Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Povídky mistra hororu a napětí ožívají na stránkách komiksu, Richard Corben a Edgar Allan Poe: Duchové mrtvých

Corben Richard a Poe Edgar Allan: Duchové mrtvých

Hororově laděné povídky a básně Edgara Allana Poea patří v tomto literárním žánru dodnes mezi nejvyhledávanější a nejoblíbenější. Staly se inspirací a předlohou řadě jiných knih, filmů i dalších sdělovacích prostředků. Americký výtvarník Richard Corben představil další variantu, a to komiksovou.

Duchové mrtvých je sbírka, která se snaží věrohodně a i svým vlastním způsobem zachytit známé i méně známé povídky a básně uznávaného spisovatele. Edgar Allan Poe proslul svými atmosférickými a mrazivými příběhy plnými symboliky, kde hravě mixuje tajemno s hororem a detektivkou. Richard Corben už má za sebou dosti rozsáhlou komiksovou zkušenost. Kreslil pro DC i Marvel, podílel se na tvorbě Hellboye a naposledy se na pultech českých knihkupectví objevil s komiksem Ragemoor.

Pro svou novinku Corben zpracoval nejen samotné kresby, ale i scénář. A jelikož se už dříve věnoval příběhům, které se vyznačovaly brutalitou, všudypřítomnou smrtí, temnými uličkami nebo hřbitovy, tento styl mu dosti sedne. Každou povídku i báseň dokázal jak graficky, tak i textově zpracovat s tou správnou hutnou atmosférou a zdůraznit to, o co se snažil už samotný autor. Ve svých příbězích Poe zachycuje jakýsi únik od reálného života, kde hlavním tématem je nejčastěji láska a krása těsně spjatá se smrtí.

Richard Corben v pěti bodech

  1. Richard Corben pochází z Ameriky a patří mezi komiksové legendy.
  2. Corben byl jeden z vůdčích osobností komiksového undergroundu sedmdesátých let.
  3. Ve své tvorbě se často inspiroval Lovecraftem a vyznačoval se fotorealistickou malbou.
  4. Mezi jeho nejslavnější díla patří série Den, Mutant World nebo Rip in Time.
  5. Kromě povídkové sbírky Duchové mrtvých se podílel na komiksech, jako je Punisher nebo Hellblazer a Hellboy.

Povídky jsou po dějové stránce různorodé. Mezi nejznámější patří určitě Havran, Morella, detektivně laděné Vraždy v ulici Morgue nebo Sud vína amontillandského. V některých se prolíná sen a realita, někde je realisticky zachycena lidská krutost a zloba. Další je příběh o síle mateřské lásky nebo o zkáze milostného trojúhelníku. Touha, šílenství, smrt, bizarnost, odplata. Vnitřní boj, lidská slabost, zkaženost, krutost. Příběhy ale v sobě nesou společný motiv. Lidé často neznají hranice a jsou si kolikrát sami svými démony a větším nebezpečím než samotné nadpřirozeno.

Komiks ale není jen dalším převyprávěním známých i méně známých Poeových příběhů. Richard Corben do své sbírky přidal i něco vlastního. Tím nejvýraznějším prvkem je postava čarodějnice Mag, která vystupuje v každé povídce jako komentátor. Většinou je brána jen jako takový doplněk, který často uzavře samotnou povídku, v některých ale vystupuje mezi vedlejšími postavami. Další změnu postřehnou především znalci, protože některé povídky mají v komiksu lehce pozměněnou zápletku nebo i konec. Důvodem byla asi především nesnadná látka ke zpracování.

Po grafické stránce jsou Duchové mrtvých velice kvalitně zpracovány. Textová část sedne ruku v ruce s kresbou, která je atmosférická, pro každou povídku specifická a nebojí se být silně naturalistická. Richard Corben si hraje s barvami a realisticky, ale zároveň temně zachycuje jak výpravné části, tak i detaily nebo zvukové pasáže, což je nejvíc patrné například v povídce Vraždy v ulici Morgue.

Duchové mrtvých je jednoznačně komiks, který vzbudí pozornost. Zpracovává neobvyklé, částečně i obtížné téma od oblíbeného zakladatele detektivního žánru. Některé povídky a básně se navíc dočkaly úplně nového, nebo dokonce i prvotního překladu do českého jazyka. Z komiksové sbírky se tak stává nejen unikátní pocta Edgaru Allanu Poeovi, ale zároveň i jeden z vrcholů Corbenovy tvorby.

  • Richard Corben a Edgar Allan Poe: Duchové mrtvých
  • Comics Centrum, 2016
  • Obálka: Richard Corben
  • Překlad: Jan Kantůrek
  • 224 stran, 599 Kč (v e-shopu Fantasye již za 539 Kč)
17. ledna 2017, Tereza Vršková

Diskuze k článku

Žádný příspěvek.

Přidat komentář

Název komentáře
Vaše jméno (povinné)
Váš e-mail
Potvrzení captcha Text, který vidíte na obrázku nalevo.

Tučné Kurzíva Podčiarknuté

Jiné HTML značky nejsou povoleny.
Citaci provedete předsazením > před každý řádek citovaného textu (např. z jiného příspěvku).

Duchové mrtvých

Duchové mrtvých
599 Kč 539 Kč