Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Po Correiově divoké Vendetě se připlazíte pro nášup, Larry Correia: Vendeta (Lovci monster 2)

Correia Larry: Lovci monster - Vendeta

To jednoho všedního dne prostě přijdete do práce – jste účetní jako já, nebo jako Owen Zastava Pitt nebo jeho autor Larry Correia – a pohádáte se se šéfem, bohužel se však zrovna blíží úplněk, takže šéf má nervy v kýblu a sebekontrolu na dovolené a promění se v chlupatou krvežíznivou bestii.

Pokud však nejste já, ale Owen, tak se nenecháte zaskočit, protože u sebe nosíte i nějakou tu bouchačku a neváháte ji použít, když si vás šéf hodlá naservírovat k večeři. Pětadvacetiletý účetní to nakonec zvládl a vlkouše prohodil oknem. Tak to celé v Lovcích monster začalo a vy už to možná znáte. A třeba vás i zajímá, jak si vede nebojácný hrdina o rok později.

Owena po té epizodě s vlkodlačím šéfem naverbovala soukromá organizace Lovci monster, která si honem na nadpřirozené bestie všeho druhu vydělává slušný balík a ukrajuje ze státního fondu starého dobrého strýčka Sama. Stejnou činnost sice vykonává i vládní Úřad pro kontrolu monster, ale ti prostě nejsou tak cool – i když teda nutno podotknout, že mají ve svých řadách výjimečného agenta Frankse, a ten je přímo ledově cool. A tentokrát se dozvíte dokonce i důvod jeho neodolatelně bezbřehé nezdolnosti. Owen vám v minulém díle Lovci monster s.r.o. ukázal, že není žádné ořezávátko, když nejenže vybojoval bitvu se Starobylým z jiné dimenze, ale navíc si i pohrál s časem. Toho si ovšem nešlo nevšimnout, Owen se dostal do hledáčku Starobylých, kteří mají za to, že tu atomovku, co jim v jejich dimenzi přistála, tam hodil on (a tohle váš oblíbený hoch opravdu na svědomí nemá).

Z výše uvedeného je vám asi jasné, že klidný život Owena nečeká ani tentokrát. Starobylí totiž chystají vendetu a jako svého prostředníka používají fanatického vůdce partičky zvané Dočasnost, nekromanta, jenž proti Pittovi neváhá použít armádu zombií, a dokonce i takové delikatesy jako zombie slony či létající zombie, prostě nekromant první ligy. K tomu všemu musí lovec vypátrat krysu ve vlastních řadách a Juliin ex-milenec Grant je příhodně po ruce, aby dostal jednu pěstí. Owenova zuřivá žárlivost je úsměvná a stejně tak jeho souboj s drsňáckými trpaslíky.

Larry Correia v pěti bodech:

  1. Larry Correia (*1977) žije s rodinou v Utahu v USA, a kromě psaní se živí jako účetní a instruktor střelby, krátce pracoval pro FBI a vlastnil obchod se zbraněmi
  2. Vyrostl v Kalifornii na mléčné farmě, jako dítě rád četl romány T. Brookse a R. E. Feista, začal psát první krátké příběhy, které si i sám ilustroval – bylo v nich hodně draků a mečů a explozí
  3. Už v mládí se učil střílet, protože na farmě běhala spousta malé zvěře, které se jinak nedalo zbavit; ne že by si užíval zabíjení králíků, byla to prostě jeho práce
  4. Na univerzitě se dal k mormonům a pracoval jako dobrovolník v Alabamě, na americkém jihu se mu zalíbilo, což je důvod, proč tam umístil děj knihy Lovci monster s.r.o.
  5. Lovce monster s.r.o. vydal v roce 2007 samonákladem po několikerých odmítnutích vydavatelů, kniha se však dostala na žebříček bestsellerů Entertainment Weekly, načež následovala smlouva s nakladatelstvím Ba­en

Že je to celé divoká dechberoucí jízda naplněná mnoha souboji na život a na smrt, kde nepůjde o kejhák jen hlavnímu hrdinovi, ale i jeho spolulovcům, rodině a snoubence Julii, asi chápete. Nekromanta není snadné porazit, oplývá totiž nevšedními magickými schopnostmi, pohybuje se jako stín a prochází portály, žádný jednoduchý úkol proto hlavního hrdinu nečeká a vy se při čtení ani chvíli nenudíte. V podružné roli se objeví i Juliini papá a mamá, známí to zrádcovští krvesajové, kteří nakonec mají s nekromantem společného víc, než by čekali.

Owenovi nedokážete nedržet palce nejen kvůli jeho odvaze a buldočí zarputilosti, ale také kvůli tomu, jak se dokáže obětovat pro kamarády a blízké. Činí se i šéf LM, alfa vlkodlak Earl – z mnoha náznaků je patrné, že jeho minulost je temná, protože naučit se sebekontrole mu pár let zabralo a stále není dokonalá. Kdo trochu zapadá, je Owenova krásná drsná snoubenka Julie, či spíše ani ne tak ona samotná, jako hrdinův vztah k ní. Autor vám Owenovými slovy musí stále připomínat, že ti dva se fakt ale milují, protože jinak byste si toho snad ani nevšimli. Tahle rádoby romantická linka pak působí docela nadbytečně.

Mnohem lépe se Larrymu Correiovi povedlo upéct vztah mezi Owenem a Franksem, jenž je protagonistovi přidělen jako bodyguard. Jeho postava v tomto díle příjemně překvapila. Když stojí na Owenově straně, rázem pochopíte, že tohle je parťák do nepohody, kterého by Pittovi každý mohl závidět. Snad nikdy neumírající agent na misi nikdy nezklamal a nehodlá na tom nic měnit, i kdyby měl vypustit duši, kterou zřejmě ani nemá. Franks zcela netradičně vnáší do knihy i porci suchého humoru, doplňuje tak Owenův sarkasmus a často přítomné vtípky dalších postav.

Larry Correia napsal příběh tak, že okamžitě poznáte, že se u toho dobře bavil, a plně využil své znalosti střelných zbraní, kterým se dříve profesně věnoval. Milerádi mu sežerete příběh i s navijákem a ještě byste si klidně řekli o přídavek. Zábavností a čtivostí si v prvním díle nastavil docela vysokou laťku (i vzhledem k tomu, že kniha je jeho prvotinou), kterou Vendeta lehce překonala. Nadsázka je z celého románu patrná, nesklouzává však k bláznivé akční komedii. Vendeta je zkrátka humorná akční jízda, u které se pobavíte a klidně si ji dáte ještě jednou. Další díl slibuje v hlavní roli Earla a zřejmě se stejně jako já nebudete zlobit, kdyby se ukázal znovu i Franks.

  • Larry Correia: Vendeta (Lovci monster 2)
  • Fantom Print; 2013
  • Překlad: Jakub Mařík
  • Obálka: Petr Willert
  • 352 stran, 249 Kč (v e-shopu Fantasye již za 224 Kč)
21. května 2013, Renata Heitelová

Diskuze k článku

Žádný příspěvek.

Přidat komentář

Název komentáře
Vaše jméno (povinné)
Váš e-mail
Potvrzení captcha Text, který vidíte na obrázku nalevo.

Tučné Kurzíva Podčiarknuté

Jiné HTML značky nejsou povoleny.
Citaci provedete předsazením > před každý řádek citovaného textu (např. z jiného příspěvku).

Lovci monster 2 - Vendeta

Lovci monster 2 - Vendeta
249 Kč 174 Kč