Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28.4. trvale zavírá pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už nebude možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Postapo, horor, nebo noirová detektivka? Město v oblacích od Sněgoňové je všechno to a víc, Kristýna Sněgoňová: Město v oblacích

21444-1589374784_full

Letošní netradiční léto se neslo v duchu dovolených u rybníka a koronavirové epidemie. Světlý bod tohoto neklidného období představovalo počínání nakladatelství Epocha, které po nás vrhalo jeden titul za druhým. Vedle novinek od Romana Bureše či Michaely Merglové šlo i o třetí román Kristýna Sněgoňové, která zde v rámci své tvorby exceluje. Je libo trochu noirového postapa?

Po jisté katastrofě se zbytky lidstva uchýlily do města na nebesích. Tuší sice, že kdesi dole na povrchu možná někdo živoří, nic za zdmi jejich metropole je ale nezajímá. Ostatně mají trablí víc než dost, protože mnoha chudým chybí potrava či střecha nad hlavou, také se záhadně ztrácejí děti…

A právě tak do děje vpadne zásadový komisař Lewenhart. Vede prestižní, avšak občany nenáviděnou službu politické policie, která si došlápne na všechny, kdo smýšlejí jinak, než je oficiální císařova doktrína. Třeba i za použití mučení. Na přání samotného císaře se však musí hlavní hrdina vydat na zcela odlišnou misi – najít jedno ze ztracených dětí. Jeho přísné metody ovšem na oddělení pohřešovaných nikoho netankují a nevedou ani ke kýženému výsledku. Tedy alespoň tak kniha začíná.

S každou stovkou stran jiná kniha

Začíná, třebaže nepokračuje. Po trochu rozvláčnějším úvodu, kdy autorka představí hned několik prvků, které už fantastická literatura obrátila mnohokrát (postapo město v oblacích, dystopické císařství, noirové detektivní pátrání), se tempo knihy začíná pořádně rozjíždět a průběžně graduje. Nejde nutně pořád o akční scény, častokrát naopak dokáže zamrazit i moment zcela komorní. Autorka sice i nadále recykluje nápady z řady jiných fantastických děl (v pozdějších pasážích dojde například na obdobu predátorů), napasovává je k sobě ale tak umně, že se čtenář začíná upřímně těšit na to, co přijde za chvíli.

Kristýna Sněgoňová ve pěti bodech:

  1. Brněnská spisovatelka, narodila se v roce 1986.
  2. Několikanásobná nositelka titulu Lady Řádu fantasy i Nositelka meče, vítězka literární soutěže Vidoucí i Ceny Karla Čapka v kategorii novela a držitelka Mloka.
  3. Od roku 2015 publikuje v časopisu Pevnost i v různých antologiích, například Ve stínu Říše a Ve stínu apokalypsy.
  4. Knižně jí zatím vyšly tři romány, Krev pro rusalku (2018), Zřídla (2019) a Město v oblacích (2020).
  5. V současné době připravuje společný projekt s Františkem Kotletou.

Důležitou hybnou silou knihy jsou totiž dějové zvraty, které Sněgoňová postupně dávkuje tak, jak nám o svém světě odhaluje dříve skryté informace. Tím dodává všemu dění neskutečnou hloubku, a proto příběh, který začal banálním pátráním po zdánlivě bezvýznamné zmizelé dívce, dostává zcela jiné obrátky. Ostatně dalším nepřehlédnutelným prvkem je sama atmosféra knihy, která vystřídá během 550 stran hned několik poloh, víceméně ale s každou další mutací temní a temní – v jedné pasáži například na čistokrevný horor včetně galonů krve a nevyslovitelné hrůzy ve stínech.

Za pozornost stojí i postavy, tak například hned hlavní hrdina. Oproti předchozím hrdinům od Sněgoňové jde o schopného chlapa, který přestojí lecjaké těžké časy, přesto bude muset zakusit mnohé. A to vlastně i ve chvílích, kdy potká osudovou ženu (či ženy), a najednou si s ní (či s nimi) neví rady. Na čtenáře navíc neustále čiší Lewenhartova nejednoznačnost – sice je jeho životem služba císaři, panovníkova pravidla a metody se ale postupně ukazují jako ne zcela spravedlivá, byť dobře (?) opodstatněná. Podobně se postupem času vybarvují i ostatní důležité charaktery románu.

Sněgoňová září

Brněnská autorka Kristýna Sněgoňová zazářila svou prvotinou Krev pro rusalku, načež se její druhé knize Zřídla dostalo trochu vlažnějšího přijetí. Novinka Město v oblacích je ale návratem na vrchol. Dokazuje tu, že je vypsanou autorkou, která si ráda hraje se stereotypními fantastickými motivy a v originálním pojetí je přepracovává do nové podoby. Kámen po kameni staví hutnou atmosféru, kterou neustále upevňuje promyšlenými zvraty a zabydluje ji nejednoznačnými postavami, jež mají své světlé, ale i dost temné chvilky. V letošní fantastické produkci tuzemských autorů bude rozhodně patřit k těm nejlepším kouskům.

  • Kristýna Sněgoňová: Město v oblacích
  • Epocha, 2020
  • obálka: Žaneta Kortusová
  • 552 stran, 399 Kč (v e-shopu Fantasye již za 359 Kč)
3. října 2020, Jan Nohovec

Město v oblacích

Město v oblacích
Vložit do pytle na zboží  Koupit   399 Kč