Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Pevnost 7/2013: Kolty nízko u boků, letní filmové pecky a čeští bestselleristi, Pevnost 7/2013

pevnost-7-2013

Přišlo léto a v kinech přistály filmové pecky, které by měly průměrného diváka zabavit v horkých letních dnech. A protože nejočekávanější z nich je pecka s Johnnym Deppem Osamělý jezdec, která se odehrává na Divokém západě, redakce se pustila do tématu nespoutaných amerických prérií z každé strany. K tomu ale přihodí i Stephena Kinga, TOP 10 českých bestselleristů nebo tak trochu jiný příběh o Popelce.

Divoký západ, to je téma, které hýbe červencovou Pevností. Přímo z její obálky melancholicky hledí Johnny Depp, jenž hraje hlavní roli v novém westernovém trháku, na kterém spolupracoval s Gorem Verbinskim. „Trailery působí jako by Rango s Piráty z Karibiku kopuloval a Osamělý jezdec byl výsledkem,“ píše o novém filmu Josef Horký, který mu dal index očekávání 70 %. K tomu připojil i herecký rejstřík Johnnyho Deppa a časovou osu Osamělého jezdce. Nový snímek totiž rozebírá látku, kterou už zpracovalo mnoho komiksových a seriálových tvůrců dvacátého století před jeho uvedením. Redakce navíc přináší krátký rozhovor s hlavní hvězdou.

King Stephen: Temná věž - Závan klíčovou dírkou
Výstřely westernových hrdinů ale zní i z dalších stránek nové Pevnosti. Trojstrana Jiřího Popiolka přináší článek o fenomenálním mixu westernu, sci-fi, fantasy a hororu jménem Temná věž, který pochází z pera samotného Stephena Kinga. Americký spisovatel totiž do již uzavřené sedmidílné série přidal krátký příběh Závan klíčovou dírkou, který se na počátku léta objevil i v českém překladu. Kingovi navíc vyšlo i nové vydání románu Pavučina snů, který dává dohromady americké indiány a mimozemšťany. I o něm píše červencové číslo.

V neposlední řadě se do dob staré dobré Ameriky vydává pevnostní sekce o historii, v níž Leoš Kyša důkladně rozebral dějiny Nového světa z pohledu příběhů o velkých objevitelích a válečnících. Dojde na setkávání evropských kultur s Inky a Aztéky, na velké indiánské vůdce i na návrat mayské apokalypsy. Petr Janeček se navíc rozepsal i o klasických hrdinech Divokého západu a přihodil recenzi na tematickou deskovou hru Deadlands. V udaném kurzu pokračuje i Petra Neomillnerová, jež představí indiánská znamení, která se od těch klasických povážlivě liší.

Brooks Max: Světová válka Z - Historie světové války se zombie
Letní filmové pecky a čeští bestselleristi

Přišlo léto a doba dovolených, v nichž si všichni s radostí odpočineme u dobrého snímku nebo knihy. Na to mysleli i filmoví tvůrci, a tak se může Pevnost pochlubit přehlídkou ohlasů na řadu filmových pecek letošního léta. Kromě Osamělého jezdce dostalo prostor velké zklamání Po zániku Země či zahraniční zombie hit Warm Bodies alias Mrtví a neklidní. Zkušený redakční kritik Jiří Pavlovský byl v kině na novém Star Treku a analyzoval každou jeho světlou i stinnou stránku.

Filmem měsíce se ale i přes pozitivní verdikt Pavlovského nad dílem J. J. Abramse stal Muž z oceli. Redakce ovem reflektuje rozporuplné názory diváků, a tak přináší hned dvě recenze. Pevnost dost pozitivně zhodnotila i Světovou válku Z, v níž se objevuje Brad Pitt a zajímavě vypadá podle červencového preview i Pacific Rim: Útok na zemi. Dle Filmové hlídky se navíc možná časem dočkáme i filmu o egyptských bozích, v němž bude hlavní hvězdou Nikolaj Coster-Waldau alias Jamie Lannister ze seriálové Hry o trůny. Filmové léto je prostě v plném proudu.

juraj-cervenak-zlato-arkony-2
Znáte tuzemské bestselleristy?

Redakce v novém čísle Pevnosti rovněž navázala na TOP 20 zahraničních bestselleristů z minulého čísla a zmapovala deset nejprodávanějších autorů z tuzemských končin. Dílo jednoho z nich, akční fantasy Zlato Arkony od Juraje Červenáka, si navíc vysloužilo i titul kniha měsíce a retrorecenze zase upozorní na nové vydání prvního dílu fantasy série Gordonova země ze světa Krvavého pohraničí od neméně úspěšného Vladimíra Šlechty.

Další klasik české fantasy Jaroslav Mostecký se připomene se svou starou povídkou Kaple má okna klenutá, která představuje velké pozitivní překvapení červencového čísla. Krátký příběh originálně rozvádí popelkovské téma tak, jak ho neznáte. Kolem odkazu dávné princezny se v textu od Mosteckého totiž v průběhu věků vytvořila jakási pseudocírkev, jež skrytě pátrá po čtvrtém oříšku, který už dívka naštěstí nemusela nikdy využít.

Jak nadešlo léto, lidé mají najednou čas dokoukat oblíbené seriály, zajít do kina nebo si sednout u rybníka či u moře s knihou. Červencová Pevnost perfektně vystihla tento trend a nabízí čtenářům široké portfolio trendů, z nichž mohou vybírat. A kdo by nechtěl zavítat na Divoký západ?

Flanagan John: Bratrstvo 1 - Vyděděnci

Dále v Pevnosti 7/2013

  • Fantasy série Bratrstvo od autora Hraničářova učně
  • Zvrácená manga Gantz
  • Jak vypadá Jiskra, dystopická sci-fi kniha pro teenagery
  • Dokončení trekové povídky Stav nouze z minulého čísla
  • Profík Petra Neomillnerová radí, zda opisovat a kde nasát inspiraci k psaní
  • 10 tipů, které vám umožní pařit počítačové hry celou noc
  • Preview na třetího počítačového Zaklínače
  • Info o LARPu Taurea VIII: Hněv nesmrtelného
3. července 2013, Jan Nohovec

Diskuze k článku

Žádný příspěvek.

Přidat komentář

Název komentáře
Vaše jméno (povinné)
Váš e-mail
Potvrzení captcha Text, který vidíte na obrázku nalevo.

Tučné Kurzíva Podčiarknuté

Jiné HTML značky nejsou povoleny.
Citaci provedete předsazením > před každý řádek citovaného textu (např. z jiného příspěvku).