Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28.4. trvale zavírá pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už nebude možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Opojná krása čisté epiky, Jean-Pierr Dionnet, Jean-Claude Gal: Dobyvačné armády

Dionnet, Jean-Pierr a Gal, Jean-Claude : Dobyvačné armády

Dobyvačné armády je další z velkých komiksů nakladatelství Argo. Jako asi vše z téhle řady ho rozhodně chcete mít doma. Protože tenhle komiks se nečte, tenhle komiks se prožívá.

Když říkáme velký komiks, nemyslíme jen úctyhodné rozměry, které vás přimějí přeskládat police v knihovně. Dobyvačné armády mají veškeré právo nazývat se uměleckým dílem. Takhle parádní kresba se jen tak nevidí. Jean-Claude Gal byl nepochybně génius a komiks musel být nesmírně působivý už ve své původní černobílé podobě. Nicméně po několika desítkách let se dočkal coloringu a v této definitivní podobě vyšel i u nás.

Kniha čtenáře přenese do role pozorovatele dobyvačných armád (sic) kdesi mimo prostor a čas. Vzhledem k ději hlavního příběhu – Arnova pomsta – se téměř chce odkašlat do dlaně a tiše pronést „Cimmerie“, ale jakákoli více či méně náhodná podoba zde není na škodu, naopak, podtrhuje, v jak archetypální rovině vyprávění se nacházíme.

Svazek tvoří tři části: titulní Dobyvačné armády jsou mozaikou téměř nedějových, ale atmosféricky o to silnějších fresek. Jedná se o krátké vhledy do válečného tažení, ale nečekejte epické bitvy. Spíše plíživou hrůzu, provázející mizení znuděných vojáků v podezřele snadno dobytém městě. Či pomstu vojáka zanechaného napospas smrti uprostřed neúrodných skal. Nebo neblahé potvrzení táborových povídaček. Scénárista Jean-Pierr Dionnet v podstatě přichází se základním nápadem, krátkým obrazem konkrétní situace a nechává Gala rozehrát jeho kreslířskou magii, která pár tahy vytvoří tak hutnou atmosféru, až se tají dech.

Zbytek svazku tvoří propojené příběhy Arnova pomsta a Arnův triumf – syrové vyprávění z dob, kdy se království získávala jedním vrhnutým oštěpem a i ti nejspravedlivější z mužů nechávali své vybrané manželky žít v řetězech, dokud jim nepovily mužského dědice. Autoři se nezdržují zbytečnými řečmi, drsnou epiku destilují až na samou její esenci. Vzestupy i pády hrdinů a bohů podávají v maximální zkratce, ale o to působivěji. A konečně dojde i na pořádně epické davové bitevní scény.

Tak čisté starosvětské dobrodružství, jaké nabízejí Dobyvačné armády, je v dnešní hyperkorektní době opravdovou vzácností a pokud přidáte tu nejlepší kresbu, jakou za dlouhou dobu spatříte, představuje se zde najednou kandidát na jednu ze zásadních komiksových událostí minulého roku. Možná nenápadný v porovnání s dravějšími, křiklavějšími tituly, ale o to působivější.

  • Jean-Pierr Dionnet, Jean-Claude Gal: Dobyvačné armády
  • Argo, 2019
  • Scénář: Jean-Pierr Dionnet
  • Kresba: Jean-Claude Gal
  • 208 stran, 598 Kč (v e-shopu Fantasye již za 538 Kč)
16. ledna 2020, David P. Stefanovič

Dobyvačné armády

Dobyvačné armády
598 Kč 538 Kč