Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28.4. trvale zavírá pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už nebude možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Okno do času někoho jiného, Peter F. Hamilton: Okno do času

Hamilton Peter F.: Okno do času

Třináctiletý Jules má k obyčejným třináctiletým klukům pořádně daleko. A to nejen z toho důvodu, že patří do menší skupiny lidí asociálních a introvertních. Mnohem víc jej od ostatních odlišuje jeho „postižení“ – Jules totiž trpí tím, že si pamatuje všechno, co zažil. Úplně všechno. Jeho vzpomínky jsou tak kompletní, že dané situace může v podstatě zase a znovu prožívat.

Což zní jako sranda, ne? Rozhodně užitečná funkce, předurčující člověka k velkým úspěchům ve školách a k ještě větším věcem po studiu, v produktivním věku. Mohl by být vědec, politik nebo manažer, vždy by to dotáhl vysoko. Tahle superschopnost je ale super jen do chvíle, kdy v životě prožijete nepěkné časy, na které, na rozdíl od ostatních, nikdy nezvládnete zapomenout. V Julesově případě čas nezahojí vůbec nic. A aby toho nebylo málo, zrovna nejlepší mezilidské vztahy si tím, že jste prostě chytřejší než všichni ostatní (a asociál k tomu), taky nevybudujete. Vlastně jste pro lidi tak trochu divní. Vlastně se vás tak trochu bojí.

A aby toho i tak nebylo málo, Jules si začíná vzpomínat na věci, které nezažil… Na život někoho jiného. Na život, kterému hrozí velké nebezpečí. Na život, který se odehrává v jiném čase.

Brit Peter F. Hamilton u nás rozhodně nepatří mezi neznámé autory – novelka Okno do času je dokonce devátou knihou, která v češtině vyšla. A zatímco všechny předchozí vyšly s logem nakladatelství Triton, na Okně do času společně pracovaly nakladatelství Epocha a poměrně „nový hráč na scéně“ Planeta9. A pokud jste s autorovým dílem obeznámeni, víte, že kromě povídek (jejich soubor vyšel ve sbírce Druhá šance v ráji) plave spíše ve vodách mnohasetstrán­kových ság.

Se svými 128 stranami je proto novelka Okno do času v kontextu jeho tvorby poměrně netypický formát. Což rozhodně nemusí být na škodu. Přestože kniha neoplývá množstvím akčních scén, dynamika jí na téhle ploše rozhodně nechybí. A koneckonců, mnozí autoři dokázali velké věci na menším množství stran.

Hamiltonovi postačil jeden dobrý nápad (který je i k zamyšlení a – SPOILER – trochu evokoval geniální minipovídku Vajíčko Andyho Weira), okořenil jej Julesovými sociálními problémy (kromě přátel také s rodinou), časovými paradoxy, napínavým finále a tím, že „ten svět dospělých“ vypráví pohledem malého, podivínského kluka a puff – velesympatické čtení na jedno odpoledne je na světě.

  • Peter F. Hamilton: Okno do času
  • Epocha a Planeta9, 2017
  • Překlad: Michael Talián
  • Obálka: Kristýna Hasíková
  • 128 stran, 199 Kč (v e-shopu Fantasye již za 179 Kč)
16. dubna 2018, Josef Horký

Okno do času

Okno do času
Vložit do pytle na zboží  Koupit 199 Kč 179 Kč