Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Praha se na svou budoucnost těšit nemusí, Petra Podolová: Futurum

Petra Podolová: Futurum

České hlavní město to nemá lehké. Hlavně když do něj autoři a autorky tak rádi zasazují děj svých příběhů, protože málokdy odolají pokušení toto krásné město trochu upravit. Tentokrát se Praha dostala do 22. století. Už není hlavní, protože nemá být čeho. A spíš než město připomíná shluk různých komunit, gangů a podivných existencí. Je až příliš snadné přijít na takovém místě k úhoně.

Dam a Dany jsou sirotci vychovaní hodnými lidmi, kterých v současné Praze moc nezůstalo. Z Prahy toho po neznámé katastrofě též moc nezbylo. Vltava není řeka, ale suché koryto. Jednotlivé městské části jsou domovem gangů a roztodivných komunit, z nichž některé disponují technologiemi téměř zázračnými, zatímco jiné nemají ani elektrické světlo. Dam s Dany si nestěžují. Jednak neznají nic lepšího a zároveň mají alespoň jeden druhého. Od mládí jsou totiž nerozlučnými přáteli. Dokud Dany nezmizí. Tehdy se Dam rozhodne věnovat všechnu svou energii na to, aby svou Dany našel. Ale nebude to mít jednoduché, protože ve hře je mnohem víc než jedna pohledná dívka. Damovo hledání rozvíří dlouho stagnující boj o moc nad celou Prahou.

Petra Podolová ve čtyřech bodech:

  1. Narodila se roku 2000.
  2. Vystudovala gymnázium v Holešově.
  3. V současné době žije ve Zlínském kraji.
  4. Její románová prvotina Futurum získala v roce 2019 první místo v soutěži Hvězda inkoustu.

Praha roku 2120 by mohla vypadat i hůř. Sice už nepřipomíná město, ale zato se proměnila v málo popisovanou, zato ale atraktivně působící ruinu plnou zajímavých míst. Jistě, na většině z nich žijí lidé ochotní nezvané návštěvníky vmžiku zabít. Ale to jim neubírá na kráse. Dam nicméně nepatří mezi ty, kteří by si libovali v postapo kulisách. On jenom chce najít svou young adult přítelkyni. A je kvůli tomu ochoten vybudovat úctyhodnou síť informátorů a pomocníků. Takže se velmi rychle dostane do hledáčku těch opravdu mocných. Takoví by mu mohli, v rámci protislužby, pomoct najít Dany. Jenomže hra o moc je mnohem složitější a Dam se právě stal důležitou figurou na šachovnici.

Futurum má některé z klasických nedostatkům typických pro debutový román. Prostředí by mohlo být trochu propracovanější, a ne pouze na efekt. Postavy by se mohly tvářit o něco plastičtěji a míň jako kdyby samy neznaly motiv svých jednání. Hlavní hrdinové by určitě snesli realističtější podobu, aby v jednu chvíli nebyli geniálními stratégy schopnými sami porazit sebepočetnějšího protivníka a následně spíše bezmocnými teenagery. Nic z toho ale ve skutečnosti nevadí příliš. Nápad nemusí patřit mezi naprosté originály, má však zajímavá místa a autorka velmi dobře využila obou hlavních hrdinů a jejich osudů z hlediska časové posloupnosti. Výsledkem je opravdu překvapivý dějový zvrat, který zvyšuje napětí. Není totiž zřejmé, zda si autorka neschovala další podobné triky na samotný závěr.

Petra Podolová ve své románové prvotině ukázala, že má talent a nebojí se ho použít. Zároveň je zde však až příliš znát nerovnováha mezi zpracováním knihy a příběhu. Hardback s kvalitním papírem a působivou ilustrací na přebalu dokazuje, že tomuto aspektu byla věnována náležitá péče. Samotný text by však zasloužil upravit a místy proškrtat. Až příliš často lze narazit na nadbytečná slova či souvětí, která neslouží žádnému účelu a lze je substituovat jedním adjektivem.

Zároveň se zde objevují i pasáže, v nichž naopak slova chybí. Zejména ta vysvětlující důležité části univerza. Vlak plný cenností a artefaktů se x let po tajemné apokalypse vesele prohání kolem Prahy, která je rozparcelována mezi různé mocenské skupiny. Žádnou z nich ale nikdy nenapadl realizovatelný způsob, jak vlak zastavit. Stejně tak rivalita mezi dvěma nejmocnějšími frakcemi není nijak viditelně demonstrována a skoro to až vypadá, jako kdyby šlo o dvě rozdílné části děje, které spolu nemají nic společného.

  • Petra Podolová: Futurum
  • Fragment, 2020
  • Obálka: Vladimír Križan
  • 344 stran, 299 Kč
31. ledna 2021, Tomáš R. Tokoš