Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28.4. trvale zavírá pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už nebude možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Paměti Lovce monster číslo tři se odehrávají ve stínu tragického úmrtí Hoodoo komanda a blížícího se konce světa i série, Larry Correia, Jonh Ringo: Světci (Paměti lovce monster 3)

Correia Larry & Ringo John: Paměti lovce monster 03 - Světci ( VYJDE cca 5.12. )

Převelený likvidátor oblud Chad se v New Orleans už celkem zabydlel. Až do Mardi Gras si užíval zdejší atmosféru, jídlo i společnost. Jenže pak se všechno zvrtlo. Lidé sice nad příšerami zvítězili, ovšem za cenu životů prakticky celého Chadwickova týmu, UPKM a nespočtu dalších bojovníků se zlem. Boží válečník se nyní vyrovnává s papírováním a novými spolupracovníky. Obojí nesnáší stále víc. A to ještě neví, že největší sranda právě začíná.

Nadmíru populární literární cyklus urban military fantasy z možné současnosti od Larryho Correiy, nazvaný Lovci monster (LM), líčí děsivé, zábavné i dojemné peripetie členů speciální privátní organizace, kteří bojují a umírají při střetech se všemožným nadpřirozeným svinstvem. Není divu, že se v řadách obdivovatelů lákavé románové směsice akce, napětí a humoru s týmem Smajlík v hlavní roli našel i fanoušek s literární minulostí a bezva námětem pro spin-off k LM – John Ringo.

Cyklus vyprávění Paměti Lovce monster přináší v jeho režii svědectví z osmdesátých let 20. století o neméně hrdinných snahách dalších týmů LM potírat zlo a zachraňovat i nevděčné vládní zaměstnance. Když se na Tlusté úterý v New Orleans všechno podělalo, těžko říci, jak si LM a frustrovaný Boží vyslanec povede ve městě, kde houstne temná magie a dusno před apokalyptickou bouří. Naštěstí se to zachovalo v memoárech největších donchuana LM Chada s podtitulem Světci.

Ohlédnutí za mrtvými přáteli a kopou výbušné akce se chýlí ke konci

Exmariňák Oliver Chadwick Garnier si likvidaci monster aktuálně moc neužívá. Vlastně si neužívá vůbec nic. Ztratil přátele, co se postavili lidožravým bestiím v průběhu Mardi Gras, nový velitel UPKM je natvrdlý ignorant šikanující Lovce (ohledně absence utajení, nepřiměřeného ozbrojování, ignorování hierarchie při akcích – zkrátka normální práce) a šéfovi LM nemůže odpustit, že parťáky nechal ve štychu. Akorát čas na životní bilancování, jenže dovolená je nuda větší než rybařit v Nebi.

Chad nemá na vybranou a vrací se ke smrtící akci v novém Hoodoo komandu. Samozřejmě netuší, že nedávná mizérie byla jen stínem toho, co se na všechny řítí. Ani to, že nevyřešené rodinné problémy rády útočí zezadu. Najednou je po krk v hledání účinné zbraně proti vražedným megačervům (což má, krom všeobecné hrozby i pár bonusů – třeba cestování) a brzy nato i v podivném obvinění kvůli temné magii (což moc bonusů nemá). Ještěže se musí začít kamarádit s novými Lovci a na obyvatele Big Easy nepřestává útočit obvyklá monstrózní sebranka.

Neonovým osmdesátkám i trojnásobná melancholie sluší

Nestrannému pozorovateli by se mohlo zdát, že Oliver si toho užil hlavně v poslední době až moc, ale znalci jeho života vědí, že se zdaleka nemrknul až na dno. Zatímco se ještě nevzpamatoval z nucené restrukturalizace LM, musí čelit nové výzvě zla, co usiluje o pozemskou nadvládu. Nebyl by to však Ironhand, aby se omezil na jednu bojovou frontu. Proto na něj útočí také nevyřešený vztah s megalomanským psychopatem (jeho bratrem), ale i další profesní komplikace.

Larry Correia v pěti bodech

  1. Narodil se v roce 1977, nyní žije s rodinou (má čtyři děti) v Utahu a po kariérně barvitém období (účetní, instruktor střelby, práce v FBI a vlastním obchodě se zbraněmi) jen píše.
  2. Vyrostl v Kalifornii na mléčné farmě, kde střílel čtyřnohé škůdce a vzhledem ke své konstituci upřednostňoval knihy (T. Brooks, R. E. Feist, D. Eddings aj.) před sportem (od čtení je blízko ke psaní a později za svou vášeň dostal i zaplaceno).
  3. Na univerzitě se dal k mormonům a pracoval jako dobrovolník v Alabamě, na americkém jihu se mu zalíbilo, což je důvod, proč tam umístil děj knihy Lovci monster s.r.o.
  4. Lovce Monster s.r.o. vydal roku 2007 samonákladem, aby se stali bestsellerem Entertainment Weekly a záhy následovala smlouva s nakladatelstvím Ba­en.
  5. Kromě zmíněného cyklu military urban fantasy přeloženého do 7 jazyků napsal také sérii Grimnoirské kroniky a Dead Six (napsal přes 10 románů i antologií).

