Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Poslední úsměv femme fatale, Ed Brubaker, Sean Phillips: Proklít démona (Fatale 5)

Ed Brubaker a Sean Phillips: Fatale 05: Proklít démona

Kruh se uzavírá, příběh končí. Hororový komiks Fatale, v němž se půvabná Josephine pokouší uniknout přisluhovačům tajuplných démonických bohů, míří do finále. V pátém, závěrečném dějství musí Josephine stanout tváří v tvář svému zjizvenému pronásledovali „Biskupovi“ a jeho bezduché svitě. A Nicolas Lash, obyčejný chlap, kterého předchozí setkání s Josephine stálo nohu a bezmála i rozum, v tom všem bude hrát nezáviděníhod­nou roli.

Scenárista Ed Brubaker a kreslíř Sean Phillips, rutinéři podepsaní pod noirovými komiksy Criminal a Zatmívačka, se nijak netají inspirací tvorbou H. P. Lovecrafta, ba naopak. Hlava ústředního záporáka „Biskupa“ jistě nepřipomíná Lovecraftovo chapadlovité monstrum Cthulhu čistě náhodou. Pravda, vizuálně snese srovnání i s ďábelským kapitánem Davym Jonesem z Pirátů z Karibiku, ale to poněkud odbíháme od tématu. Fatale je – zjednodušeně řečeno – příběh z našeho světa, jehož pravidla určují neuchopitelní, démoničtí a zjevně krvelační bohové. O jejich existenci nemá nicotné lidstvo nejmenší tušení, tedy až na několik čestných výjimek, jimž bylo umožněno za oponu světa pohlédnout. Nestárnoucí kráska Josephine patří k těm pár vyvoleným, kteří mají o skutečném stavu věcí alespoň matnou představu. A stejného privilegia se dostává i bezskrupulóznímu starci „Biskupovi”, který po ní neúnavně slídí.

Tahle hra kočky s myší by nejspíš mohla trvat ještě celá desetiletí, Josephine už ale nemá chuť a sílu se skrývat. Je znavená životem, jenž jí přinesl tolik bolesti. A navíc už ví, že z jejího prokletí existuje cesta ven. Jen ještě netuší, jak to přesně zaonačit, aby se na ni dostala.

Komiksová série Fatale v českém překladu

  1. Smrt je mi v patách (Fatale #1)
  2. Ďábelská záležitost (Fatale #2)
  3. Na západ od pekla (Fatale #3)
  4. Modlitba za déšť (Fatale #4)
  5. Proklít démona (Fatale #5)

Celý děj pátého svazku komiksové série Fatale směřuje k nevyhnutelnému střetu mezi „Biskupem” a Josephine. Hrdinka s podmanivými loknami má podle všeho nějaké eso v rukávu a zdá se, že je připravená jej vytáhnout. Je snad zmíněným trumfem zamilovaný chudák Nicolas Lash, který by jí snesl i modré z nebe? Těžko říct, jedno zůstává ale jisté: Nicolas nemá nejmenší ponětí o tom, jak vysokou kartu hodlá jeho femme fatale zahrát.

Než k tomu všemu ale dojde, odehraje se před čtenářovými zraky na jednotlivých panelech ještě leccos zajímavého. Některým postavám se dostane nevídané péče a pozornosti, kterou by možná byly ochotny i oželet, další poodhalí drobné střípky ze své minulosti, a aby toho nebylo málo, vstupuje do příběhu i postava úplně nová. Ta sice do konceptu série a celého světa výborně zapadá, její uvedení na scénu v posledním jednání pomyslného dramatu je ale z kompozičního hlediska dosti překvapivé.

Ed Brubaker a Sean Phillips v pěti bodech

  1. Ed Brubaker je americký scenárista a několikanásobný držitel prestižní Eisnerovy ceny, kterou si vysloužil mj. za práci na komiksech Criminal a Zatmívačka.
  2. Začínal jako scenárista komiksových kriminálek, např. Lowlife či Scene of the Crime.
  3. Kromě původních sérií píše i superhrdinské komiksy, v minulosti měl na starosti například série Gotham Central (DC), Captain America či Daredevil (Marvel).
  4. Sean Phillips je britský komiksový ilustrátor, který kromě kriminálek kreslil i pár čísel Hellblazera či Judge Dredda.
  5. Brubaker a Phillips v průběhu let vytvořili plodnou tvůrčí dvojici. Kromě Fatale společně dali vzniknout minisériím Scene of the Crime, Sleeper, Criminal, Incognito či Zatmívačka. Nedávno bodovali komiksem My Heroes Have Always Been Junkies.

Ostatně poněkud nevyvážená výstavba je neduh, který provází Fatale už od počátku. Není žádným tajemstvím, že celá série měla být původně výrazně kratší, pak se ale Brubaker rozhodl prozkoumat některé vedlejší aspekty ze života ústřední femme fatale i jejích předchůdkyň, a komiks nabobtnal. Také poslední sešity dávají tušit, že to Brubaker možná neměl tak pečlivě promyšlené, jak by se na slušný komiks patřilo. Děj místy působí zkratkovitě a jakoby sešitý horkou jehlou, a třebaže jednotlivé epizody na sebe logicky navazují, příběhu chybí větší bezprostřednost a lehkost.

Dá se ale nad tím mávnout rukou. Koneckonců u závěrečných svazků je povinností především svázat všechny roztřepené dějové linky do jediné a nedočkavému čtenáři naservírovat uspokojivá řešení. A toho se Brubaker zhostil obstojně. Ano, obstojně, to je asi to nejpřesnější slovo, vysloveně terno to totiž není. Na řadu otázek, těch přímých i těch nevyřčených, se čtenáři ani na posledních panelech nedostává odpovědi, a tak závěr série provází určité rozčarování, ne-li rovnou zklamání. Ostatně i hlavní dějovou linku sice Brubaker počestně uzavírá, drobné otazníky, které možná leckomu nedají spát, nad ní ale zůstávají viset dál. Těžko se tak ubránit pocitu, že komiks Fatale zůstal někde na půli cesty. Ze slibného projektu Brubaker nevybrousil skutečný žánrový klenot, ale jen nablýskaný polodrahokam, který se leskne pouze občas.

  • Ed Brubaker, Sean Phillips: Proklít démona (Fatale 5)
  • BB art, 2020
  • Překlad: Richard Klíčník
  • Autor obálky: Sean Phillips
  • 144 stran, 399 Kč (v e-shopu Fantasye již za 359 Kč)
7. října 2021, Jakub Ehrenberger

Fatale 05: Proklít démona

Fatale 05: Proklít démona
Vložit do pytle na zboží  Koupit 399 Kč 359 Kč