Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Poslední knihou života je smrt!, Jay Kristoff: Rozetmění (Nikdynoc 3)

Kristoff Jay: Nikdynoc 03: Rozetmění

Mia Corverová byla jako dítě svědkem toho, jak zabili celou její rodinu. Přestože ví, že již nebude návratu, stane se otrokyní. Tvrdě dře, aby byla tou nejlepší vražedkyní, a to jen kvůli pomstě, kterou má teď na dosah. Zavraždila kardinála Duoma a konzula Sceavu, jejichž smrt způsobila chaos v celém městě. Navíc našla svého bratra, kterého považovala za mrtvého, jenže nakonec vše není tak růžové, jak to zní. Její bratr ji nezná a považuje ji za otrokyni a únoskyni, navíc se brzy ukáže, že Scaeva není mrtvý.

Raněná a unavená Mia utíká uličkami města před svými pronásledovateli. Nakonec jí pomůže přízrak osoby, která zemřela rukou její milenky. Přízrak dívce rovněž řekne legendu o bozích a původu města Boží hrob, jejího temného nadání a zrození stínových stvoření, z nichž ji dvě doprovázejí. Ač Mia celý život bojovala jen za sebe a za svou rodinu, nyní byla vyvolená bohyní, aby změnila běh celého světa. Mia na cestě musí čelit nejen pronásledovatelům konzula Sceavy, ale i vnitřním sporům její nesourodé skupiny.

Příběh je vyprávěný z pohledu více postav, ale nejvíce prostoru zde má Mia. Pro hlavní hrdinku a celkově pro všechny postavy platí, že je nelze charakterizovat jen jako dobré či zlé. Dělají dobrá i špatná rozhodnutí, mají své chyby i neřesti. To je všechny dělá pro čtenáře uvěřitelné a lze se do nich vžít. Nesou si s sebou tíhu své minulosti a svých rozhodnutí a dokážou se z nich poučit, postavy se tak dále vyvíjejí.

Kapitolu samo o sobě představuje jazyk postav. Většina z nich mluví sprostě a výjimkou není ani hlavní hrdinka, která hovoří jako dlaždič. Samozřejmě to lze očekávat vzhledem k jejímu prostředí a postavení ve společnosti. Jazyk je určitě spjat s prostředím knihy, ovšem použití nadávek mi v některých místech působí nevhodně, neboť místo konstruktivního rozhovoru se jen postavy opakovaně posílají do různých míst a soutěží o nejlepší nadávku.

Jay Kristoff v pěti bodech

  1. Narodil se v Perthu v Austrálii.
  2. Žije v Melbourne společně s manželkou a psem.
  3. Vystudoval uměleckou vysokou školu, poté začal pracovat v reklamě.
  4. Později se proslavil se trilogií Nikdynoc a sérií Illuminae, kterou napsal společně s Amie Kaufmanovou.
  5. Čeští fanoušci se s ním mohli setkat v roce 2019 na HumbookFestu.

Jay Kristoff vymyslel svět propracovaný do nejmenších detailů, jak hned v úvodu naznačují tři podrobné mapy. Jedna z nich ukazuje celou Republiku Itreyu, další dvě jsou podrobnější mapou konkrétních měst. Následuje seznam postav a k nim podrobný popis, který skvěle poslouží jak pro osvěžení mysli, tak pro lepší orientaci v příběhu.

Stejnou pečlivost pak autor věnuje i popisům v samotném příběhu, kdy používá popis i nevšední přirovnání. Co už ovšem je trochu neobvyklé, to jsou poznámky pod čarou, které běžně nalezneme spíše v učebnicích nebo v odborné literatuře. V nich autor píše další doplnění a poznámky, což ale může čtenáři místy působit drobné problémy. Samotné poznámky pod čarou jsou totiž delší (někdy zasahují i na další stranu), a pro čtenáře tak může být složitější najít místo, kde má navázat na „hlavní“ příběh.

Děj má rychlý spád už od prvních stránek, ale plynulost textu narušují výše zmíněné poznámky pod čarou. Nečekané zvraty však dokážou udržet pozornost čtenáře až do konce knihy, a tudíž celé trilogie. Předchozí díly si našly svou cestu k řadě čtenářů, a těm, kteří se k četbě této série ještě nedostali, lze Nikdynoc jen doporučit.

  • Jay Kristoff: Rozetmění (Nikdynoc 3)
  • CooBoo, 2020
  • Překlad: Adéla Michalíková
  • 616 stran, 399 Kč (v e-shopu Fantasye již za 359 Kč)
18. července 2021, Ivana Scholzová

Nikdynoc 03: Rozetmění

Nikdynoc 03: Rozetmění
Vložit do pytle na zboží  Koupit 399 Kč 359 Kč