Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28.4. trvale zavírá pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už nebude možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Plné zuby superhrdinů? Garth Ennis ordinuje Nakládačku od politicky nekorektní Bandy, Garth Ennis, Darick Robertson: Nakládačka (Banda 2)

Ennis Garth & Robertson Darick : Banda 2 - Nakládačka

POZOR, ČTĚTE: Upozorňujeme, že tento komiks není vhodný pro děti a mladistvé.

Superman opět zachránil Metropolis? Batman zase vymýtil zločin z Gothamu? Když už člověka omrzí superhrdinský komiks, je na čase podívat se na něj z jiného úhlu. A k tomu přesně slouží Ennisova Banda, která ukazuje světu, co jsou superhrdinové skutečně zač. Za rámeček si své vysvědčení však nikdo ze supráků nedá. Do jednoho jsou to totiž ješitní, sexuchtiví a morálně pokroucení barbaři, jimž je třeba jednou za čas zatnout tipec.

Párek na Rudém náměstí

Americká vláda pro tyto účely zformovala tajnou skupinu, která má pod vedením nevyzpytatelného Angličana Billyho Řezníka držet nezákonnou aktivitu superhrdinů na přijatelné úrovni. Jenže teď se zdá, že někdo tuto čáru překročil a mladý muž za to zaplatil životem. Vyšetřování, do něhož se Řezník pouští společně s novým členem skupiny Hughiem, hrdiny překvapivě zavede až do místní gay komunity.

Zdá se, že v komunitě je ambasadorem dobré vůle hrdina jménem Švihák, bývalý sidekick Technorytíře. A Technorytíř, jak se čtenář dozvídá hned na prvních stránkách komiksu, má vážný problém se svým přirozením. V nestřeženém okamžiku jej totiž rád strčí do čehokoliv, co je dostatečně úzké, aby mu pohyb pánví působil vytouženou slast.

V druhém příběhu se celá partička vydává na dovolenou do Ruska, kde se zjevně s pomocí superhrdinů chystá státní převrat. Za vším stojí drobná Ninočka, která vlastní celou armádu vibrátorů a nebojí se je použít. Na straně Bandy však bojuje i vysloužilý sovětský hrdina Párek lásky, jehož znalost domácího terénu může být pro vývoj bitvy zásadní.

Technorytíř na stojáka

Ano, také druhý díl Bandy je podobně ztřeštěný jako úvodní book Karty jsou rozdaný. Navíc jej nebrzdí obligatorní úvod, a tak Garth Ennis do čtenářů střílí ostrými hned od první věty: „Pane doktore… já prostě všechno vomrdám,“ prohlásí Technorytíř a už se veze. S přibývajícími bublinami je čtenáři stále jasnější, že ta skutečná hra se světem komiksu teprve začíná.

Technorytíř? Vlastně spíše Batman. Podobně jako Bruce Wayne je i on v civilním životě milionářem a po vzoru své předlohy disponuje komorníkem a tajnou jeskyní za vodopádem. Navíc má k ruce sidekicka Klučimíra (že by Robin?) a techtle mechtle s kočičkou jménem Škrábalka (Catwoman?).

Garth Ennis a Darick Robertson v pěti bodech

  1. Garth Ennis je původem ze Severního Irska, dnes patří ke špičce komiksové scény, byl mnohokrát nominován na Eisner Award, získal ji však jen roku 1998.
  2. Psal Soudce Dredda, Hellblazera či Punishera. Proslavil se zejména vlastními sériemi Hitman a Preacher/Kazatel, které hojně vycházejí i u nás.
  3. Američanu Daricku Robertsonovi trvala cesta na výsluní déle. Krátce si zkusil Spider-Mana, Wolverinea či Justice League Europe. Neznámější je však jeho práce na sérii Metropolitan.
  4. Oba spolupracovali na několika komiksech, v češtině z nich vyšel Fury – Bůh ochraňuj Ameriku, Fury – Mírotvůrce a Punisher: Zrození (součást speciálu Od kolébky do hrobu).
  5. V letech 2006–2012 společně tvořili 72dílnou komiksovou sérii o zvrhlých superhrdinech Banda, kterou Robertson z velké části ilustroval. Doplňují ji ještě tři šestidílné minisérie.

Podobně se však severoirský scenárista strefuje i do samotného komiksového byznysu. Řezník s Hughiem kupříkladu zavítají za bývalým komiksovým magnátem Legendou, který nejenže sám představuje neúprosnou parodii na vydavatelské šéfy, ale navíc bezostyšně kritizuje autory i fandom: „Nesnášim ty hovna kolem komiksu. […] Třeba ten buzerant, po kterym pojmenovali ty ceny…“

Kanonáda vulgarit a sexu

Jak už je u Gartha Ennise zvykem, i zasloužilý dlaždič si u něj rozšíří slovníček vulgarit, přičemž výrazy jako bukev, prdkomil a čůrosrk patří k těm mírným. Ennisovo rétorické umění vůbec druhému dílu Bandy vévodí, což by mohlo rušit zejména ty čtenáře, kteří očekávají spíš nějakou akci. Krvavých konfliktů je tentokrát poskrovnu, neboť ustupují do pozadí svérázným postavám (Legenda, Párek lásky) a povedenému situačnímu humoru (jak to vypadá, když jdete na záchod v technicky vyspělé jeskyni). O sex a erotiku naopak čtenář nepřijde. Ostatně se ukáže, že striptérka může být pro hrdinu zhoubnější než kryptonit.

Kresby se opět ujal Darick Robertson (Nick Fury, Metropolitan), kterého není třeba českému fandovi dlouze představovat. Robertsonova kresba nikdy nemířila k úzkostlivému realismu a také v Bandě své hrdiny v duchu příběhu mírně stylizuje. V posledních dvou sešitech jej doplňuje Peter Snejbjerg, jenž se Robertsonovi stylově blíží. Jeho postavám však chybí výraznější obličejové rysy, což si hostující ilustrátor vynahrazuje příliš výraznýma očima. Z Billyho Řezníka, jemuž Robertson vtiskl silnější a kulatější chlapáckou tvář, se tak stává trochu vyjukaný hezounek.

Banda od prvopočátku neaspiruje na titul nejhodnotnějšího komiksu roku, pokračuje však v Ennisově zálibě v podrývání superhrdinského mýtu. Po prvním rozjezdovém čísle tentokrát na čtenáře čeká méně akce, ale o to větší porce verbální nespoutanosti a situačního humoru. Pokud tedy zrovna někdo pátrá po odpočinkové četbě a superhrdinů už má plné zuby, měl by si koupit lístky na Ennisovu politicky nekorektní horskou dráhu. Svět komiksu už se na ní veze.

  • Garth Ennis, Darick Robertson: Nakládačka (Banda 2)
  • BB art, 2013
  • obálka: Darick Robertson a Tony Avi?a
  • 192 stran, 399 Kč (v e-shopu Fantasye již za 359 Kč)
1. října 2013, Jakub Ehrenberger

Diskuze k článku

Žádný příspěvek.

Přidat komentář

Název komentáře
Vaše jméno (povinné)
Váš e-mail
Potvrzení captcha Text, který vidíte na obrázku nalevo.

Tučné Kurzíva Podčiarknuté

Jiné HTML značky nejsou povoleny.
Citaci provedete předsazením > před každý řádek citovaného textu (např. z jiného příspěvku).

Banda 2 - Nakládačka

Banda 2 - Nakládačka
399 Kč 359 Kč