Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28.4. trvale zavírá pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už nebude možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Ostravo, srdce rudé, zpečetěný osude, Petra Slováková: Střípky času

Slováková Petra: Střípky času

Ostrava rozhodně není první místo, které vás napadne jako ideální prostředí pro YA fantasy román o cestování v čase okořeněný romantickou zápletkou. Evidentně to ale neplatí, pokud máte slabost pro steampunk jako Petra Slováková.

To je ale prakticky jediná věc, která je na knize originální. Zbytek se úzkostlivě drží žánrových škatulek, nebo pokud chcete být škarohlídové, žánrových klišé. Ne že by na tom bylo něco špatného – to prostě cílová skupina vyžaduje, přesto si ty základní pro jistotu zrekapitulujeme.

Proto tady máme mladou slečnu na prahu dospělosti, která nezapadá do kolektivu, ve škole je šikanovaná a je poloviční sirota. Se zbylým rodičem má komplikovaný vztah. Ne proto, že je v pubertě, ale proto, že matka neunesla smrt manžela a propadla alkoholismu (pamatujte, jsme v Ostravě a razovity kraj má razovite problemy). A tak se jako předčasně dospělá musí starat o matku v těžkých chvílích a obživu si shánět, kde se dá. Kromě umývání záchodů v supermarketu (pamatujte, jsme v Ostravě a tady si nemůžete přivydělávat v hipsterských bio kavárnách) má jako bokovku drobné krádeže. Ale protože je to hodná holka, tak nekrade v současnosti, ale v minulosti, protože umí cestovat časem.

Jasně má to nějaké drobné komplikace, správný běh dějin hlídají Dozorci, navíc tady samozřejmě hrozí i efekt motýlích křídel, ale to jsou malé věci. Mnohem horší je, že ji u toho načapá policie a rozhodne se ji naverbovat – samozřejmě ne obyčejná, ale X-Meni. Tedy magicky obdaření, ale v konečném důsledku to vyjde na stejno. Je tady ledovkář, teleportérka, bomberman a celý tým kupodivu nevede telepatka, ale procházeč zdí aka Kitty Pride. Nechybí nějaké drobné školení o tom, jak funguje magie a hlavně motivační proslov o moci a odpovědnosti.

Zásadní moment samozřejmě představuje objev záhadného, temného a pohledného mladíka, který skrývá nejedno tajemství a slouží úhlavnímu nepříteli – černokněžníkovi Mabrokovi. Pod jeho drsnou slupkou, se ale skrývá citlivé jádro… a zbytek si lehce domyslíte. Vyjmenováním klišé bychom mohli strávit ještě spousta času, ale o tom jaká kniha je, vám to moc neřekne. Víte, že tam budou a stěžovat si na ně, je jako nosit uhlí do Ostravy. Takže je potřeba zkusit otočit optiku a zeptat se, čím se Střípky času liší od ostatních YA románů.

Zásadním rozdílem je schopnost hlavní hrdinky – cestování v čase. Ne že by o cestování v čase nepojednávala celá armáda autorů. Ani Slováková se nijak závratně nesnaží přinést nějaké originální zpracování časového paradoxu. Ale velmi zajímavé je, jak cestování v čase používá z hlediska vyprávění příběhu. Zaprvé se celá lovestory odehrává v minulosti, a tak jde o opravdu nevšední způsob, jak zpracovat lásku na první pohled. A za druhé je cestování v čase skvělý akcelerátor příběhu – protože velmi zřetelně urychluje tempo vyprávění. Slováková tak výborným způsobem do knihy integrovala flashbacky, tolik populární zejména v seriálech. Díky tomu se během pár dní a pár set stran vyřeší vše potřebné, od romantické linky až po osud světa, teda Ostravy. Ani přitom nebudete zuřivě kroutit hlavou jako u „zrychlení“ děje v poslední řadě Hry o trůny.

Slováková tak servíruje ucelený a kompaktní příběh na relativně malém počtu stran, který obsahuje vše podstatné, nenudí a zároveň poskytuje možnost osudy Jany Strnadové dále rozvíjet. Škoda trochu rozvleklého začátku, který na scénu uvádí několik motivů, se kterými se dále vůbec nepracuje. Zejména matka hlavní hrdinky zcela zmizí, protože je pragmaticky uklizena do léčebny, aby se s ní autorka nemusela dále trápit – slouží trochu jako úlitba spisovatelky, která si nechtěla odpustit alespoň jedno sociálně závažné téma.

Otázkou je, proč se v nakladatelství tak báli označení paranormální romance. Protože právě tím jsou Střípky času především. Pravda, tento žánr už asi netáhne tolik jako v dobách Stmívání, a tak už není mezi nakladateli „in“. Obálka knihy tudíž v mnohém mystifikuje, protože hororu tu nenajdete ani slibovanou kapičku, a s detektivkou má titul společného asi tolik, co Čtyřlístek se superhrdinským komiksem. Přesto se v tom hlavním anotace nemýlí. Ostrava je opravdu hodně temná a kniha se čte jedním dechem. A na tom už se dá stavět.

  • Petra Slováková: Střípky času
  • Host, 2019
  • 320 stran, 329 Kč (v e-shopu Fantasye již za 296 Kč)
11. července 2019, Jan Červenka

Střípky času

Střípky času
Vložit do pytle na zboží  Koupit 329 Kč 296 Kč