Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Pět temných osudů – závěr jedné velkolepé ságy!, Kendare Blake: Pět temných osudů (Temné koruny 04)

Blake Kendare: Temné koruny 04: Pět temných osudů

Co se stane, když se pokusíte změnit svůj osud, své poslání? Svět se jednoduše ocitne v troskách. Tři mladé královny se rozhodnou postavit tváří v tvář nevyhnutelnému příkoří, pokusí se zlomit kletbu, která ostrov svazuje. Nicméně bohové jsou neúprosní a jen jedna z nich si může na hlavu posadit korunu. Po povstání je však Katherine i její krátká vláda v troskách. Arsinoe zmizela beze stopy a Mirabele se rozhodne chopit se vládcovských otěží. Příměří je v nedohlednu a válečné bubny bijí na poplach. Je načase to celé ukončit. Každý přeci ví, že vládnout může jen jedna z nich, jen hlupák by věřil něčemu jinému.

Ostrov byl vždy zahalen mýtickým tajemstvím, platila pro něj jiná pravidla nežli pro pevninu. Žena měla klíčovou roli, jako matka, jako královna, jako zabiják. Právě tady nacházíme tři sestry se stejnou krví, ale s různými magickými schopnostmi. Jedna dokáže poručit větru, druhá zvládne překonat i ten nejsmrtelnější jed a třetí z nich komunikuje se zvířaty. Každopádně pravidla jsou pravidla, rozděl a panuj. Dvě zemřou rukou té třetí, která se v konečném důsledku ujme vlády. Nicméně, kdo nakonec usedne na trůn?

Kendare Blake uzavírá celou epickou ságu a pro tu příležitost si nachystala nejedno eso v rukávu. Ve fantasy žánru existuje jeden takový nešvar mající za následek, že závěry sérií jsou někdy až zbytečně natahované. V tomto případě se však ničeho takového nemusíte obávat, jak jste již z předchozích knih zvyklí, autorka vás hodí přímo do víru dějové linie a je jen na vás, jestli budete plavat, nebo se utopíte. Tento přístup může být v prvopočátcích značně zmatený, obzvláště v případě, že jste úvodní díl četli těsně po jeho vydání. Postupem času si však vzpomenete na všechny důležité detaily a okolnosti, poté si začnete skutečně vychutnávat přítomný okamžik.

Pokud jde jen o něj, knížka toho má vskutku hodně co nabídnout. Užijete si nejen plejádu nejrůznějších emocí, které vás doslova rozervou zevnitř, ale můžete se těšit zejména na velkou dávku čtivosti. Děj nikde nevázne, všechno krásně odsýpá a o momenty překvapení rozhodně není nouze. Od první stránky je vám nad slunce jasné, že okolnosti pomalu spějí ke svému závěru, nemusíte se však obávat nic neříkajících vycpávkových scén a vetchého zakončení. Příběh šlape jako dobře namazaný stroj, který nejednou vytasí s něčím, co jste vůbec nečekali.

Kendare Blakeová v pěti bodech

  1. Kendare Blakeová žije a pracuje ve Washingtonu.
  2. Pochází se Severní Korey, ale byla vychována v USA.
  3. Vystudovala obor kreativní psaní na Middlesex University v Londýně.
  4. Zajímá se o řeckou mytologii.
  5. Je veganka a na silnici brzdí auto kvůli přebíhajícím zvířatům.

Nutno podotknout, že se tu setkáváme především se starými známými charaktery, které si však od počátku své cesty prošly velkou proměnou. Plusové body je nutno udělit zejména za jejich vykreslení, jelikož nikdo není vyloženě černobílý. Netřeba se tak strachovat o to, že někdo kope za dobro a jiný je zloduch do morku kostí. Každé chování má svůj logický důvod, každá postava sleduje své vlastní sobecké, i méně sobecké zájmy. Třešničku na dortu tomu dodává skvěle ztvárněné prostředí i jedinečná magie.

A za pochvalu rozhodně stojí i tempo, které si po celé čtyři svazky, jež jsou dosti objemné, drží úctyhodnou laťku. Je vcelku jedno, zda čtete první, či poslední knížku, každá vás totiž dokáže něčím překvapit. Pro zaryté fanoušky žánru je Pět temných osudů a vůbec celá série určitě něco, co musí mít ve své knihovničce.

  • Kendare Blake: Pět temných osudů (Temné koruny 04)
  • Fragment, 2021
  • Překlad: Alžběta Kalinová
  • 464 stran, 399 Kč
14. července 2022, Anastasja Višťalová

Temné koruny 04: Pět temných osudů

Temné koruny 04: Pět temných osudů
  399 Kč