Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28.4. trvale zavírá pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už nebude možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Pelyněk aneb Kouzelné bejlí za časů páry, Daniel Tučka: Pelyněk 1

Tučka Daniel: Pelyněk 1

Steampunk. Žánr, který je v poslední době módní a vyhledávaný čtenáři. Žánr, který však už dávno přerostl hranice trendové literární vlny, na které se hodlá svézt každý, kdo umí napsat slovo pára. I Daniel Tučka se rozhodl popasovat se steampunkovým žánrem, a tak světlo světa spatřil první díl trilogie Pelyněk.

Tučka se rozhodl jít v rámci žánru vlastní, i když ne revoluční, cestou a nabídnout čtenářům Pelyňku živý a do detailu propracovaný svět. Ten je tvořen několika státy, z nichž každý má svá specifika. Hlavní hrdinové žijí na souostroví, kde je dřevo proklatě nedostatkovým zbožím (na rozdíl od kovu), knihy představují hotové jmění a elektřina je pouhou legendou. Ale i ostatní státy jsou zajímavé – tu narazíte na technologickou velmoc, tu zase na vyznavače pelyňku… Ale o něm až později. Jak již bylo zmíněno výše, celý svět je oděn do slušivého steampunkového kabátku, očekávejte tedy dvouplošníky, vzducholodě, parolodě, vládnoucí monarchii, parobarony s velkým vlivem a tajný spolek usilující o jejich svržení a osvobození se od útlaku – zkrátka vše, čeho byl dostatek i v reálné době páry.

Svět Pelyňku je zdařilý, poutavý, s mnoha originálními prvky. A v podobném duchu jsou zpracovány i postavy. Čtenář se nejprve seznámí s dvojicí hlavních hrdinů, Nicolasem a Christianem. Oba přátelé jsou diametrálně odlišní – Nicolas pochází ze šlechtické rodiny, je snílek a bohém, který nenechá žádnou sukni na pokoji (vždyť s jeho majetkem si to může dovolit), zatímco Christian je inženýr, věcný a pragmatický muž, který se drží při zemi. Bylo by neslušné nezmínit také dámu v hlavní roli. Adelaide je šlechtičnou, jejíž rod má však nezanedbatelné finanční těžkosti – a tak se rodina rozhodne sáhnout k účelovému sňatku kvůli majetku. Nebohá dívka je tak postavena před hotovou věc, což nese značně nelibě.

Významným hybatelem děje je tajemná Kniha pelyňku. Ta totiž představuje pro Nicolase těžké břímě: má být jeho dědictvím v hodnotě milionu liber, na které však získá právní nárok až po splnění jednoduché podmínky – oženit se. Nicolas je však floutek k pohledání, a i při představě co všechno takový výběr nevěsty zahrnuje, se radši rozhodne na chvíli „někam uklidit“. Okolnosti této myšlence přejí, a tak se oba přátelé vydají na velkou dobrodružnou výpravu za tajemstvím ztracené elektřiny. A shodou okolností se na palubě stejné lodi, která oba mladé muže odváží vstříc novým zážitkům, ocitá i Adelaide; i když ze zcela jiných důvodů.

Tam, kde roste pelyněk

A nyní zpět k již zmíněnému pelyňku. Tušíte správně, že v celém příběhu sehraje velmi důležitou roli. Kromě toho, že je tento všudypřítomný plevel opředen divokými báchorkami a pověstmi, slouží také obyvatelům země zvané Raab jako droga přibližující je k jejich bohům. Bohové sice dlouho mlčeli, ale to neznamená, že se nedívají a netouží opět promluvit do lidských osudů.

Z Raabu pochází i dva zloději a podloudníci, kteří se nejprve pokusí Knihu pelyňku ukrást přímo v sídle Nicolasova otce a následně se s vlastníkem vzácného svazku opět shledají na palubě stejné lodi. Zatímco první ze zlodějů, Felix Montez, je poměrně blízko definici „běžný člověk“, o jeho sluhovi Mussovi se to rozhodně říci nedá. Mussa je zdařilým autorským vtípkem proplétajícím se celým dějem Pelyňku. Tato liška podšitá má totiž zvláštní dar, který přivádí jeho pána k nepříčetnosti a zároveň se neštítí ho využívat kdykoliv se to hodí – je totiž nemožné ho zabít (a že to Felix zkoušel na milion různých způsobů). Dlužno říci, že vysvětlení této záhady autor zvládne s grácií a nadhledem sobě vlastním.

  • Daniel Tučka v pěti bodech
  • 1. Daniel Tučka pochází z Brna. Od roku 2001 ovšem žije a pracuje v Praze.
  • 2. Od roku 2008 se pravidelně umísťuje na předních příčkách literárních soutěží. Vše začalo druhým místem v Ceně Karla Čapka v roce 2008, do finále se dostal autor ještě čtyřikrát (v letech 2009,2010,2011 a 2013). Vítězné práce jsou vydávány ve sborníku Mlok.
  • 3. Jeho další práce se objevily v časopise Pevnost, sbornících Excelsior, gentlemani!, Legendy: Prokleté knihovny či Žoldnéřích fantazie.
  • 4. V roce 2012 vyšla v nakladatelství Straky na vrbě jeho prvotina, fantasy román s názvem Umrlčí tanec. V současné době dokončuje steampunkovou trilogii Pelyněk (první díl taktéž vydaly Straky na vrbě roku 2017)
  • 5. Psaní se chce věnovat i nadále a rád by zabředl i do jiných žánrů než doposud, chtěl by vyzkoušet například detektivku či sociální román.

Příběh, respektive jeho stavba, je poměrně zvláštní. Celé dobrodružství začíná s humorným nádechem v lehkých tónech a zahrnuje několik vtipných slovních přestřelek. Postupně však s rostoucí vážností situace roste i vážnost textu a kniha končí pochmurně a zadumaně. Je škoda, že se nepodařilo udržet vyrovnanost atmosféry v celém textu, ale to je spíše vada z řady těch kosmetických.

Děj samotný mnohdy připomene klasické verneovky – samozřejmě, je to zčásti dáno prostředím, ve kterém se děj odehrává, ale částečně také dobrodružným duchem celého příběhu. Nečekejte žádnou divokou akci, ale spíše pozvolný vývoj událostí s překvapující eskalací na konci knihy.

A ještě jeden faktor dokonale dotváří příjemný steampunkový duch této knihy: je napsána krásnou vznešenou češtinou s nádechem starobylosti, zkrátka něco, co k danému světu dokonale sedí. Troufnu si říci, že nebýt tomu tak, kniha by ztratila mnoho ze svého kouzla.

Daniel Tučka rozehrál prvním dílem trilogie Pelyněk velmi zajímavý příběh. Těžko hledat vyložené slabiny – svět je podařený, postavy uvěřitelné, potenciál do dalších dílů je vysoký stejně jako čtenářská očekávání. Věřme, že druhý díl trilogie na sebe nenechá dlouho čekat.

  • Daniel Tučka: Pelyněk 1
  • Straky na vrbě, 2017
  • Obálka: Tomáš Kučerovský
  • 416 stran, 250 Kč (v e-shopu Fantasye již za 225 Kč)
13. května 2017, Martin Bečvář

Pelyněk 1

Pelyněk 1
Vložit do pytle na zboží  Koupit 250 Kč 225 Kč