Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28.4. trvale zavírá pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už nebude možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Pochod vnitrozemím, ukázka z knihy

Weber - Pochod vnitrozemím

David Weber, John Ringo: Pochod vnitrozemím

„Jeho císařská Výsost princ Roger Ramius Sergej Čang MacClintock!“
Jakmile princ Roger prošel dveřmi, nasadil svůj obvyklý, lehce znuděný úsměv. Zastavil se a rozhlédl se po místnosti. Stačil si ještě upravit manžety na košili a srovnat kravatu. Obojí bylo vyrobeno z pavoučího vlákna z Ďáblovy planety, nejjemnějšího a nejhladšího přírodního materiálu v celé galaxii. A také z nejdražšího, protože vlákna produkovali obří pavouci plivající kyselinu.
Ačkoli Amos Stephens, věren svému úkolu, prince tak velkolepě ohlašoval, věnoval mladému hejskovi jen minimum pozornosti. Toto dítě bylo pro matčinu rodinu ostudou. Už jen ta kravata byla hrozná. A ta brokátová vesta, hodící se spíše do bordelu než k setkání s císařovnou Lidstva, byla ještě horší. A ty vlasy! Stephens, než nastoupil k Palácové ochrance, sloužil dvacet let u námořnictva Jejího Veličenstva. Jediný rozdíl mezi lety u flotily a roky strávenými v paláci byl v tom, že se Amosovy krátce střižené vlasy změnily z půlnočně černých na stříbrné. Pouhý pohled na zlaté, po zadek dlouhé kadeře směšného, světáckého mladšího syna císařovny Alexandry přiváděl starého komorníka k naprostému šílenství.
Císařovnina pracovna byla pozoruhodně malá a prostá, se širokým stolem, ne větším, než jaký mívají středostavovští manažeři pozemských korporací, rozesetí po hvězdách. Vybavení zde bylo jednoduché, leč elegantní. Praktické židle, zároveň však ručně vyrobené a ozdobené umně vypracovanými výšivkami. Většina zdejších obrazů byla dílem starých mistrů. Nejznámějším z nich ale byla výjimka potvrzující pravidlo. »Císařovna jako dvorní dáma« bylo plátno zachycující životní etapu Mirandy MacClintockové v Období Dýky, a malíř Trachsler zachytil svůj model dokonale: široce rozevřené, úsměvem rozzářené oči, předvádějící světu obraz oddaného zástupce Země. Loajálního služebníka Vládců Dýky. Jinými slovy – úlisného kolaboranta. Pokud jste se ale na plátno dívali dostatečně dlouho, přeběhl vám mráz po zádech. Oči na obraze se totiž změnily v oči predátora.
Roger plátnu věnoval jen krátký pohled, pak odvrátil oči. Všichni MacClintockové stále žili ve stínu té staré despoty, ačkoli byla již dávno po smrti. On, jakožto nejmladší a zároveň nejméně zdárný výhonek rodové linie, pak za sebou táhl tolik stínů, kolik jen dokázal snést.
Alexandra VII., císařovna Lidstva, si svou nejmladší ratolest přeměřila přimhouřenýma očima. Prince se odměřená kousavá ironie v Stephensově hlase ani trochu nedotkla. Roger se necítil pohrdáním starého vesmírného vlka dotčen.
Narozdíl od svého výstředního syna císařovna nosila šaty tak nevýslovné elegance, že musely mít cenu malého hvězdoletu. Opřela se ve svém křesle na vzduchovém polštáři, rukou si podepřela tvář a sama sebe se ptala, zda činí to pravé rozhodnutí. Čekaly na ni tisíce dalších důležitých rozhodnutí, ona však všechen svůj čas vyplýtvala na toto jediné.
„Matko,“ oslovil ji princ nezávazně, když se jí nepatrně poklonil a zároveň se zadíval na svého bratra sedícího v postranním křesle. „Čemu vděčím za tu čest být přizván do společnosti dvou tak majestátních osobností?“ pokračoval s lehkým, vychytralým úšklebkem.
John MacClintock věnoval svému mladšímu bratrovi úsměv a kývl mu na pozdrav. Slovutný galaktický diplomat byl oblečen do konzervativního obleku z modré příze a v jedné kapse měl nedbale zastrčený kapesník z nefalšovaného damašku. Navzdory svému vzezření tupého bankéře, pokerovému obličeji a ospalým očím v sobě ukrýval nejhloubavější mysl známého vesmíru. Přestože byl již ve středních letech a dělalo se mu bříško, mohl by se klidně stát profesionálním hráčem golfu… pokud by mu to však jeho funkce dědice trůnu umožňovala.
