady – výchovný příběh varující před závislostmi na počítačových hrách i tlakem kolektivu (který se už z principu bude líbit rodičům a učitelům) s napínavým vyprávěním (jež ocení zase dětský čtenář).

Erebu totiž získává spojení škola hrou nové významy – ve všech představitelných rovinách. A je na každém, co si z toho odnese.

  • Ursula Poznanski: Erebos. Hra, která zabíjí!
  • Fragment, Praha: 2011
  • překlad: Karolína Kousalová
  • obálka: Christian Keller
  • 320 stran, 299 Kč

Ursula Poznanski v pěti bodech:

  1. Rakouská novinářka a spisovatelka se narodila v roce 1968.
  2. Nedostudovala japanologii, novinařinu, právo a divadelní vědu; od roku 1996 se živí jako publicistka.
  3. Knihy začala psát až roku 2003. Její tvorba je určena pro děti a mládež.
  4. Navzdory tomu tvrdí, že příběhy vymýšlela od malička, pouze do té doby neměla potřebu je přenést na papír.
  5. Zatím nejúspěšnější z jejích knih byl Erebos. Hra, která zabíjí! Nejen, že titul získal prestižní cenu a byl přeložen do 17 jazyků, ale došlo i k prodeji práv na filmovou adaptaci.
10. prosince 2011, Jana Poláčková

Diskuze k článku

Žádný příspěvek.

Přidat komentář

Název komentáře
Vaše jméno (povinné)
Váš e-mail
Potvrzení captcha Text, který vidíte na obrázku nalevo.

Tučné Kurzíva Podčiarknuté

Jiné HTML značky nejsou povoleny.
Citaci provedete předsazením > před každý řádek citovaného textu (např. z jiného příspěvku).

Erebos

Erebos
299 Kč 269 Kč