Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Podivuhodně bolestivý život mariňáka Franka Castlea, Jason Aaron, Steve Dillon: Frank (Punisher MAX 3)

Aaron Jason: Punisher MAX 14: Frank

Se zabijákem mafiánů Frankem Castlem to nevypadá vůbec dobře. Leží v prachbídném stavu na ošetřovně newyorské věznice, kam se dostal po střetu s maniakem Bullseyem, a může jen tiše zpytovat svědomí a čekat, až si pro něj přijdou. Frank nepochybuje, že si pro něj přijdou. Je slabý a má všude až příliš mnoho dychtivých nepřátel. A tak zatímco čeká na nejspíš poslední úder, vzpomíná si na okamžiky, kdy se z rozrušeného navrátilce z vietnamské války stal smrtonosný mstitel Punisher.

V pořadí třetí svazek komiksové série Punisher MAX, pod nímž je podepsaný oceňovaný scenárista Jason Aaron (Skalpy, Doctor Strange, Muži hněvu), by bylo možné označit za netypicky vystavěný příběh o hrdinově počátku, tedy tzv. origin story. Aaron se v něm totiž retrospektivně navrací do období, kdy se Frank Castle marně pokoušel stát obyčejným občanem a ze všech sil se vyhýbat jakýmkoli průšvihům. Dějiny komiksu nám prozrazují, že se mu to nedařilo. Při přestřelce mafiánů v Central Parku přišla o život Frankova žena Maria i jeho dvě děti a z přeživšího mariňáka se stal zapšklý bojovník proti zločinu, který rozhodně nešetří municí.

Jason Aaron v pěti bodech

  1. Je americký komiksový tvůrce ve službách Marvelu, kde už pracoval mj. na sériích Wolverine, Ghost Rider, Punisher či Thor: God of Thunder.
  2. Než přešel k Marvelu, prosadil se v DC imprintu Vertigo komiksem z vietnamské války nazvaným The Other Side (Druhá strana). Za tuto minisérii si vysloužil svou první nominaci na Eisnerovu cenu.
  3. Největší ohlas zatím zaznamenal ambiciózní projekt Skalpy o zločinem prolezlé indiánské rezervaci, který Aaron psal pro Vertigo v letech 2007 až 2012.
  4. V současnosti má rozpracovanou krimi-komiksovou sérií Southern Bastards (Jižanští parchanti), která byla roku 2015 oceněna Harveyho cenou za nejlepší novou sérii a o rok později dvěma Eisnerovými cenami (pro nejlepší pokračující sérii a pro nejlepšího scenáristu). Kromě toho drží scenáristické otěže komiksové série The Avengers.
  5. Česky vyšel kromě série Skalpy a Punishera též Aaronův Doctor Strange, Avengers, Barbar Conan či jižanský noir Muži hněvu (Men of Wrath). Další autorovy superhrdinské scénáře (X-Men, Black Panther aj.) vyšly v komiksových řadách nakladatelství Hachette Fascicoli.

Této zásadní události, která formovala celou postavu Punishera, se čtenář stává svědkem i v Aaronově komiksu. Není to ale ani tak zrození Punishera, ale to, co mu předcházelo, co se zkušený scenárista Aaron v jednotlivých panelech pokouší zachytit: Zmar, bezmoc a hluboký pocit osamění muže, který se vlastně v mnoha ohledech ničím neliší od tuctu dalších, jen s jeho životem bolestivě zamávala válka. Na mysl se tak čtenáři po celou dobu četby dere nepříjemná otázka: Dostal vůbec Frank Castle férovou šanci na normální život?

Komiks Frank upoutá paralelní výstavbou děje: V jedné časové rovině sledujeme stárnoucího muže, který se možná naposledy probírá útržky vlastní minulosti, zatímco ve vězení čeká na takřka jistou smrt, v souběžně vyprávěných scénách vidíme mladého navrátilce z Vietnamu, který se nedokáže popasovat s rolí otce a manžela, jímž vlastně nikdy pořádně nebyl. Místy tím vznikají zajímavé obrazové paralely, kterých kreslíř Steve Dillon pod taktovkou Aaronova scénáře patřičně využívá. Možná nejvýmluvnější je dvojobraz, v němž vidíme mladého Franka vcházet do rodinného domu a jeho starší já do vězeňské cely. Je mezi těmito dvěma místy ve Frankově životě skutečně rozdíl?

Jason Aaron má v komiksové branži věhlas hulváta a hrdlořeza, který pro peprné výrazy a krvavé výjevy rozhodně nejde daleko. K sérii o Punisherovi určené především dospívajícím čtenářům se tak svým nesmlouvavým projevem výborně hodí. Nikoho proto nepřekvapí, že ani ve třetím svazku nijak neslevil ze svých představ o tom, kolik sprostých slov by se mělo v jednom komiksovém sešitě objevit, o počtu mrtvých ani nemluvě. Recenzent osobně není zapáleným fanouškem naivní kresby Stevea Dillona a s nostalgií vzpomíná na kreslíře, kteří na sérii Punisher MAX pracovali se scenáristou Garthem Ennisem (Punisher MAX: Barracuda, Punisher MAX: Muž z kamene a další). Ti se totiž k Punisherovým temným příběhům hodili o poznání více. Člověk holt nemůže mít vždycky všechno. Aaronův scénář naštěstí obstojí i v Dillonově vyžehleně dětském provedení.

  • Jason Aaron, Steve Dillon: Frank (Punisher MAX 3)
  • BB/art, 2020
  • překlad: Richard Podaný
  • 116 stran, 349 Kč (v e-shopu Fantasye již za 314 Kč)
28. dubna 2021, Jakub Ehrenberger

Punisher MAX 14: Frank

Punisher MAX 14: Frank
Vložit do pytle na zboží  Koupit 349 Kč 314 Kč