Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28.4. trvale zavírá pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už nebude možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Po stopách ztracených vzpomínek, Tim Weaver: Muž bez minulosti (David Raker 8)

Weaver Tim: Muž bez minulosti

David Raker je vyhlášeným soukromým vyšetřovatelem, který vyřešil již nejednu velkou záhadu spojenou se zmizením milované osoby. Během let se z něj stal v podstatě expert na ztracené lidi a je často vyhledáván jako ten, který dokáže pomoct, i když vše ostatní již selhalo. Jenomže tentokrát nemá za úkol najít pohřešovanou osobu, ale vzpomínky.

Jmenuje se Richard. Možná. Jisté to není, protože ho před pár měsíci našli na pláži u Southamptonu. Jeho paměť s ním ale nebyla. Zpočátku se zdálo, že mediální pozornost Richardovi pomůže dostat se do kontaktu s někým, kdo by ho mohl poznat a pomoct mu. Jenomže nikdo se neozval. Rodiče, příbuzní, přítelkyně, děti, jako kdyby nikdo nikdy žádného Richarda neznal. Nakonec na něj zapomněli i redaktoři všech místních novin. Jeho poslední nadějí se tak stal David Raker.

Zpočátku jde o pouhé přehrabování se ve vychladlých stopách. Ale nakonec se Davidovi, částečně díky náhodě, podaří najít spojitost mezi Richardovým případem a několika dalšími. Oním pojítkem jsou Císařovniny ostrovy, zámořské teritorium Spojeného království, kde se zastavil čas. Nebo lépe řečeno, kde včera je dnes. A právě na jednom z těchto ostrovů se nachází místo, o němž místní raději ani nemluví. Podle některých tam jsou jenom staré miny z druhé světové války. Pro jiné je to oblast, kde žijí nestvůry.

Tim Weaver v pěti bodech

  1. Narodil se roku 1977 v anglickém Bathu.
  2. Původně pracoval jako novinář.
  3. Debutoval románem Hon na mrtvého v roce 2010.
  4. Hlavním hrdinou všech jeho knih je bývalý novinář David Raker.
  5. V současné době čítá série s Davidem Rakerem již deset knih.

David Raker si za svou vyšetřovatelskou kariéru již prošel mnohým. A s trochou nadsázky lze tvrdit, že by ho tím pádem nemělo nic překvapit. Aspoň co se týče motivů, osudů a životních příběhů. Stejně jako by tyto záležitosti neměly překvapit ani čtenáře této série. Pochopitelně, že se zde objeví lidé, kterým více než vyhovuje, že někteří ztratili paměť. Ostatně některé záhady by měly zůstat navždy neobjasněny.

Tim Weaver do děje opět umně vplétá i osobní příběh hlavního hrdiny. Ale na rozdíl od starších dílů série již tak nečiní příliš často a zaměřuje se spíše na aktuální případ. Ten je ozvláštněn prostřihy do minulosti, v nichž se dvě malé dívky pokouší zjistit, proč jim všichni zakazují navštívit jedno konkrétní místo za městem a zda tam opravdu straší.

Ačkoli občas se hlavní hrdina dostal k záhadám, spojených se sériovými vraždami, případně kontinuální ilegální činností, aktuální případ je poměrně přímočarý a jednoduchý. Byť zde překvapí jistý kontrast mezi motivem a provedením, zejména prvotním řešením (připomínajícím zmatené jednání v afektu) a následným zakrytím stop (které je velmi pečlivě promyšlené a hlavně provedené).

Nicméně čin jako takový zůstává uvěřitelný, i když možná obtížně proveditelný a statisticky méně pravděpodobný. Přestože by se dalo očekávat, že Richard bude Davidovi nápomocen při odhalování největšího tajemství Císařovniných ostrovů, opak je pravdou. Děj se soustředí na hlavního hrdinu, díky čemuž vynikne Richardova bezmoc a role oběti, která touží jen získat zpátky vlastní identitu. Na druhou stranu, zatímco Richard zůstává spíše pasivním pozorovatelem v pozadí, jiné vedlejší postavy neváhají vzít spravedlnost do vlastních rukou.

Muž bez minulosti je povedeným thrillerem, jehož tempo a gradace vás přinutí tuto knihu, navzdory svému rozsahu, přečíst na jediný zátah. Svůj podíl na tom má i výtečný překlad v podání Alžběty Lexové.

  • Tim Weaver: Muž bez minulosti (David Raker 8)
  • Mystery Press, 2019
  • Obálka: Jan Matoška
  • Překlad: Alžběta Lexová
  • 464 stran, 399 Kč (v e-shopu Fantasye již za 279 Kč)
4. srpna 2019, Tomáš R. Tokoš