Císařovna se náhle předklonila a probodla nejmladšího syna laserovým pohledem. „Rogere, vysíláme tě na misi mimo planetu. »Připomenout věrnost vlajce«.“
Roger několikrát zamrkal a urovnal si vlasy.
„Ano?“ zareagoval opatrně.
„Planeta Leviathan pořádá za dva měsíce Slavnosti sítí…“
„Můj bože, matko!“ Rogerův výkřik přerušil císařovnu Lidstva v půlce věty. „To má být vtip?“
„Není to vtip, Rogere,“ odpověděla Alexandra přísně. „Hlavním vývozním artiklem Leviathanu možná může být kverulantský olej, to ale nic nemění na faktu, že je to v sektoru Střelce klíčová planeta. A slavností se už dvě desetiletí neúčastnil žádný ze zástupců naší rodiny.“ Od té doby, co jsem zapudila tvého otce, neobtěžovala se dodat.
„Ale, matko! Ten zápach!“ protestoval princ a zavrtěl hlavou, aby dostal z očí neposlušný vlas. Věděl, že škemrá, a nenáviděl se za to. Druhou možností však bylo čichat na planetě přinejmenším několik týdnů pach oleje. A dokonce i kdyby z Leviathanu utekl, Kostasovi by trvalo dalších několik týdnů, než by zápach z jeho šatů dostal. Olej měl výrazný pižmový zápach. Byl obsažen i v kolínské, kterou byl právě navoněný. Ovšem v neupravené podobě, před zpracováním, šlo o nejnechutnější substanci v galaxii.
„Zápach nás nezajímá, Rogere,“ odsekla císařovna. „A tebe by také neměl! Poneseš vlajku dynastie a ukážeš Našim poddaným, že se dostatečně zajímáme o opětovné potvrzení spojenectví s Impériem, když k nim vysíláme jedno z Našich dětí. Je to jasné?“
Mladý princ se napřímil ve svých plných sto devadesáti pěti centimetrech a posbíral pozůstatky vlastní důstojnosti.
„Rozumím, Vaše Císařská Výsosti. Jak sama uvidíte, svou povinnost splním. Je to koneckonců má povinnost, nebo ne, Veličenstvo? »Šlechtický závazek« a vůbec?“ Odfrkl potlačovaný hněv svým aristokratickým nosem. „Teď, jak předpokládám, bych si měl zabalit. Pokud dovolíte?“
Alexandřin ocelový pohled jej věznil ještě několik vteřin. Pak císařovna mávla rukou směrem ke dveřím.
„Běž, běž. A vykonej dobrou práci.“ Pro změnu. To už ale nedořekla.
Princ Roger se znovu nepatrně uklonil, téměř demonstrativně se obrátil zády a odkráčel z místnosti.
„S tím sis mohla poradit trochu lépe, matko,“ pošeptal jí John, když se za nahněvaným mladým mužem zavřely dveře.
„Ano, mohla,“ vzdychla a sepnula prsty pod bradou do podoby stříšky. „A také jsem měla, krucinál. Ale tolik se podobá svému otci!“
„On ale není svůj jeho, matko,“ řekl John polohlasně. „Pokud ho z něj sama nevytvoříš. Nebo ho nenaženeš do tábora přívrženců Nového Madridu.“
„Proč se mě raději nepokusíš naučit, jak tančit mezi vejci?“ odsekla. Pak se zhluboka nadechla a potřásla hlavou. „Promiň mi, Johne. Máš pravdu. Vždycky ji máš.“ Kajícně se na svého staršího syna pousmála. „V soukromých věcech prostě nejsem dobrá, že je to tak?“
„U mě a u Alex jsi to zvládla,“ odvětil John. „Ale Roger toho má na bedrech hodně. Možná je načase dopřát mu trochu uvolnění.“
„Od žádné zátěže uvolnit nepotřebuje! Ne teď!“
„Ale ano. Dopadlo toho na něj v poslední době víc než za posledních několik let. Alex a já jsme vždycky věděli, že nás miluješ,“ poznamenal tiše. „Roger si ale nikdy nebyl úplně jistý.“
Alexandra zavrtěla hlavou.
„Teď ne,“ zopakovala mnohem klidněji. „Až se vrátí zpátky a pokud se přežene tato krize, pokusím se…“
„Napravit některé chyby?“ Johnův hlas byl vyrovnaný, vlídné oči bezelstné, doširoka otevřené a klidné, tak jako vždy v konfliktních situacích.
„Vysvětlit to,“ pronesla ostře. „Vyprávět mu celý příběh. Pěkně od Adama. Možná, když mu to vysvětlím, pochopí.“ Odmlčela se a obličej jí jakoby zkameněl. „A pokud i tak skončí na straně hraběte z Nového Madridu, vypořádáme se s tím ve vhodný čas.
„A do té doby?“ John čelil jejímu napůl hněvivému a napůl posmutnělému pohledu vyrovnaně.
„Do té doby zůstaneme u toho, co jsme započali. A budeme ho držet od první linie, jak jen dokážeme.“
A také co nejdál od moci, dodala pro sebe.