Vláda totiž nejenže za stálé riskování existence a duše při ochraně lidstva nedává metály, ale hrdiny vzápětí bez uzardění prohlásí za zločince, aniž by ji zajímala pravda. A třebaže si Chadwick díky povaze a šikovné profesní taktice vytvořil užitečné kontakty v magické i většinové komunitě New Orleans, kvůli stigmatu zrádce jej opouští jeden za druhým. Naštěstí při exmariňákovi stojí i pár hustých týpků, jejichž důvěrou v loajálního vyslance dobra neotřesou ani nezvratné důkazy viny.

Společně vytrvají, dokud nerozpletou síť mistrných lží a neodhalí důvod snahy vyřadit Olivera ze hry. Mnohé aktuální problémy by totiž spolu nějak mohly souviset. Proto Chad povolá do zbraně již známé a dost problematické bytosti, spolehne se na nové posily z řad LM i na pár kolegů z akademických kruhů a pro dobro všech je nucen vytvořit opravdu nečekanou alianci. Co by však pro odměnu z Fonasilu a záchranu světa neudělal…

Tenhle finální střet dobra a zla nemůže být koncem světa ani happyendem

Fanoušci LM ani sám autor této zábavné akční fantasy série jistě netušili, že by jiný spisovatel dokázal navázat tak šikovně na oblíbený románový cyklus, aniž by do něho reálně zasahoval, jako se to povedlo Johnu Ringovi. Nápaditým konceptem Pamětí Lovce monster je líčení dobrodružství exmariňáka Chadwicka Garniera i dalších Lovců skrze jeho deníkové záznamy z nedávné minulosti, díky čemuž má série na kontě nejeden pozitivní bod.

Autor zachoval působivě vražednou a důvěrně známou realitu současnosti (posunutou jen o pár desítek let zpět), kde mohl využít své magické netvory, bytosti a temné hrozby, ale zároveň i Correiovy ingredience a v dějových liniích mohl navázat na jeho zmínky o minulosti LM, čímž Ringovo vyprávění v porovnání s originálem získává na autentičnosti. Ke všemu zjevně sdílí nejen Correiovu lásku ke zbraním či řízné literární akci, ale i k užívání správně krvavých a naturalistických detailů z vražedných střetů lidí s hrůzu nahánějícími monstry.

John Ringo v pětí bodech

  1. Narodil se roku 1963 také v USA a je autorem bestsellerových science fiction a thrillerových románů, jichž bylo vydáno více než milion kusů.
  2. Navštívil přes 23 zemí a 14 škol (podnítilo to v něm uznání jednoty lidstva i averzi k cizímu jídlu), až vystudoval VŠ – obor mořská biologie (která moc nevynáší), tak začal s IT.
  3. Roku 1999 se stal profesionálním spisovatelem – dalším z kmenových autorů nakladatelství Bean a překvapivou rychlostí publikoval řadu titulů.
  4. Zatímco v mládí se věnoval adrenalinovým aktivitám (seskoky s padákem, jeskynní potápění, horolezectví), nyní je šťastný, že riskují ostatní a raději čte či píše (knihy i jejich scénáře).
  5. Kromě série Paměti lovce monster (4 svazky) napsal i jiné (Empire of Man, Legacy Of The Aldenata, Looking Glass, Paladin Of Shadows aj.), jednotlivé romány nebo krátké příběhy.

Na druhou stranu může být emočně kapku náročnější rozplétání životů postav, jejichž konec znají (a to platí i o Chadovi), což je ale vyváženo faktem, že alespoň zprostředkovaně navštíví oblíbený svět, a ještě možná potkají hrdiny, kteří se v klasických LM již nemohou objevit. Proto i třetí kniha Pamětí obsahuje mnohé, co si čtenáři zamilovali v Lovcích monster, byť maličko jinak, a opět zde najdou vše, co mají rádi (a co je možná trošku zlobí) v Ringově spin-off sérii.

Znovu se dočkají oblíbených a zatracovaných postav, řádně třeskuté i děsivé akce s mnoha zbrojními detaily, populárních hlášek a Oliverových vylomenin, netradičního cestování i setkání, ale také nových podrobnosti o Lovcích a jejich světě (včetně nezbytných tipů, jak si poradit s některými obludami). Navíc s ohledem na Ironhandovu nabitou kariéru i autorův medailonek je jasné (navzdory chronologii), že tyto Paměti Lovce monster posledními nezůstanou.

  • Larry Correia, John Ringo: Světci (Paměti lovce monster 3)
  • FANTOM Print, 2019
  • Překlad: Jakub Mařík
  • Obálka: Petr Willert
  • 336 stran, 299 Kč (v e-shopu Fantasye již za 209 Kč)
19. září 2020, Olga Buriánková

Paměti lovce monster 03 - Světci

Paměti lovce monster 03 - Světci
Vložit do pytle na zboží  Koupit 299 Kč 209 Kč