Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Podle Otomara Dvořáka se příběh svatého Prokopa odehrál na pozadí bratrovražedných bojů, Otomar Dvořák: Ďábel na řetězu

Dvořák Otomar: Ďábel na řetězu

Počátek jedenáctého století není v českých dějinách právě nejšťastnější doba. Pod rodem Přemyslovců se náležitě houpe jejich knížecí stolec a národ hledá svého vůdce. Na pozadí mocenských bojů v zemích Českých se objevuje postava mnicha, o němž staré legendy vyprávějí, že fyzicky přemohl ďábla, spoutal ho řetězem a zapřáhl ho do pluhu, aby v krajině vyoral několikakilome­trovou dominantní brázdu.

Otomar Dvořák přináší další ze svých historicky laděných knih a tentokrát čtenáře zavádí na počátek jedenáctého století. Do dob, kdy staří bohové měli prostému lidu stále ještě co říct a byli potají nadále uctíváni, byť křesťanských oveček přibývalo a Českém knížectví už oficiálně uznávalo jen kříž. Do období českých dějin, které je více méně nepopsanou stránkou, a doby, kdy české země teprve svou největší slávu a vzestup očekávaly. Vládnoucí rod Přemyslovců se tehdy potýkal s úpadkem, který vrhl Čechy do chaosu a neustálých tahanic mezi klany.

Příběh Ďábla na řetězu se točí především kolem postavy svatého Prokopa, nad jehož zrozením visí krvavá kletba rodu Slavníkovců. Člověka, jenž se snaží celý život vymanit z moci ďábla a získat sílu, aby zlo v sobě zkrotil a proměnil ho v dobro. Autor přináší zajímavý pohled na život tohoto světce, který stál v pozadí mocenských bojů mezi Přemyslovci a pomáhal utvářet české dějiny do podoby, v jaké je známe.

Ačkoliv příběh plyne svým poklidným tempem, nuda na čtenáře rozhodně nečeká. Příběh plný intrik, potyček, a bratrovražedných spiknutí, která rozhodně nenechají nikoho chladným, dokáže zaujmout nejednoho milovníka historie potažmo literatury jako takové. Příběh je o to zajímavější, že autor více méně vychází ze skutečných událostí a přináší tak velmi nevšední pohled do dějin českého národa.

Postavou svatého Prokopa dostáváme zajímavou paralelu s dnešními politickými lobbisty. Avšak na rozdíl od nich se Prokop stává našeptávačem a důvěrníkem českých knížat jen velmi nerad a nesleduje tím vlastní prospěch, ale dobro svého národa. Alespoň je o tom přesvědčen. A právě jeho vnitřní boj s„ďáblem“ se prolíná s osudy knížat i bezvýznamných otroků a poukazuje tak na možnosti řešení problémů každého z nás.

Jako většina knih od Otomara Dvořáka i Ďábel na řetězu zaujme nejednoho čtenáře vynikající čtivostí, která vtáhne do děje a nutí knihu přečíst jedním dechem. Kdo očekává jednoduchý historický příběh okořeněný sem tam nějakou akcí, nad kterým se nemusí alespoň občas přemýšlet, ať se radši porozhlédne po jiném díle. Díky Prokopovi čtenáři proniknou do tehdejšího politického uspořádání střední Evropy a nahlédnou pod pokličku tehdejších vládnoucích rodů.

Otomar Dvořák v pěti bodech

  1. Český spisovatel, novinář, dramatik a příležitostný he­rec.
  2. Je autorem literatury faktu týkající se historických a přírodních záhad či tajemných míst v krajině, a také několika netradičních cestopisů.
  3. Významnou částí jeho tvorby jsou beletristická díla z oblasti historie, sci-fi, fantasy a hororu.
  4. Píše také televizní scénáře, divadelní hry a písňové texty.
  5. Spolupracuje na rozhlasových a televizních pořadech Stanislava Motla z cyklu Stopy, fakta tajemství a televizní sérii pro mládež Záhady Toma Wizarda.

Otomar Dvořák přináší, jako autor s bohatými zkušenostmi z mnoha žánrů, knihu, která dokáže zaujmout nejen fanoušky historické literatury. Právě díky propojení historie a mystiky se dostává na rozhraní žánrů, díky kterému by se mohla jeho kniha zalíbit i fanouškům klasické fantastiky. Nemluvě o faktu, že doba, ve které se kniha odehrává, se dá lehce přirovnat ke Hře o trůny od George R. R. Martina.

  • Otomar Dvořák: Ďábel na řetězu
  • MOBA, 2013
  • obálka: Martina Černá
  • 278 stran, 269 Kč (v e-shopu Fantasye již za 242 Kč)
10. září 2013, Petr Čapek

Diskuze k článku

Žádný příspěvek.

Přidat komentář

Název komentáře
Vaše jméno (povinné)
Váš e-mail
Potvrzení captcha Text, který vidíte na obrázku nalevo.

Tučné Kurzíva Podčiarknuté

Jiné HTML značky nejsou povoleny.
Citaci provedete předsazením > před každý řádek citovaného textu (např. z jiného příspěvku).

Ďábel na řetězu

Ďábel na řetězu
269 Kč 242 Kč