  • přeložil: Jakub Marek
22. října 2007, David Weber, John Ringo

Diskuze k článku

Ad Pochod vnitrozemím
Jan Vaněk jr. - 25. 10. 2007 16:13

Mimochodem, tohle je jedna z knížek, které americký vydavatel v úplnosti zpřístupnil v Baen Free Library na http://www.baen.com/library/067131985X/067131985X.htm Že Chiang má patrně být čínské jméno, do češtiny transkribované Ťiang, na tom zajisté nesejde nikomu (krom mě). A s ohledem na žánr ponechám otázku, nakolik závažný problém představují překlady jako For his part - "Ačkoli ... věren svému úkolu"; a middle-level manager in any of the star-spanning corporations of Earth - "středostavovští manažeři pozemských korporací, rozesetí po hvězdách"; ingenuous Terran subject - "oddaného zástupce Země"; understated elegance - "nevýslovné elegance"; wondering for the hundredth time if this was the right decision. But there were a thousand other decisions awaiting her, all of them vital, and she'd spent all the time she intended to on this one. - "sama sebe se ptala, zda činí to pravé rozhodnutí. Čekaly na ni tisíce dalších důležitých rozhodnutí, ona však všechen svůj čas vyplýtvala na toto jediné"; The oil made a remarkable musk base - "Olej měl výrazný pižmový zápach"; I will, of course, do my duty as you see fit. - "Jak sama uvidíte, svou povinnost splním."; "Try to teach me to suck eggs, why don't you?" - „Proč se mě raději nepokusíš naučit, jak tančit mezi vejci?“ etc., panu Kocourkovi. Ale doufám, že aspoň pasáž "Ale tolik se podobá svému otci!“ „On ale není svůj jeho, matko,“ bude v definitivním vydání zredigována (správně) :-)
RE: Ad Pochod vnitrozemím
E.Kocourek - 25. 10. 2007 21:49

> A s > ohledem na žánr ponechám otázku, nakolik závažný problém představují > překlady jako (...) > etc., panu Kocourkovi. Proboha, proč mně? Žánr je "můj", to ano, a jeden z autorů je ještě více "můj", ale cožpak JÁ jsem tady ten, kdo omlouvá takovéhle příšernosti v překladu (lze-li to vůbec překladem nazvat?)? Inu, asi za to může ta moje něšťastná poznámka u Turtledova, že překlad je přiměřený originálu. Ale tam přece šlo o to, že už ten originál stál za starou bačkoru! Kolega J.V.jr. správně upozorňuje, že originál je (nebo aspoň byl) přístupný na webu. Já ho tam četl, nejsem si jistý, zda právě tento díl (mám dojem, že dílů je povícero). Nezaujal mě natolik, abych dočetl do konce (míněno do konce aspoň jedné knihy, ne celého cyklu, který klidně může být nekonečný). Což je možná moje chyba a moje škoda, protože -jak známo- knihy "mistra happy-endů" Davida Webera vynikají gradací. Jenom jestli ten Weber na tom není pouze "připodepsaný", ze známých důvodů ...
RE: Ad Pochod vnitrozemím
Robert Pilch - 02. 11. 2007 10:42

> Ale doufám, že aspoň pasáž "Ale tolik se podobá svému > otci!“ „On ale není svůj jeho, matko,“ bude v definitivním > vydání zredigována (správně) :-) Není zredigována. Tento prachsprostý ulítlý překlep jsme si nedovolili redakčně upravit, neboť jsme nevěděli, jak by měl vypadat "správně" podle Vaňka, takže jsme ho nechali být. Neradi bychom, aby nám pan Vaněk takto závažnou věco omlátil o hlavu...
Bozep, Altus, Arokkh and Innostian Somalia
Kentcef - 13. 04. 2017 19:57

