Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Pár chapadel se chystá vykouknout z neznámého světa, H. P. Lovecraft, Erik Kriek: Z neznámého světa a další příběhy

Lovecraft H.P., Kriek Erik: Z neznámého světa a další příběhy

Lovecraft. Jeden z nejznámějších hororových autorů, jehož vliv přetrvává i po jeho smrti, a mnoho současných děl jak na poli literárním, tak filmovém či herním je silně ovlivněno lovecraftovským stylem či obsahuje reference na jeho díla. Ilustrátor Erik Kriek se rozhodl vzdát slavnému autorovi poctu a zhostil se nelehkého úkolu spojit Lovecraftova slova s obrazem, vykreslit inkoustem stísněnou atmosféru a zobrazit na papíře osten šílenství, který se v povídkách zrcadlí.

Lovecraft, spisovatel za svého života neoceněný, sebekritický a prchlivý. Po své smrti oslavovaný a slavný tak, že by mu jako správnému introvertovi vstávaly hrůzou vlasy na hlavě při představě tolika pozornosti. Díky hrstce přátel, kteří po jeho smrti začali vydávat jeho díla, Lovecraftovo jméno získalo na slávě a jeho odkaz žije dál, nehledě na to, že uplynulo více jak osmdesát let od autorovy smrti. Věnován je mu dokonce i literární směr kosmicismus (Lovecraftovský horor), kdy strach z neznáma, otázka bezvýznamnosti lidstva a života oproti ne(u)pochopitelnému tajemnému vesmíru mnohdy zadrnká na citlivé struny strachu významněji, než jak by kdy mohly potoky krve a vnitřností. Křehká a snadno narušitelná realita, nicota probouzející šílenství, pochyby o příčetnosti, pradávná božstva, hluboký vesmír, mimozemské entity – to vše lze nalézt v dílech H. P. Lovecrafta.

Komiksová kniha obsahuje výběr z povídek H. P. Lovecrafta, a to konkrétně: Vyděděnec, Barva z kosmu, Dagon, Z neznámého světa a Stín nad Innsmouthem. Pět příběhů na sto deseti stránkách v černé a bílé.

H. P. Lovecraft v pěti bodech

  1. Proslavil se zejména povídkami o mýtu Cthulhu.
  2. Byl jedním z nejvlivnějších hororových autorů 20. století.
  3. Zemřel roku 1937 v Providence.
  4. Byl velmi sebekritický a mnoho své práce zničil.
  5. Ve své knihovně měl přes 2000 knih a byl vášnivý čtenář.

Uhrančivost a podmanivost Lovecraftových slov Kriek vzal a pomocí inkoustu jim vdechl další život na papíře. Černobílá kresba v komiksovém hávu přináší nový zážitek při čtení příběhů nejenom z Neznámého světa. Rušivě nepůsobí ani typické vyobrazení zvuků (bam bam, ding ding), které by mohlo působit nepatřičně, ale zde si skvěle sedne společně s osobitým stylem kresby.

Kriek dokáže skvěle zachytit mimiku a výraz tváře postav, stejně jako pošmournou a stísněnou atmosféru. Stejně tak tajuplná hra světel a stínů dělají své. Snad každý hráč her zná nebezpečnou muziku, která se rozezní ve chvíli, kdy se blíží nebezpečí. I tento moment dokázal Kriek zkrotit a pomocí inkoustu vpašovat do svých kreseb. Není tedy těžké rozeznat, kdy příběh začíná být temnější a nabírat na zlověstnosti. A o očích a pohledu obyvatel Innsmouthu? O těch se mnohým čtenářům bude ještě dlouho zdát…

Fanoušky možná zklame fakt, že sbírka neobsahuje nejznámější a nejproslulejší povídku Volání Cthulhu. Možná zde platí známé přísloví, že v nejlepším je třeba přestat a ponechat Cthulhu, jež ve svém domě R'lyehu čeká a sní, vlastní představivosti.

Komiks Erika Krieka s graficky zpracovanými povídkami H. P. Lovecrafta lze v prvé řadě doporučit fanouškům a milovníkům tohoto hororového velikána, ale i čtenářům, kteří se zatím s jeho díly nesetkali. Díky stručnosti a skvělému grafickému obsahu si lovecraftovský horor najde rozhodně další příznivce, kteří se nebudou cítit jako Vyděděnci z Neznámého světa, poznají Barvy z kosmu, potkají Dagona a nebudou se bát ukrýt do Stínu nad Innsmouthem.

  • H. P. Lovecraft, Erik Kriek: Z neznámého světa a další příběhy
  • Argo, 2018
  • Překlad: Veronika ter Harmsel Havlíková
  • Ilustrátor: Erik Kriek
  • 120 stran, 298 Kč (v e-shopu Fantasye již za 268 Kč)
17. října 2018, Lýdie Hochmanová

Z neznámého světa a další příběhy

Z neznámého světa a další příběhy
298 Kč 268 Kč