Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Ohnivý květ: Postapo pirátská young adult pro dívky, Natalie C. Parkerová: Ohnivý květ (Seafire 01)

Parker Natalie C.: Seafire 01: Ohnivý květ

Loď Mors Navis křižuje mořské hladiny s posádkou tvořenou pouze dívkami a ženami, které ve válce s Aricem Athairem přišly o všechno. Jejich cílem je pomsta nepříteli, který se plaví na obávané lodi zvané Ohnivý květ.

Už od dětství je Kaledonie se svou rodinou na lodi Přízrak na útěku před tyranem, který se snaží ovládnout celý jejich svět. Válečník Aric sestavuje armádu mladíků, které získává zničením jejich rodin. Bojovníci jsou k Aricovi připoutáni pomocí drogy, která je nutí uposlechnout každý rozkaz. Když však Kaledonie jednoho dne potká mladého vojáka, její život se na vždy změní. Za projevený soucit schytá bodnutí do břicha a Přízrak je potopen… i s její rodinou na palubě.

Kaledonie je rozhodnuta se pomstít mladíkovi, co využil její soucit, a pak ji zradil. Pomstít se samotnému Aricovi, jehož vojáci ji připravili o všechno. S pomocí jediné kamarádky, která dívce zůstala, se Kaledonie stane kapitánkou lodi Mors Navis, jejímž cílem je bojovat za každou cenu.

Americká spisovatelka Natalie C. Parkerová je pro českého čtenáře velkou neznámou, právě série Seafire, jejímž prvním dílem je Ohnivý květ, ji totiž proslavila v zahraničí. Sama autorka se narodila do rodiny námořníků, a tak ve své young adult sérii čerpala ze svých osobních zkušeností.

Nevýrazné vedlejší postavy kompenzuje silná hlavní hrdinka

Kaledonie s Picses jsou jediné přeživší neštěstí, které způsobil Kaledoniin soucit. Své kamarádce nikdy nepřiznala, co provedla. Jak by mohla? Když může za smrt jejich rodin i všech blízkých? Své srdce zatvrdila, stala se obávanou kapitánkou a společně se svou posádkou bojuje proti zlu, které do světa šíří vojáci tyrana Arica.

Jako hlavní hrdinka Kaledonie funguje velmi dobře. Má pro svoje činy hluboké motivy a působí i jako dobrý vůdce, který má o sobě pochopitelné pochyby. Je to velmi celistvá postava, které není moc co vytknout. To se ale nedá říct o ostatních postavách, jelikož všichni kromě Kaledonie jsou vlastně zapomenutelní. Na můstku existuje pár hlavních dívek, z řady vystupuje – nebo by alespoň měla – Kaledonina nejlepší kamarádka, ale všechny ty dívky splývají do jedné, a i když se autorka nebojí od začátku svým postavám dávat na frak, vzhledem k tomu, že si k nim čtenář nemohl vybudovat vztah, je mu vlastně jedno, co se s nimi stane.

Natalie C. Parkerová v pěti bodech:

  1. Narodila se do rodiny námořníka.
  2. Se svými povídkami vyhrála několik literárních soutěží.
  3. Trilogie Seafire je jejím románovým debutem.
  4. Angažuje se v programech na záchranu klimatu a domorodých kultur.
  5. Se svou manželkou žije v Kansasu.

Příběh tvoří klasická cesta za pomstou, kdy se hlavní hrdinka zatvrdí a bojuje proti utlačovateli. Takový děj vždy fungoval a v této knize to není opakem. Svět je bravurně vymyšlený, zajímavý a je vidět, že si s tím autorka dala práci nejen s přihlédnutím na to, že mohla čerpat ze svých zkušeností. Jen škoda, že příběh sám o sobě místy nedokáže dostatečně zabavit. Děj se děje. Věci kolem se stanou. Příběh ubíhá, dokud se nedostane do finále, které na svou epičnost čeká, ale ona nikdy nepřijde.

Už na přebalu se dozvíme o hashtagu „girl power“ a autorka často zdůrazňuje, jak se chlapům nedá věřit a jak ženy musí držet při sobě, ale vůbec nevyužívá to, co mohlo mít potenciál pro mladé čtenářky, které nemusí mít za hrdinku princeznu, ale třeba pirátku. Jde o nápad určitě skvělý, bohužel jeho provedení už se tolik nepovedlo.

Ohnivý květ spadá do šedi průměru. Neurazí, ale ani nenadchne. Ovšem svět, jehož příběh se odehrává především na moři, je velmi zajímavý a dobře zpracovaný. První díl navíc končí dostatečně překvapivě a napínavě, aby čtenáře donutil vrhnout se na pokračování. A autorčiny nápady, založené na jejích zkušenostech, v tomto „postapokalyp­tickém“ mořském světě jsou tím nejzajímavějším na celé knize. Na poli young adult jde zase o něco trochu jiného, a to se určitě cení. Kvalita série se projeví až s pokračováním, které možná ukáže, že nudnější první díl byl jen rozjezd.

  • Natalie C. Parkerová: Ohnivý květ (Seafire 01)
  • 2020, #booklab
  • Překlad: Alžběta Franková, Jana Hlávková
  • 384 stran, 349 Kč (v e-shopu Fantasye již za 314 Kč)
9. prosince 2020, Nela Libovická

Seafire 01: Ohnivý květ

Seafire 01: Ohnivý květ
Vložit do pytle na zboží  Koupit 349 Kč 314 Kč