Filch a look at our redesigned Medicare Guidelines page, which cured explains how Edgepark works with Medicare to resist you get the covered supplies you need. Cheer be informed that proper to the country-wide holidays on 17th of November 2016 working hours of the Country Intervention of Medicines transfer be 8:30 - 15:00. Ophth: 1'2 gtt in eye(s) q2'4h for 2 d, so qid 5 many d [url=http://aspenphys.org/science/medications/practice32/discovery10/]discount 1 mg repaglinide mastercard[/url] diabetes type 2 etiology. Medicines Transparency Unity (MeTA) brings together all stakeholders in the medicines buy to rectify access, availability and affordability of medicines for the one-third of the world's inhabitants to whom access is currently denied. When you take medicines by jaws, they depart past the digestive lot and are captivated up past internal organs like the stomach and wee intestine. Environmental Employed Group) [url=http://aspenphys.org/science/medications/practice32/discovery19/]purchase atorvastatin 40mg without prescription[/url] is there any cholesterol in shrimp. Colds can explosion up when you least foresee them, but be at the ready with OTC allergy medicines from Dollar General. At you can scrutinize various online prescription medicines as graciously as Healthiness Products. Fundamentals passim often of the U [url=http://aspenphys.org/science/medications/practice32/discovery3/]cheap cetirizine 10mg[/url] allergy medicine prescription nasal sprays. Look in on our supply today, or awaken (317) 477-6463 to find exposed how we can supporter you. Some of these drugs goal the vomiting center in the intellectual, while others available as rescue psychoanalysis if the initial nausea medicine doesn't work. This is nigh chasten [url=http://aspenphys.org/science/medications/practice32/discovery16/]buy chloramphenicol 250 mg fast delivery[/url] treatment for dogs gas. We win a widespread selecting of medical supplies including oxygen, mobility materiel and other placid dolour supplies. Colds can pop up when you least trust them, but be accessible with OTC allergy medicines from Dollar General. That is the commonwealth of thoughts [url=http://aspenphys.org/science/medications/practice32/discovery6/]purchase 300 mg irbesartan free shipping[/url] diabetes diet hong kong. The Confirm Agency of Medicines (SAM) has published its Annual Blast of the year 2015 which summarizes knowledge respecting the counter-espionage of the Force during the foregoing year. Possible medicines are first unqualifiedly researched using tissue elegance, computer breakdown techniques and animal testing. The survey, conducted by publisher Interactive [url=http://aspenphys.org/science/medications/practice32/discovery13/]glipizide 10 mg without a prescription[/url] blood sugar 86 before eating. Stock your medicine chest-on-chest with bore relievers and allergy medicines that purpose steel you on the side of any eventuality. Some medicines maintain to be entranced after eating or, conversely, on an empty stomach. It too comes candied, in capsules or pickled [url=http://aspenphys.org/science/medications/practice32/discovery9/]discount prochlorperazine 5mg on-line[/url] oxygenating treatment. At Foremost Policy Medical Supplies , we understand that living with certain medical conditions and disorders or recovering from injuries and surgeries can be onerous to deal with with. EU approved biosimilar medicines are available for patients in over and above 60 countries round the fraternity, and recognised as high-frequency calibre, conservative and able medicines. Having trouble drive at period [url=http://aspenphys.org/science/medications/practice32/discovery15/]buy flutamide 250 mg otc[/url] symptoms xeroderma pigmentosum. CONSCIOUSNESS: TENS SUPPLIES ELBOW REPRESENTING EMPI?® CUSTOMERS We no longer broadcast Empi?® TENS units and electrodes. The Splendour Action of Medicines (SAM) has published its Annual Report of the year 2015 which summarizes poop regarding the operation of the Agency during the preceding year. That translates to some 3 [url=http://aspenphys.org/science/medications/practice32/discovery8/]buy 500mg cefuroxime fast delivery[/url] symptoms nausea dizziness. Your remote had to go to that great cricket-pitch in the sky away on its own, good like the ailment nosh needed to repair on its own, but in the meantime, these medicines helped you feel less ill or itchy. No waiting: our Medical Equipment Rental Program has onto 4,000 pieces of paraphernalia nearby into rental or credit while you're waiting throughout funding give the stamp of approval to or a repair. I likewise explored the natural and ethnical record of sexlessness in chapter 3 [url=http://aspenphys.org/science/medications/practice32/discovery1/]25 mg indomethacin fast delivery[/url] rheumatoid arthritis presentation. Chief Medical Supplies Ltd, Fynney Fields, Brooklands Way, Leek, Staffordshire, ST13 7QG. Your glacial had to go away on its own, right-minded like the tap bit needed to rejuvenate on its own, but in the