Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Pomsta má spoustu podob, Steven Erikson: Dům mrtvých (Malazská kniha padlých 2)

dum mrtvych malazska kniha padlych

Přichází čas Apokalypsy. Ve svaté poušti Raraku se shromažďují vojska, která se už nemohou dočkat, až říšskou vládu nad Sedmiměstím utopí v malazské krvi. Darúdžistán zůstává nedobyt a Dujekova armáda byla postavena mimo zákon. Císařovna Laseen tak čelí jedné katastrofě za druhou. A to ji ještě plánují navštívit dva členové zdecimovaných Paličů mostů, kteří netouží po ničem jiném než po vyrovnání účtů za Laseeiny pokusy o likvidaci oblíbenců bývalého císaře.

Kdysi patřily k obávaným nepřátelům říše. Dnes jsou záchlumské kmeny v čele s Coltainem jedinou nadějí pro třicet tisíc uprchlíků. Spolu s malazskou sedmou armádou mají před sebou dlouhou a nebezpečnou cestu napříč kontinentem v zoufalé snaze dostat se do přístavního města Aren. A mohou jen doufat, že zatímco čelí neustávajícím útokům a tenčícím se zásobám, bude na konci jejich pochodu Aren ještě stále pod malazskou správou. Říše je slabá a doslova přitahuje ambiciózní vůdce toužící urvat si nějaký ten kus pro sebe. Vojska Apokalypsy jsou tak plná přeběhlíků a jistí bývalí říšští generálové se už nemohou dočkat, až se pomstí za skutečné i domnělé křivdy.

Mezitím v srdci říše dochází k další vlně čistek mezi šlechtou. Jednou ze zatčených je i Felisín, nejmladší z rodu Paranů. Zatímco její bratr Ganoes byl spolu s Dujekem postaven mimo zákon a sestra Tavore se dočkala povýšení na císařovninu pobočnici, čeká Felisín pravděpodobně velmi krutý (a nepochybně nepříliš dlouhý) život v otataralových dolech. Pokud by se jí nějakým zázrakem povedlo přežít a dostat se na svobodu, udělá všechno pro to, aby se pomstila za všechno, čím si musela projít.

Steven Erikson v pěti bodech

  1. Narodil se roku 1959 v Torontu.
  2. Vystudoval archeologii a antropologii.
  3. Debutoval románem Měsíční zahrady v roce 1999.
  4. Je velkým fanouškem Star Treku, což ho inspirovalo k napsání románu Spratek.
  5. Žije se svou ženou v Britské Kolumbii.

Steven Erikson může vypadat jako krutý autor, jemuž záleží jen na tom, aby jeho postavy trpěly. A pokud budeme chtít, najdeme pro to zde dostatek důkazů. Nicméně pravdou je, že Eriksona zajímá kontrast. A moc rád si hraje s očekáváním čtenářů. Umí připravit scénu, za pomocí drobných náznaků a poznámek dovést čtenáře na místo tak, aby všechno viděl ze správného úhlu a pak… Najednou je všechno jinak. Dlouho očekávané povstání v poušti Raraku není ani snahou setřást imperialistickou okupaci, ani pouhou náboženskou válkou. Přestože autor předkládá důkazy o obojím. Nic ale není tak jednoduché a jen obtížně lze zapomenout na tisíce mrtvých civilistů, kteří se prostě jen narodili na špatném místě. Krom toho, tato rebelie slouží zájmům mnoha bohů a ascendentů. Což je mimochodem asi největší ponaučení z celé série: Do ničeho se nepouštějte, ještě si toho všimnou bohové a využijí vás pro vlastní prospěch.

Asi nejsilnější částí knihy je snaha malazské sedmé armády zachránit desetitisíce uprchlíků. Útočníkům bude nejspíš fandit málokdo, ale ani Coltain a jeho vojáci nejsou vykresleni jako hrdinní ochránci slabších. Ano, jsou připraveni obětovat se do posledního a mají spoustu příležitostí ukázat, jak dokonalé je spojení malazské pěchoty (včetně šílených sapérů) se záchlumskou jízdou. Jenomže si přitom počínají velmi pragmaticky. A pokud smrt několika desítek civilistů dokáže zachránit ty ostatní, není to pro ně v dané situaci příliš vysoká cena.

Načrtnout, byť jen v základních obrysech, osudy těch nejdůležitějších postav Domu mrtvých vydá na mnohem delší text. A protože události této knihy budou mít podstatný vliv na pokračování, lze si něco nechat i na později. Místo zamotávání se do složitých dějových linek, jimiž je Erikson proslulý (nebo spíš se sluší napsat Erikson a Esslemont, protože podstatnou část celého příběhu vymysleli tito dva spolu), je nutno pochválit Planetu9 za úžasné zpracování knihy. Pevná vazba s nádhernými ilustracemi dokonale doplňují vynikající překlad Dany Krejčové. Třetí díl, Vzpomínky ledu, by měl vyjít ještě letos, takže všichni fanoušci této série mají ideální příležitost udělat si trochu místa v knihovničce.

  • Steven Erikson: Dům mrtvých (Malazská kniha padlých 2)
  • Planeta9, 2023
  • Překlad: Dana Krejčová
  • Obálka: Tomáš Kučerovský
  • 796 stran, 849 Kč (v e-shopu Fantasye již za 764 Kč)
26. července 2023, Tomáš R. Tokoš

Malazská kniha padlých 02 - Dům mrtvých

Malazská kniha padlých 02 - Dům mrtvých
Vložit do pytle na zboží  Koupit 849 Kč 764 Kč