Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28.4. trvale zavírá pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už nebude možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Pevnost 9/2013: Originalita, klišé, křídla a upíří hlad jako protiváha konce prázdnin, Pevnost 9/2013

Ing. Kristina Nowakowska: Pevnost 09/2013

Něco končí, něco začíná. Klišé, ale trefné. Zatímco někteří znuděně otáčí kalendář na první měsíc nového školního roku, jiní se raději věnují Pevnosti. Na šance náctiletých, že potkají Edíka, to však nemá žádný vliv.

Minule jsme superschopnosti záviděli rosomákům, tentokrát přišli na řadu uprchlí trestanci. Do kin se chystá nový Riddick a Pevnost proto oblíbeného antihrdinu představuje v náležitých barvách. Vin Diesel se koneckonců usadil i na titulní straně. A tváří se dostatečně zarputile.

Navzdory tomu zbytek Pevnosti se hemží upíry. Film i knižní série Mortal Instruments: Město z kostí nabízí mnohem zajímavější pohled na klasické téma potkala jsem upíra. Bedřiška Tichá v souvislosti s touto sérií dokonce neváhá vzpomenout i fenomén Harryho Pottera. Nezbývá tedy než se sami přesvědčit, jak to vlastně s těmi novými upíry je.

Neomillnerová Petra: Tina Salo 6 - Tanec s carevnou
To Tina Salo Petry Neomillnerové se v našich končinách již náležitě zabydlela. A protože se chystá na další nebezpečné dobrodružství, sluší se připomenout, co všechno už má vlastně za sebou. Minirozhovory ve sloupcích po stranách článku pak prezentují dvě velmi zajímavé novinky. Spisovatelčin příslib konkrétních pokračování série kvitujeme s nadšením. A co teprve onu zmínku o chystaném filmovém projektu…

A když už jsme u těch adaptací, Kingův brilantní román Pod kupolí se dočkal své seriálové podoby. Už jen pro tu obrazovou přílohu musím souhlasit s Danielem Storchem. Tohle je seriál měsíce se vším všudy. A to i pro všechny popisované rozdíly mezi knihou a seriálem. Jen té krávy je mi líto.

Historicko-mytologická sekce tentokrát patří andělům. Kde se vzali, proč a co všechno umí? Leoš Kyša se podělí o mnohem víc než jen o tohle. Prozradí mimo jiné, čím si padlí andělé zasloužili své přízvisko. A že o tom často rozhodovaly maličkosti. Nepočítáme-li všechny ty vážnější případy. Pro nevěřící Tomáše je pak připraven jednoduchý manuál, v němž Petra Neomillnerová vysvětluje, jak komunikovat s těmito nesmrtelnými bytostmi.

Povídková sekce nabízí sci-fi detektivku Martina Koutného s velmi netradičními hlavními postavami. Mary a Al jsou všechno, jen ne obyčejní. Pointa má potenciál učinit přírodní vědy mnohem, mnohem atraktivnějšími. Stačí to správné jméno.

Trochu mystiky a hodně symbolismu zase přináší povídka Slavík a Alabastr. Lucie Lukačovičová čtenáře doslova nepustí od hřbitova.

Asher Neal: Stín škorpiona
Z hodnocených knih je třeba vyzdvihnout zejména výtečný Stín škorpiona. Opět se ocitáme v Řádu, tentokrát je však Ian Cormac v obou dějových liniích mnohem mladší než v původní sérii. Díky tomu mají čtenáři možnost doplnit si v životopise oblíbeného agenta ZBC mnoho prázdných míst.

V herní sekci zaujme zejména výčet 9+1 nejzajíma­vějších sci-fi a fantasy her zdarma. Mnoho společností začalo sázet na bezplatné hraní (s možností zaplatit si lepší grafické detaily, apod.), z čehož těží zejména hráči. Nabídka je tedy opravdu bohatá.

Knižní přílohou zářijového čísla je sbírka sci-fi povídek Proudové šílenství od Davida Šenka. Kdo čte Pevnost pravidelně, už ví, že se může těšit na kvalitní texty se zajímavou pointou.

Září je pro spoustu lidí symbolem hromadění povinností, a hlavně konec relativně bezstarostné letní relaxace. Inu, nedá se nic dělat. S koncem jednoho začíná něco jiného. Pevnost však jako vždy nabízí pořádnou porci zajímavého čtení. Jen ty návraty ze snových světů budou holt o trochu bolestivější.

Dále v Pevnosti 9/2013:

  • Manga a anime: One Piece
  • Dvojí tvář urban fantasy
  • Wolfenstein: The New Order
  • LARP: Vandrárna 2013
  • Filmová recenze na Elysium
  • Fantastika pro mládež: V moci démonů, Počátek
  • Profíci radí: O literatuře vysoké i nízké
  • Literární hlídka: Kladivo na čaroděje
2. září 2013, Tomáš Tokoš

Diskuze k článku

Žádný příspěvek.

Přidat komentář

Název komentáře
Vaše jméno (povinné)
Váš e-mail
Potvrzení captcha Text, který vidíte na obrázku nalevo.

Tučné Kurzíva Podčiarknuté

Jiné HTML značky nejsou povoleny.
Citaci provedete předsazením > před každý řádek citovaného textu (např. z jiného příspěvku).