Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Podivní se vrací i počtvrté, tentokrát do Ameriky , Ransom Riggs: Mapa dní (Sirotčinec slečny Peregrinové 4)

Riggs Ransom: Sirotčinec slečny Peregrinové 04 - Mapa dní

Někdy konec není tak radikální konečná stanice, jak se může zdát. Někdy cesta potřebuje rozšířit, přistaví se další zastávky a jízda může pokračovat. Stejně tak je to se sérií, původně trilogií, Sirotčinec slečny Peregrinové pro podivné děti. Ačkoli byl třetí díl, v době vydání domněle poslední, ukončen více než uspokojivě, série se dočkala nečekaného, a o to více potěšujícího pokračování. Někdy postavy ožijí natolik, že jejich příběh musí být vyprávěn dál a v tomhle případě má autor pořád co říct. A je toho tolik, že obsah vystačí na další tři díly.

Děj navazuje na události z předchozí knihy. Jacob je na základě své volby zpět ve své domovině, jeho přátelé zůstali v bezpečí Ďáblova akru. Ne však na dlouho. Kolaps smyčky, ve které žili, přinesl kromě velkého nebezpečí i nečekaný objev. Vnitřní hodiny podivných prošly restartem a pobytem v přítomnosti jim již nehrozí urychlené stárnutí. Díky tomu se Jacob může opět setkat se svými přáteli, a to i přímo ve své době, což dřív bylo nemyslitelné. A nebylo by to jen tak, kdyby na ně někde za rohem nečekalo další dobrodružství, kterému se Jacob nebojí vyjít vstříc. Jeho dědeček už tu není, aby pomohl světu podivným. Jako krev jeho krve se chlapec cítí povinován převzít žezlo a jeho přátelé jsou připraveni mu pomoci.

Riggsovou silnou stránkou jsou propracované charaktery a práce s jejich psychikou. Jeho postavy, stejně jako lidé, nejsou dokonalé, a tím získávají na reálnosti a lépe se přiblíží čtenáři. Občas dělají chyby, špatná rozhodnutí, někdy s nimi zmítají negativní emoce, za které se později stydí. Situace, do kterých se dostávají, je ovlivňují a formují. Ransom Riggs psát postavy rozhodně umí a ve čtvrtém dílu se především zaměřil blíže na netradiční romanci, kterou prožívá hlavní hrdina a citové útrapy, jež kvůli netypické podstatě vztahu vznikají.

Láska je hnacím motorem života. Je to snadná a zároveň komplikovaná věc. O tom se přesvědčí Jacob, který se zamiluje do bývalé přítelkyně svého dědečka, Emmy. Jedná se o oboustranný cit, ale postupně se ve vztahu začne čím dál častěji objevovat stín Abea a visí nad nezvyklým párem jako černý mrak. Riggs perfektně rozvíjí nastalou situaci a emoce obou hrdinů jsou silným prvkem, který občas odstrčí do pozadí i hlavní linku, nebezpečné dobrodružství, které skupinka dětí prožívá.

Ransom Riggs v pěti bodech:

  1. Narodil se na farmě v americkém státě Maryland.
  2. V současnosti žije v Kalifornii.
  3. Sirotčinec slečny Peregrinové je jeho prvním románem.
  4. Jeho manželkou je autorka série Jsem roztříštěná, Tahereh Mafi.
  5. Kromě psaní točí i krátké filmy.

Jelikož po restartu vnitřních hodin děti stárnou tak, jak mají, začíná se to projevovat i na jejich chování. Pomalu přestávají být dětmi a načínají to sladké období rebelského vzdoru, který je pro dospívání typický. Bouření se proti autoritám, nutkání sdělit svůj názor (většinou nesouhlasný), pochyby o jednání dospělých. Puberta se ani podivným dětem nevyhýbá.

Čtvrtý díl je bohatý na různorodá prostředí, hrdinové navštíví spoustu nových smyček, v nichž žijí podivní s jejich zvláštními schopnostmi. Jak se říká, jiný kraj, jiný mrav a zde to platí dvojnásob. Amerika je oproti Evropě dost odlišná, a Riggs tak opět trochu poodhaluje historii a zvyklosti podivných, nyní v trochu širším měřítku.

Jak je již zvykem, i Mapa dní obsahuje podivné fotografie, kterými to celé začalo. Oproti předchozím dílům se jedná o slabší sbírku fotek, o to je však obdivuhodnější, jak je Riggs dokázal šikovně zapojit do celého příběhu. Prvotní magické okouzlení je asi vyhrazeno zejména pro první díl, natahované pokračování však posouvá příběh do zbrusu nového směru, kterým autor opět dokáže, že umí pořádně překvapit. Jeho fantazie se řítí po silnici, kde na semaforech svítí samá zelená. Pátý díl Sirotčince v originále vyšel na začátku letošního roku, takže se nezbývá než těšit, až se díl dočká i českého překladu.

  • Ransom Riggs: Mapa dní (Sirotčinec slečny Peregrinové 4)
  • Jota, 2019
  • Překlad: Bronislava Grygová
  • 503 stran, 398 Kč (v e-shopu Fantasye již za 358 Kč)
30. července 2020, Lýdie Hochmannová

Sirotčinec slečny Peregrinové 04 - Mapa dní

Sirotčinec slečny Peregrinové 04 - Mapa dní
398 Kč 358 Kč