Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28.4. trvale zavírá pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už nebude možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Ohnivý drak předvede zničující sílu ohně, J. R. Castle: Ohnivý drak (Dračí rytíři 1)

Castle J. R.: Dračí rytíři 1 - Ohnivý drak

Poslední dny dračích rytířů se blíží. Všechny ostrovy a hrady již padly. Zuří poslední bitva o císařský hrad, i když císař a jeho rodina jsou už po smrti. Drakokrevní – lidé se schopností se proměňovat v draky, kteří vždy stáli po boku císaře, jsou spoutáni v lidské podobě. A Vayn, bratr císaře, se silou zmocňuje trůnu. Do světa rozšíří historku o tom, že právě dračí rytíři zabili císaře a na ochranu před nimi rozšiřuje svou armádu – Černou gardu.

O dvanáct let později se na scéně objevuje dvanáctiletý chlapec Quinn. Žije v chudobě, ale relativně poklidným životem se svou tetou. A ze všeho nejvíc nenávidí zrádné draky, kteří zabili císaře. Je naverbován k Černé gardě, což byl na malý okamžik jeho sen. Ovšem jen do chvíle, než se o této skutečnosti dozví jeho teta Marta a ukáže mu pomocí magie pravdu o tom, jak probíhala poslední rozhodující bitva. Quinn se pokusí s tetou utéct, ale již je pozdě. Gardisté si pro něj přijdou a Marta se je marně snaží zadržet. Quinn je odveden a teta končí ve vyhnanství, ale i když vše nyní vypadá beznadějně, mezi rekruty pozná hrdina spřízněnou duši – Theu.

Na hlavním hrdinovi toho není na první pohled nic zajímavého. Je to přece jen vyhublý náctiletý kluk s nadáním dostávat se snadno do problémů. Ale umí použít i hlavu a díky tomu se dostane z nejedné nebezpečné situace, navíc v průběhu knihy se postupně ukáže, že ještě dokáže čtenáře svým jednáním a minulostí překvapit. Oproti tomu stejně stará Thea, která je rovněž bystrá má ještě jednu výhodu – ovládá magii. A k tomu má od svého učitele mnoho cenných informací o dračích jezdcích.

Příběh je zasazen do magického světa jménem Alariské ostrovy, jehož černobílá mapa čtenářům hned v úvodu knihy ulehčí orientaci v neznámém světě. Ten je celkem podobný tomu našemu v dobách středověku, takže zde nejsou žádné moderní vymoženosti, za tu najdeme dračí rytíře a magii. Postavy jsou v zásadě rozdělené na dobré (Quinn a Thea) a zlé (Vayn a Černá garda). V této knize se toho ovšem o Vaynovi moc nedozvíme, snad dostane větší prostor v případném pokračování.

J. R. Castle vypráví vždy v ich-formě, ať už z pohledu Vayna či hlavního hrdiny, a tím čtenáře vtáhne rychle do děje a udrží v napětí a očekávání až do samého konce, který však zůstává otevřený, aby na něj mohlo navázat pokračování příběhu. Čtivosti nahrává i členění do krátkých kapitol, v nichž se autor kromě příběhu dostatečně věnuje také popisu postav i jejich charakteru. Díky tomu je kniha ideální nejen pro mladší čtenáře od 9 let, kterým je určena, ale i pro ostatní, jež hledají oddechové čtení.

  • J. R. Castle: Ohnivý drak (Dračí rytíři 1)
  • Albatros, 2016
  • obálka: Jan Patrik Krásný
  • překlad: Jakub Kalina
  • 126 stran, 199 Kč (v-eshopu Fantasye již za 179 Kč)
13. června 2016, Ivana Scholzová

Diskuze k článku

Žádný příspěvek.

Přidat komentář

Název komentáře
Vaše jméno (povinné)
Váš e-mail
Potvrzení captcha Text, který vidíte na obrázku nalevo.

Tučné Kurzíva Podčiarknuté

Jiné HTML značky nejsou povoleny.
Citaci provedete předsazením > před každý řádek citovaného textu (např. z jiného příspěvku).

Dračí rytíři 1 - Ohnivý drak

Dračí rytíři 1 - Ohnivý drak
199 Kč 179 Kč