Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Píseň zimy je magickou snovou pohádkou v duchu bratří Grimmů, S. Jae – Jonesová: Píseň zimy

Jae-Jonesová S.: Píseň zimy

Malá Liesl si často hrává s tajemným chlapcem ve Skřetím háji blízko domova. Bledý hoch je Králem duchů, ztělesněním výzvy i obrovského nebezpečí. Vídá jej pouze Elisabeth, ale kromě mladší sestry a bratra v něj věří ještě někdo. Babička sourozence neustále varuje před skřety a jejich dary, ale málokdo ji bere vážně. Na rozdíl od chlapce dívka roste a čas odnáší dětské představy i víru. Liesl dospěje, Vládce duchů zmizí a ona zapomene. Prozatím.

Úvodní svazek plánované dilogie vzešel z pera a netradiční invence talentované autorky S. Jae – Jonesové. Na první pohled spadá její debutové vyprávění do škatulky paranormálních romancí určených dospívajícím milovníkům (nebo spíše milovnicím) literární fantastiky. Podobně je na tom i oblíbené pohádkové téma, jež se dobře hodí do těchto žánrových příběhů (jako je kupříkladu Dvůr trnů a růží či Šepotání).

Při dalším podívání se Píseň zimy v nejednom ohledu vymyká nejen svému určení, ale liší se také v mnoha jiných detailech. Tradiční vyprávění o lásce či touze, inspirované temnými a divokými pohádkami bratří Grimmů, je výjimečným mystickým příběhem s velmi podmanivou atmosférou. Tísnivé, mnohdy až hororové prostředí (v němž se velká část knihy odehrává) jen podtrhuje tragédii, k níž se zde očividně schyluje.

Dívka s písní v duši se musí vzdát života, aby získala o mnoho více

Devatenáctiletá Liesl pochází z rodiny, jež si nejvíce považuje hudebního nadání. Otec byl dvorním muzikantem, matka zpěvačkou a vyhlášenou kráskou, bratr je geniálním houslistou a koketní sestra talent sice postrádá, ale oplývá půvaby. Nejstarší Elisabeth je neatraktivní černovláska, jež rezignovala na svoje vlohy i náklonnost k Hansovi, který se dvoří její sestře. Odrostla písním i hrám s chlapcem odnikud a zapomněla na jemu daný slib.

V hostinci Voglerových lpí na ochraně vůči kouzlům již pouze babička Constanze. Zatímco Liesl pomáhá rodičům a dohlíží na plachého Josefa i milovnici krásy, zlatovlasou Käthe, nadchází poslední noc roku. Pán zlomyslnosti opět hledá nevěstu, díky níž odejde smrtící zima. Lehkovážná Katharina poruší zákaz a vydá se tím podzemí. Jediná Elisabeth ji může najít a zachránit, avšak za cenu vlastního života. Obětuje sebe, rodící se lásku nebo celý svět?

Pozoruhodná knižní obálka mnohdy značí i netradiční pří­běh

Povedená snivá obálka knihy Píseň zimy i anotace dávají najevo, že nepatří k běžné fantasy, ale jde o pohádkové vyprávění. Díky tomu je jasné, že hrdiny čekají náročné události i rozhodnutí, protože každý zná pohádky s jejich nezpochybnitelnými pravidly, jež v knize autorka uplatnila. Proto je zřejmé, že nabádání k obezřetnosti má důvod, jeho ignorování se nevyplácí a v horské vesnici se proviní nejživější obyvatelka, kterou bude zachraňovat hlavní hrdinka.

Potud je vyprávění předvídatelné, drží se obvyklých žánrových kánonů a je zasazeno do reálných kulis Německa 18. století, které mohou nabídnout skutečné i paranormální příběhy a díky tomu jsou hrdinové konfrontováni s obdobnými výzvami jako ve smyšlené fantasy realitě. S ohledem na úvodní líčení pouta dvou dětí lze částečně určit směřování a činy postav, čemuž S. Jae – Jonesová napomáhá i představováním hlavních charakterů, jimiž jsou Voglerovi.