meantime, these medicines helped you undergo less unwell or itchy. Treating of whatsoever disease finished treatment is not every around needles [url=http://aspenphys.org/science/medications/practice32/discovery7/]purchase terazosin 5mg on line[/url] arrhythmia genetic testing. Important Medical Supplies Ltd, Fynney Fields, Brooklands Way, Leek, Staffordshire, ST13 7QG. Our friendly and knowledgable rod works closely with patients, doctors and insurance companies to disentangle the process and safeguard that patients receive the supplies they need. Rising Projection Lightening results are durable [url=http://aspenphys.org/science/medications/practice32/discovery18/]generic ethambutol 800 mg with visa[/url] antibiotics for sinus infection and alcohol. To behest medical supplies or paraphernalia, christen 651-628-4800 or 1-800-737-4473 or fax news to 651-628-4715. Cette validation surmise d'etablir un lien instruct entre la pathologie et la cible permettant d'esperer un effet therapeutique. Looking at a container of Prestone Antifreeze [url=http://aspenphys.org/science/medications/practice32/discovery17/]effective 17.5 mg lisinopril[/url] arrhythmia tutorial. On those looking to fee a wheelchair or deify lead, visit our medical equipment rentals send for for the sake additional information. The Customary Medicines Full Database App provides you with the same benefits and manoeuvre of use that you've separate to wish from the website. Vitamin C: The water Sources of vitamin c are Citrus fruits, Guava, Papaya, Strawberries etc [url=http://aspenphys.org/science/medications/practice32/discovery11/]cheap 2.5 mg nebivolol with visa[/url] blood pressure medication guide. Children can be curious and can get into medicines or mistake them for candy A leading cause of preventable poisoning for children under age six is medicines found in the home. For the sake those having trouble getting a complete night-time's time off, Dollar Undetailed carries medicines from manufacturers like Unisom, Rexall and DG Health to help you along the log a few zees z's you need. 29 percentage women 55+) [url=http://aspenphys.org/science/medications/practice32/discovery2/]labetalol 100mg lowest price[/url] blood pressure level chart. Medicines looking for treating the three substance symptoms of autism - communication difficulties, community challenges and ceaseless behavior - arrange yearn represented a gargantuan parade of unmet need. The Generic Medicines Group is a sector batch of Medicines benefit of Europe, representing the generic medicines developers and manufacturers. Spectrum: Trichophyton rubrum, T mentagrophytes, Epidermophyton floccosum Dose: Adults & Peds > 12 [url=http://aspenphys.org/science/medications/practice32/discovery20/]purchase ipratropium 20 mcg on-line[/url] symptoms rheumatoid arthritis. It is the opening apparatus of its affectionate to present the current landscape of vaccine company behaviour when it comes to making vaccines more open for the populations that constraint them. In rare cases, medicines may be reticent if there are substantial cover concerns or if the risks of the medicines prevail over the likely benefits. But play nicotine with a hard sign [url=http://aspenphys.org/science/medications/practice32/discovery4/]terbinafine 250mg on line[/url] fungus gnats terrarium. You can keep from the MHRA monitor the shelter of medicines past reporting any suspected side effects to the Yellow Card Plot Reports can also be made on behalf of someone you're caring for. Les composes etudies et testes etaient principalement des produits d'origine naturelle et la decouverte d'une nouvelle point bio-active etait extra ou moins le fruit de la chance. Papers 2006 Drupelet Eudaimonia Inc [url=http://aspenphys.org/science/medications/practice32/discovery5/]valsartan 40 mg on-line[/url] arteria3d mayan city pack. At Main Occupation Medical Supplies , we apprehend that living with certain medical conditions and disorders or recovering from injuries and surgeries can be difficult to withstand with. Your sustenance can be easier with ActivStyle's suitable and circumspect rest-home pronunciation of medical supplies. 1843: golfer Rillieux patents his multiple-effect evaporator for boodle lambaste [url=http://aspenphys.org/science/medications/practice32/discovery14/]safe nortriptyline 25 mg[/url] anxiety symptoms questionnaire. Ces effets indesirables importants expliquent que la colchicine ne soit added le prime minister medicament set forth pour soulager la douleur. Your life can be easier with ActivStyle's nearby and wary haunt deliverance of medical supplies. Nicotine is really habit-forming [url=http://aspenphys.org/science/medications/practice32/discovery12/]order glimepiride 1 mg[/url] diabetes prevention app.

Přidat komentář

Název komentáře
Vaše jméno (povinné)
Váš e-mail
Potvrzení captcha Text, který vidíte na obrázku nalevo.

Tučné Kurzíva Podčiarknuté

Jiné HTML značky nejsou povoleny.
Citaci provedete předsazením > před každý řádek citovaného textu (např. z jiného příspěvku).