Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Pokusy na zvířatech se nevyplácí. Rozhodně ne, když je necháte utéct, Grant Morrison, Frank Quitely: MY3

Morrison Grant & Quitely Frank: MY3

Všichni mají rádi zvířata a všechno je stokrát zajímavější, když se k tomu přimontujou kulomety. Zavřete do jedné místnosti tyto myšlenky spolu s Grantem Morrisonem a Franken Quitelym, dejte jim dostatek času a oni dají hlavy dohromady a stvoří MY3. Tenhle příběh nevinných zvířat na útěku, ze kterých byli proti jejich vůli učiněni rádoby terminátoři, bývá často označován za mistrovské dílo. A není to tak úplně přehánění.

Pes Lump, kočka Čiperka a králík Pirát se každý jednoho dne ztratili. A zatímco jejich zoufalé rodiny obvolávaly útulky a vyvěšovaly plakáty, americká vláda na nich dělala pokusy (na zvířatech, ne na rodinách) za účelem vytvoření zbraní budoucnosti. A tak se z Lumpa stal lídr a čtyřnohý tank v jednom, z krvežíznivé Čiperky tichý zabiják a Pirát dostal do vínku nějaké ty výbušniny.

Ale i přes vynikající výsledky v testech, jsou MY3 stále pouhé prototypy, jichž se je třeba na konci výzkumu nějak elegantně zbavit, což odmítá přijmout Roseanne Berryová, která je za jejich výcvik zodpovědná. Když ji vedení seznámí s budoucností jejího zvěřince, rozruší ji celá zpráva natolik, že večer zapomene svoji trojku kyborgů “omylem“ zamknout. Ti vyhrabou z útrob svých myslí zbytky pudu sebezáchovy a dají se na útěk.

Navzdory premise zvířecích hrdinů se rozhodně nejedná o dílo pro útlocitné povahy a kresba Franka Quietelyho na tom nese značný podíl. Ten odvedl svoji část mistrovského díla na výbornou. Soustředí pozornost na detaily a především násilné výjevy vykresluje až mrazivě realisticky, což může někoho se slabším žaludkem odradit.

Grant Morrison a Frank Quitely v pěti bodech

  1. Grant Morrison je známý především svoji prací na Batmanovi a New X-men.
  2. Morrison je také mimo jiné i autor divadelních her a účinkuje i jako kytarista v nezávislých skupinách.
  3. Frank Quitely je pseudonym, jeho pravé jméno je Vincent Deighan.
  4. Quietely si dřív navrhoval vlastní oblečení a pokrývky hlavy.
  5. Oba dva žijí ve městě Glasgow ve Skotsku.

MY3 jsou nakresleni hodně dynamicky a dramaticky a převážně akční momenty jsou geniálním sledem rychlých letmých záběrů z nejrůznějších úhlů, aby daná situace co nejvíce vynikla. Quitely též často experimentuje s podobou panelů a kompozicí, nenechává se svazovat klasickým, konvenčním rozložením. Sami autoři to popsali tak, že se snažili vše zachytit takovým způsobem, jak to můžou vnímat zvířata svými instinkty. Krom již zmíněných soubojů je nejúctyhodnější především ztvárnění útěku MY3, kdy se na šesti stránkách prostřídá přes sto záběrů z kamer umístěných ve výzkumném centru.

Naproti tomu, Grant Morrison hraje se svým příběhem kresbě druhé housle. Děj je dobrý, jen je zkrátka až příliš jednoduchý. Místo sofistikovanější zápletky tak vsadil spíš na emocionální stránku příběhu, hrající na notu opuštěných domácích mazlíčků, kteří vlastně o nic z toho vůbec nestáli. Pochvalu si rozhodně zaslouží jeho hlavní charaktery. MY3 používají k dorozumívání jednoduché věty, jako třeba “Kde je 3?“ anebo “1 ví 0“. Ale i s tímto omezeným slovníkem jim Morrison dokázal vdechnout skutečné osobnosti.

MY3 původně vyšly ve třech samostatných sešitech a počet stránek se v souhrnu vyšplhal přes stovku. Působí tak dojmem, že scénárista měl dost prostoru na to, aby rozehrál mnohem větší hru. Lineárnost děje ale bohatě vyvažuje práce kreslíře a tak se jedná zkrátka o komiks s dobrým příběhem, uspokojivým koncem, několika vydařenými experimenty s kresbou a navrch ještě se spoustou bonusových stran o jeho vzniku.

  • Grant Morrison, Frank Quitely: MY3
  • BBart, 2014
  • překlad: Darek Šmíd
  • obálka: Frank Quitely
  • 144 stran, 399 Kč (v e-shopu Fantasye již za 359 Kč)
7. října 2014, Jan Holan

Diskuze k článku

Žádný příspěvek.

Přidat komentář

Název komentáře
Vaše jméno (povinné)
Váš e-mail
Potvrzení captcha Text, který vidíte na obrázku nalevo.

Tučné Kurzíva Podčiarknuté

Jiné HTML značky nejsou povoleny.
Citaci provedete předsazením > před každý řádek citovaného textu (např. z jiného příspěvku).

MY3

MY3
399 Kč 359 Kč