Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Padla ledová citadela. A my měli jediné přání: přežít!, Pavel Korněv: Ledová citadela (Příhraničí 5)

Korněv Pavel: Příhraničí 5 - Ledová citadela

Svět Příhraničí již dlouho vede skrytou válku s ledovými vetřelci. A konečně se dostavil úspěch: s obrovským vypětím sil mnoha mágů se podařilo „sundat z oblohy“ jeden z nepřátelských strojů připomínající létající ledovou pyramidu. Jenže jediné, čeho tím bylo dosaženo, je počátek války o to, komu cenný artefakt padne do rukou.

Pavel Korněv vzal čtenáře do světa Příhraničí prostřednictvím svých knih zatím celkem čtyřikrát. Pátý díl série s názvem Ledová citadela obsahuje jednu zajímavou novinku: po Alexandru Ledněnovi, zvaném díky svému příjmení nepříliš invenčně Led, přebírá roli hlavní postavy Jevgenij Apoštol (aby nedošlo k omylu, jedná se pouze o obě křestní jména, Apoštol v tomto případě není příjmení!). Takže zatímco jeden se horko těžko z průšvihu vysekal, druhý se do něj řítí po hlavě, aniž by to zatím sám tušil.

Cizí chlap ve známém městě

Pevnost. Pokud jste četli předchozí díly série, pak vám toto sněhem zaváté město rozhodně není neznámé. Pavel Korněv se rozhodl, že ačkoli Leda již vysekal ze všech patálií, se budou i trable dalšího nešťastníka odehrávat ve stejném prostředí jako doposud. Svět Příhraničí už odhalil mnohá tajemství a autor ho stihl dostatečně promyslet a propracovat, tak proč začínat znova?

Nezbývá tedy než pracně začít lovit v paměti a pustit se do vzpomínání na některé postavy z předchozích knih; presto, že autor místy drobně napovídá, budete mít co dělat, aby všechny dílky skládačky zapadly na správné místo. Důležité bude připomenout si i mocenské frakce vládnoucí mezi zdmi města.

Pavel Korněv v pěti bodech

  1. Narodil se v roce 1978 v ruském Čeljabinsku. Vystudoval vysokou školu s ekonomickým zaměřením.
  2. Jako spisovatel prorazil až v roce 2005 románem Led, první částí pentalogie Příhraničí.
  3. Série Příhraničí se stala jeho nejvýznamnějším spisovatelským počinem – vyšla například i v polštině.
  4. Kromě toho napsal několik samostatných románů a povídek a také další cykly Město Podzim nebo Exorcista.
  5. Tento autor, libující si především v próze akčního ražení, se v současné době věnuje spisovatelskému řemeslu na plný úvazek.

Sice už si neužijete takovou přehršel postav jako v minulosti, ale stále jich je slušné množství. Nově přichází na scénu speciální jednotka „deratizátorů“, která sehraje v příběhu významnou roli a jíž je věnováno dokonce několik samostatných dějových vsuvek. Kromě toho má Žeňa i pár nových obchodních známých, ale jak se zdá, tak v zasněžených ulicích Pevnosti vedou všechny nitky ke stále stejným mocným lidem.

Nový hlavní hrdina je zajímavý chlapík. Patří totiž k části obyvatel s paranormálními schopnostmi. Konkrétně se jedná o jasnovidce, který je schopen vidět krátké časové úseky budoucnosti díky záchvatům tušení, což mu nejednou zachrání kůži (a taky krk, vnitřnosti a další životně důležité nezbytnosti). Najít důvod, proč mu jdou po krku neznámí zabijáci, však nedokáže. A ještě jednu zajímavou věc je třeba zmínit – Jevgenijův dar rozhodně není zadarmo, přičemž urputná bolest hlavy patří k těm příjemnějším následkům používání. Mnohem horší je, že občas se dostane do takového transu, že má na chvíli totální okno…

Mezitím v Rusku

Ruská literatura je v mnoha ohledech specifická – a ani Korněv není v tomto výjimkou. Část děje je tedy proložena obvyklým ruským folklorem – posedíme, popijeme vodku a něco k tomu zakousneme, co po tom, že nám jde o krk, mnohdy zbude dost času i na cigárko. Na obhajobu nebohé oběti neobvyklého životního stylu je třeba říci, že panákovací scény byly autorem oproti minulosti notně redukovány, a již tak nejsou výraznou brzdou tempa příběhu. Ve druhé části knihy, kdy se hlavní hrdina dostane ve snaze zachránit si život za hradby Pevnosti, dokonce převládá čirá akce z neznámého prostředí plného smrtelných nástrah.

Právě ono rozdělení knihy na dvě pomyslné části dává ději osobitý charakter. Po utahanějším rozjezdu se věci rozeběhnout jako na běžícím pásu a pobyt v divočině plné nepřátelských tvorů i o nic méně nebezpečných lidských nepřátel je jedna velká adrenalinová jízda. A samozřejmě, jak bylo zmíněno na samém počátku – někde stále leží ona sestřelená ledová citadela. Bylo by nefér dopředu vyslepičit celou zápletku, takže se s dovolením spokojte protentokrát s náznaky.

Návrat do světa Příhraničí se Korněvovi podařil: nový, zajímavý hrdina ve starém známém světě, více akce a dynamiky a méně nezáživných dialogů. Zkrátka, takhle nějak si mnozí představovali už předchozí díly série!

  • Pavel Korněv: Ledová citadela (Příhraničí 5)
  • FANTOM Print, 2018
  • Překlad: Hana Vlčinská
  • Obálka: Dominik Broniek
  • 352 stran, 339 Kč (v e-shopu Fantasye již za 237 Kč)
24. června 2018, Martin Bečvář

Příhraničí 5 - Ledová Citadela

Příhraničí 5 - Ledová Citadela
Vložit do pytle na zboží  Koupit 339 Kč 237 Kč