Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Pavel Fritz rozehrává totální válku Letky 307 s velmi nejasným koncem, Pavel Fritz: Letka 307

Fritz Pavel: Letka 307

Co se nutně musí stát, existují-li vedle sebe dvě rozdílná společenství? A jak by vypadala variace na zákopovou válku ve vesmíru? Pavel Fritz se pouští do dlouhého pokusu o odpověď.

Federace čelí útoku tajemného Tormanského společenství. V předchozích konfliktech se vždy podařilo Tormany zastavit a jenom politika je po poslední válce zachránila od totální likvidace. Poražení se ze svých chyb poučí, a když se o několik let později opět střetnou lodě obou protivníků, je to Federace, která tahá za kratší konec. Dlouhá léta omezování výdajů na armádu a podceňování její úlohy si totiž vybírají krutou daň. Obránci mohou jen doufat, že se jim povede zdržet nepřítele dostatečně dlouho na to, aby se Federaci podařilo rozběhnout válečnou výrobu.

John Caldera se dal k armádě v prvních dnech války. Čtenáři mají díky jeho vyprávění možnost sledovat, jak se z výcvikového střediska dostává přímo doprostřed toho nejhoršího konfliktu v dějinách lidstva. Velmi brzy se John setkává s válečnou realitou. Smrt může přijít kdykoli. Když piloty stíhaček nedostanou hned po jejich startu inteligentní střely, čeká na ně cesta skrz záhadný a nebezpečný hyperprostor, ve kterém je mnohem jednodušší ztratit se, než najít a sestřelit nepřátelský stroj. A pokud má člověk opravdu velké štěstí a všechny přežije svůj návrat na letadlovou loď, může se stát obětí halucinací způsobených vojenskými neuroimplantáty. Konec války se najednou zdá být mnohem blíž.

Pavel Fritz přináší v Letce 307 originální pohled na vojenský konflikt ve vesmíru. V jeho podání rozhoduje o životě a smrti jak spolupráce lidského pilota s umělou inteligencí, tak i pořádná dávka štěstí. Rozsah knihy (pět set šedesát stran) napovídá, že autor ve vyprávění nikam nespěchá. Čtenář se tak do detailů seznámí se všemi podstatnými událostmi ze života hlavního hrdiny, jenž mimochodem nevyniká žádnými schopnostmi. Jeho deníkové zápisy jsou svědectvím docela obyčejného pilota, jehož jediná výjimečnost spočívá pouze v délce života oproti ostatním pilotům z Johnovy výcvikové skupiny. Nepřítel ale není navzdory formě vyprávění vykreslen černobíle, jedná se prostě o další lidskou společnost, jejímž největším prohřeškem je touha rozšiřovat svůj vliv. Ani nepřítel není vykreslen černobíle. Další lidské společenství, jehož největší odlišnost spočívá v rozdílné kultuře a zvycích. Na čtenáře tak nepůsobí ani jedna strana zaostale nebo barbarsky, přesto se nejlze ubránit pocitu naděje, že ve válce jednou dojde ke zvratu, který by mohl celý konflikt ukončit v řádu několika málo týdnů.

Letka 307 má schopnost rychle čtenáře vtáhnout do děje a jen nerada ho pouští zpátky do reality. Mezi nejvíce fascinující patří bezesporu popisy vesmírných bitev. Technicky výborně zpracovaný průběh hyperprostorových soubojů má potenciál nejen zaplavit informacemi, ale hlavně nadchnout. Děj se však netočí pouze kolem bitev, mnohem důležitější je zde pohled na válku jako na celek. Autor však zároveň zbytečně nerozpitvává důvody nenávisti mezi Federací a Tormany a jeho hrdina má jediné přání: aby to všechno skončilo. V tom s ním však budou čtenáři jen těžko souhlasit, protože tahle kniha se dá odložit jen jednou.

  • Pavel Fritz: Letka 307
  • Straky na vrbě, 2012
  • obálka: Alois Křesala
  • 560 stran, 333 Kč (v e-shopu Fantasye již za 300 Kč)
6. prosince 2012, Tomáš Tokoš

Diskuze k článku

Žádný příspěvek.

Přidat komentář

Název komentáře
Vaše jméno (povinné)
Váš e-mail
Potvrzení captcha Text, který vidíte na obrázku nalevo.

Tučné Kurzíva Podčiarknuté

Jiné HTML značky nejsou povoleny.
Citaci provedete předsazením > před každý řádek citovaného textu (např. z jiného příspěvku).

Letka 307

Letka 307
Vložit do pytle na zboží  Koupit 333 Kč 300 Kč