S. Jae – Jonesová v pěti bodech

  1. Americká spisovatelka, umělkyně a závislačka na adrenalinu, která si nechá říkat JJ.
  2. Kromě toho je také autorkou jednoho z bestsellerů New York Times, jejího literárního debutu Píseň zimy a její sequel pojmenovaný Shadowsong by měl vyjít již v únoru roku 2018.
  3. Na Twitteru, Facebooku, Tumblru nebo Instagramu zveřejňuje různé moudrosti, rozmary, nesmysly i nesouvisející statě a názory na ty nejlepší romantické postavy v Dragon Age.
  4. Mimoto je přispěvatelkou na Crawl blogu, kde s ostatními odpovídá na otázky a vysvětluje témata týkající se psaní i vydavatelského průmyslu.
  5. Kromě psaní je též knihomolka, milovnice malých tuleňů, vášnivá cestovatelka a ne tak úplně tajná gotička.

Autorka popisuje jejich minulost, přednosti i nedostatky, vztahy, touhy nebo zklamání a díky tomu vyjasňuje jejich pohnutky i směr vyprávění. Ctitelé fantastiky poznají ochranářskou Liesl, obtíženou předsudky nebo poklesky ostatních a bolestí z neúprosné ztráty snů i milovaných. Je však stále evidentnější, že se mladá žena nenechá zastavit v cestě za spásou ostatních ani svou.

V průběhu děje prochází Elisabeth, její sourozenci i Vládce podsvětí jistým vývojem, který je patrný hlavně na zprvu bezohledném Králi (jenž překvapí změnami osobnosti i odhalováním svého charakteru jistě nejsilněji) a kromě hlavních postav se zde najde také pár dalších lidí či nadpřirozených potvůrek, které ústřední hrdince řádně zatopí.

Cesta za posláním, štěstím a láskou přináší trýzeň i povznesení

Mohlo by se zdát, že vyprávění plyne zpočátku příliš zvolna a vykreslování charakterů je snad až moc podrobné, ale prakticky každá událost, postava nebo zápletka má svůj čas, místo i důvod. Navíc relativně pohodový úvod (v němž se ale od počátku vine tajemná a rozčilující linka nebezpečí i napětí) se úplně změní v dalších, temnějších a klaustrofobnějších částech.

Kromě zajímavých postav se v příběhu najdou také neklasická prostředí a fanoušci odstínů černé se mohou těšit na vyprávění plné hrozivých uklouznutí, děsivých nebezpečí, nevyhnutelných špatných rozhodnutí nebo tajuplných obrazů. Čeká je ale také nespočet vztahových neshod, ran i kotrmelců. Na textu je maličko vidět, že jde o autorčinu debutovou knihu, přesto je román čtivý i zábavný (tím lákavým temným způsobem).

Stejně jako někomu možná úplně nesedne až příliš rozháraná nespokojená Elisabeth, jiným by mohlo vadit ozvláštnění příběhu některými originálními prvky (velmi časté užívání hudební terminologie či německého jazyka), jež třeba považují za maličko obtěžující. Ostatní ale tyto detaily ocení, protože zesilují tajemnou pohádkovou atmosféru blížící se představě o vyprávěních bratří Grimmů v jejich původní syrovosti, kterou se autorce daří úspěšně vyvolat.

Píseň zimy asi neuspokojí ctitele epických akčních příběhů, ani fanynky cukrkandlových young adult vyprávěnek a plynoucí děj si vychutnají milovníci pozvolna budovaného napětí nebo drsnějších projevů lásky či oddanosti. Román S. Jae – Jonesová proto není určen bojácným čtenářům nebo útlocitným povahám a nejspíš si nezíská úplně každého. Kdo si však užívá nejasně zařaditelné a trochu hororovější knihy, jistě bude nadšený.

  • S. Jae – Jonesová: Píseň zimy
  • CooBoo, 2017
  • Překlad: Tereza Rrantová
  • 392 stran, 299 Kč (v e-shopu Fantasye již za 254 Kč)
16. února 2018, Olga Buriánková

Píseň zimy

Píseň zimy
Vložit do pytle na zboží  Koupit 299 Kč 269 Kč