Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Poslední strážce posledního Artemise Fowla, Eoin Colfer: Artemis Fowl a poslední strážce

Colfer Eoin: Artemis Fowl a poslední strážce

Megalomanská šotka Opal Koboi se rozhodla vyhladit lidstvo a stát se královnou. Toho chce dosáhnout oživením začarovaných duší bojovníků, které po tisíce let chrání Bránu berserků. Ovšem, aby mohli plnit Opaliny rozkazy, musí duše berserků nalézt hostitelská těla. Dokáže se Artemis Fowl vypořádat s dalším nebezpečím a zabránit konci světa?

Poslední strážce začíná jen pár měsíců poté, co předchozí díl, Atlantský komplex, skončil. Artemis se úspěšně – tedy podle svých slov – zotavil a je připraven na další výzvu, kterou si pro něj osud připravil. V posledním dílu série o geniálním zločinci se Artemis společně se svými přáteli musí postavit své odvěké Nemesis, zlomyslné skřítce Opal, která jim už tolikrát zavařila.

Opal tentokrát probudila Berserky, jejichž jediným cílem je zabíjet lidi, a rozpoutala Armagedon. To vše na pozemcích Fowlovského panství. A jen Artemis, Butler a kapitánka Myrta Krátká můžou zabránit plánu na zničení lidstva. I v závěrečném díle fowlovské oktalogie Eoin Cofler zdárně míchá prvky pohádky a irského folklóru, přičemž celou knihou provází jeho zlomyslný smysl pro legraci občas dovedený až na hranu černého až nechutného humoru. Osmá a závěrečná kniha získala v roce 2012 cenu Irish Book Award v kategorii irské knihy pro starší děti a stala se odpovědí na to, jestli se oblíbenému hrdinovi opět podařilo postavit se svému úkolu.

Eoin Colfer v pěti bodech

  1. Než se stal spisovatelem na plný úvazek, býval učitelem.
  2. Kniha Artemis Fowl a Poslední strážce získala v roce 2012 cenu Irish Book Award.
  3. Fowlovské série se celosvětově prodalo 20 milionů.
  4. Jméno „Eoin“ se vyslovuje stejně jako „Owen“.
  5. Colfer žije se svou ženou a dvěma dětmi v Irsku, kde se narodil a vyrostl.

Poslední knihy o Aremisi Fowlovi se u nás objevily naneštěstí až několik let po vydání prvního dílu a tedy v době, kdy už doba jejich největší slávy dávno pominula. Artemis byl postava, se kterou čtenáři – podobně jako v případě Harryho Pottera – rostli, přesto však příběh zůstal na pomezí, takže se může stát, že čtenář nepatřící do cílové skupiny si už zas tolik neužije autorův specifický humor.

Dalším zapeklitým úkolem se u takhle roztáhlé série a dokonale propracovaného a jedinečného světa pro čtenáře stává orientace v reáliích a vnitřních pravidlech. Před čtením Posledního strážce je lepší si znovu oživit skřítkovskou terminologii a gnómštinu, jinak se stane, že bude čtenář vhozen do moře hemžícího se slovy, která mu nebudou dávat smysl, přestože by měly.

Jakmile se však člověk zorientuje v přehršli výrazů, může si opět užívat akční děj, promíchaný s tou správnou dávkou vtipu, který nutí otáčet jednu stranu za druhou. Závěrečný díl série je totiž opět ukázkou autorova jedinečného stylu psaní a bizarního humoru. Kniha proto fanoušky Artemise Fowla potěší a stojí za to ji otevřít i přes otřesnou obálku, která zdobí její české vydání.

  • Eoin Colfer: Artemis Fowl a poslední strážce
  • Albatros, 2014
  • překlad: Veronika Volhejnová
  • obálka: Robert Rytina
  • 286 stran, 249 Kč (v e-shopu Fantasye již za 224 Kč)
19. února 2015, Nela Libovická

Diskuze k článku

Žádný příspěvek.

Přidat komentář

Název komentáře
Vaše jméno (povinné)
Váš e-mail
Potvrzení captcha Text, který vidíte na obrázku nalevo.

Tučné Kurzíva Podčiarknuté

Jiné HTML značky nejsou povoleny.
Citaci provedete předsazením > před každý řádek citovaného textu (např. z jiného příspěvku).

Artemis Fowl a poslední strážce

Artemis Fowl a poslední strážce
249 Kč 224 Kč