Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Pokud to není Ježíš, střílej, Robert Kirman: Ten velký svět (Živí mrtví 16)

Kirkman Robert a Adlard Charlie: Živí mrtví 16 - Ten velký svět

Nedávno jsme prožili Velikonoce a není lepšího času, kdy si připomenout populární komiksovou sérii o oživlých zemřelých. Zmrtvýchvstání Ježíše Krista je sláva pro většinu západního světa, zmrtvýchvstání většiny civilizace ale taková radost není. Ten velký svět se proměnil v horor.

Netrvalo to ani tak dlouho (první sešit vyšel v roce 2003) a komiksová – a později i televizní – série Živí mrtví si vybudovala status kultu. A přestože se dnes přízviskem kultovní označuje kdejaká estráda a brak, zde je to na místě. V letech 2007 a 2010 komiks vyhrál Eisnerovu cenu za nejlepší komiksovou sérii, tedy komiksový ekvivalent Oskara, nové díly seriálu sleduje každou neděli přes sto dvacet milionů diváků a několik herců bylo pokousáno náruživými fanoušky. České vydání původního komiksu pro velký zájem vychází čtyřikrát do roka.

Podle čísla svazku šestnáct je jasné, že Rick a jeho skupina ušli dlouhou cestu, všudypřítomní zombies zase připomínají, že to nebyl slunný vandr. Slávu si komiksová série ale nevydobyla díky hladovým mrtvolám. Autor Robert Kirkman vytušil, že pouze s hladovými nemrtvými senzaci nenapíše, a tak během několika epizod nastínil mnohem intenzivnější nebezpečí: lidskou psychiku a přeživší, kteří se novému světovému pořádku adaptovali až přespříliš. Nebo se z něj rovnou pomátli.

Robert Kirkman v pěti bodech

  1. Narodil se v roce 1978 v americkém Richmondu.
  2. První komiks vydal v roce 2000 pod názvem Battle Pope. Jde o superhrdinskou parodii, na které pracoval s kreslířem Tony Moorem.
  3. Práci na Živých mrtvých (v originále The Walking Dead) začal v roce 2003. Kreslířem byl opět Tonny Moore, kterého v sedmé knize nahradil Charlie Adlard.
  4. Aktuálně pracuje na televizním projektu jménem Five Year, který se má začít točit v Koreji na začátku roku 2016 a měl by se odehrávat ve světě na pokraji apokalypsy.
  5. Žije v Kentucky s manželkou a synem, jehož pojmenoval Peter Parker Kirkman po civilní identitě Spider Mana.

Živí mrtví jsou studií násilí a ve druhém plánu i jeho vnímání ve společností masmédií, jimž jsou vraždy denním chlebem. Scény jdou za rámec obvyklému, ale přesto velmi intenzivnímu násilí, kterému je divák běžně vystaven v televizi, novinách a na internetu. S tím se vyrovnává psychika diváka i (autenticky) smyšlených postav.

V šestnáctém dílu hlavní postavy s nemalým překvapením zjišťují, že apokalypsu organizovaně nepřežili pouze oni. To znamená naději i nebezpečí zároveň. Děj dostává naprosto nový rozměr a najednou existuje nespočet směrů, jimiž se může ubírat. Vzhledem k rozsahu celé série je jasné, že autoři budou dál pracovat jen v náznacích, které tepou zvědavost.

K nové výzvě přistupuje skupina přeživších s brutální opatrností jim vlastní, zdá se ale, že Ten nový svět se začíná přeci jen rýsovat. Název dalšího dílu, který vyjde už v květnu, Důvod se bát ale prozrazuje, že je žádný polední čaj a lenošení na kavalci nečeká. Ostatně, kdo by to v tom pohnutém světě, který už prakticky přestal existovat, čekal.

  • Robert Kirman: Ten velký svět (Živí mrtví 16)
  • kresba: Charlie Adlard, Cliff Rathburn
  • Crew, 2016
  • překlad: Martin D. Antonín
  • 136 stran, 299 Kč (v e-shopu Fantasye již za 269 Kč)
8. dubna 2016, Ondřej Horák

Diskuze k článku

High Rated Yak or Merino Wool Site
FrankJScott - 07. 01. 2023 13:18

To the man inquiring about thermal undershirt short sleeve, bulk long johns, warm thermal long sleeve, warmest ski layers, wool long johns, woolx nora, I highly suggest this useful yak or merino wool tips or fruit of loom thermal pants, minus33 thermal underwear, sitka long underwear, under armour thermal turtleneck, indera underwear, calvin klein thermal long johns, alongside all this best yak or merino wool details alongside all goodfellow and co thermal pant, mens best thermal underwear, women's merino 250 base layer pattern bottom, smartwool womens long sleeve, olive green merino base layer, wool thermal underwear mens, as well as this top rated yak or merino wool blog which is also great. Also, have a look at this new yak or merino wool info as well as mens base layer bottoms, warm underwear mens, best thermal wear for men, blue thermal shirt, mens thin thermal underwear, wool base layer, as well as this best yak or merino wool site and don't forget snowboarding base layer mens, under layer skiing, roxy ski base layers, buy merino base layer, arizona thermal shirt, sweaty betty base layer leggings, on top of awesome yak or merino wool details which is also worth a look. I also recommend this great yak or merino wool tips and don't forget graphic thermal shirts, mens thermal fleece, merino wool base layer hunting, merino wool thermal wear, merino wool thermal top, belk thermal underwear, alongside all this best yak or merino wool tips not to mention mens merino thermal underwear, mens thermal running top, hanes x temp thermal pants, ouruikia thermal underwear, merino thermals womens, ski layers mens, alongside all useful yak or merino wool forum alongside all warm undergarments for skiing, smartwool base layer leggings, amazon mens long johns, best thermal tops mens, smart wool mens base layer, merino wool base layer men's hunting, which is also great. Finally, have a look at this excellent yak or merino wool info with meriwool midweight thermal, thick thermal long sleeve, mens 4x thermal underwear, eddie bauer thermal, camouflage long johns, cheap long underwear, for good measure. Check more @ Excellent Yak or Merino Wool Tips aa74032

Přidat komentář

Název komentáře
Vaše jméno (povinné)
Váš e-mail
Potvrzení captcha Text, který vidíte na obrázku nalevo.

Tučné Kurzíva Podčiarknuté

Jiné HTML značky nejsou povoleny.
Citaci provedete předsazením > před každý řádek citovaného textu (např. z jiného příspěvku).

Živí mrtví 16 - Ten velký svět

Živí mrtví 16 - Ten velký svět
Vložit do pytle na zboží  Koupit 299 Kč 269 Kč