Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28.4. trvale zavírá pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už nebude možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Opona kolem Půvabu se konečně zvedá, Trevor Baxendale: Dávný čas (Doctor Who)

Russell Gary: Doctor Who - Dávný čas

Doktor a Clara se do třetice všeho dobrého vydávají odhalit záhadu obestírající tajemný Půvab. Tentokrát se jim tento „artefakt“ připlete do cesty spíše náhodou, když se stanou součástí posádky moderního plavidla, jež má za úkol pátrat po tajuplné mimozemské civilizaci. Podaří se Trevoru Baxendaleovi zdárně zakončit volnou trilogii tří příběhů s dvanáctým Doktorem a přinést uspokojivé rozzuzlení celé záhady?

Dvanáctý Doktor se v doprovodu Clary takříkajíc vetře na palubu vesmírné lodi Alexandrie, jejíž posádka se rozhodla zdolat poslední phaeronskou stezku. Tu ve vesmíru vytvořila prastará mimozemská rasa, jež pro následující civilizace zanechala o své existenci jen pomálu vodítek. Taková skutečnost ovšem nezbrání skupině nadšenců z daleké budoucnosti, aby z drobných střípků dali dohromady jednu velkou stopu. Moderní plavidlo zaštítěné jistým velmi bohatým mužem a plné vědců se rozhodne podniknout cestu skrz poslední funkční červí díru a nahlédnout díky ní do neznámé části vesmíru, kde doufají, že naleznou kýžené odpovědi. Naštěstí pro posádku je s nimi také Doktor, který dobře tuší, že celý podnik nebude jen bezstarostná exkurze do jiné galaxie.

První díl trilogie Půvab s podtitulem Královská krev sázel spíše na středověké kulisy jakési vzdálené země a legendu o Svatém grálu, následná Generace Velkého třesku pak na zcela šílený příběh zahrnující mimo jiné jednu obří pyramidu a kulisy australského Sydney. Dávný čas působí v tomto ohledu mnohem komorněji a připomíná některé z Doktorových klasických příběhů, v nichž na poměrně omezeném prostoru bojuje Pán času nejen o svůj holý život, ale snaží se zachránit i zvídavé a neopatrné zástupce lidstva. A to často před opravdu děsivými entitami.

Když se s postavami osud nemazlí

Takové tvůrčí rozhodnutí nicméně poslednímu dílu vyloženě svědčí. Atmosféra knihy je na rozdíl od odlehčenějších předchůdců nasáklá tíživým ovzduším a neustálým napětím spojeným se strachem z neznáma. I po přesunu posádky do o něco otevřenější krajiny podobný pocit nezmizí. Přispívá k tomu i ochota autora házet postavám opravdu velké klacky pod nohy a odvaha každý špatný krok nemilosrdně trestat.

Trevor Baxendale ve čtyřech bodech

  1. Britský autor, který svoji prvotinu vydal již v roce 1998.
  2. Od té doby pravidelně přispívá svou tvorbou do světa Doctora Who.
  3. Napsal také několik knih z universa seriálů Torchwood či Blake's 7.
  4. Žije se svojí ženou a dvěma dětmi v Liverpoolu.

Čtenář tak v průběhu knihy prožívá trpké chvíle společně s hrdiny a má řadu důvodů obávat se o jejich blaho. Tedy ve většině případů. Trevor Baxindale rekrutoval do posádky Alexandrie opravdu nemálo postav, ale zároveň věnoval důkladnému představení některých z nich skutečně minimum prostoru. Občas tak v průběhu četby může docházet k tomu, že na osudu určitých jedinců člověku zase tolik nezáleží, jelikož marně pátrá v paměti, o kterém členovi posádky je to vlastně řeč. Na štěstí se tento problém nevztahuje na všechny a utváření nezbytné vazby místy zachraňují vztahy mezi jednotlivými protagonisty. Když už na onom člověku přímo nezáleží samotnému čtenáři, má k němu blízký vztah alespoň jiná z postav.

Konec otázek, přichází odpovědi

Kromě děsivé atmosféry nechybí ani představení velmi zajímavé rasy a závěrečné rozzuzlení celého tajemství Půvabu. Ač jde o jedno z těch vysvětlení, které se dají lehce zařadit do škatulky dostačující, totéž se nedá říct o závěrečné konfrontaci. Ta působí oproti zbytku knihy poněkud uspěchaně a ve finále se nejuspokojivější stává samotná cesta k cíli.

I přes některé drobné výtky však představuje Dávný čas bezpečně nejlepší díl z celé trilogie, který se může statečně postavit, když ne po bok, tak minimálně do těsné blízkosti některých Doktorových nejděsivějších a nejnapínavějších příběhů. Zájemcům o záhadu celého Půvabu pak poskytne uspokojivé rozhřešení, které lehce táhne ke dnu pouze uspěchané finále.

  • Trevor Baxendale: Dávný čas (Doctor Who)
  • Jota, 2017
  • Překlad: Tomáš Oakland
  • Obálka: Lee Binding
  • 272 stran, 298 Kč (v e-shopu Fantasye již za 268 Kč)
29. ledna 2018, Adéla Košařová

Doctor Who - Dávný čas

Doctor Who - Dávný čas
Vložit do pytle na zboží  Koupit 298 Kč 268 Kč