Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Ohnivý dotyk chlapce z Pod Kopce dokáže být mnohem ničivější než útok rozlíceného trolla, Patricia Briggs: Ohnivý dotyk (Mercedes Thompson 9)

Briggs Patricia: Mercedes Thompson 9 - Ohnivý dotyk

Zatímco Adamova smečka a Mercedes vydýchávají rány utržené v boji se sopečným bohem, Zee a Tad zmizeli Pod Kopcem. Vztahy lidí s fae se vyostřují a záhy se ti, kdo nevládnou kouzly, musejí postavit dalšímu magickému útoku. Zdivočelý troll považuje most v Tri-Cities za spíž s pojízdnými konzervami a do boje s lidožravou potvorou vstupuje odvážný alfa s umíněnou ženou i se svými vlky.

Nadmíru populární série urban fantasy jedné z nekorunovaných královen žánru, Patricie Briggsové, se již v devátém románovém svazku vrací také do tuzemských knihkupectví. Fanoušci tvrdohlavé kojotí kožoměnkyně Mercedes Thompsonové se znovu mají na co těšit. Přivítají se s oblíbenou vzpurnou automechaničkou, se sošným a charakterním vlkodlačím alfou Adamem Haptmanem i s jeho rozpolcenou smečkou.

V autorčině nejnovějším příběhu nazvaném Ohnivý dotyk čeká netrpělivé čtenáře (volající po napínavém vyprávění protkaném smrtící akcí) a mnohé známé hrdiny (toužící jen po chvíli klidu) další porce adrenalinové zábavy. Naštěstí ani tentokrát se tvůrkyně zábavného světa, prodchnutého magií a zabydleného mnoha nadpřirozenými bytostmi, příliš neohlížela na přání svých ratolestí.

Fae vrací úder, vlkodlaci volí strany a Mercedes opět zachraňuje potřebné

Nálady smečky ohledně Mercy nejsou přes všechny její zásluhy dosud jednoznačné. Třebaže se postavila sopečnému bohu, i když bojovala po jejich boku se zelenáčem bez mozku, část Adamových lidí ji nebere. Snad proto, že při magickém nebezpečí se kromě nich stará také o běžné lidi či bezprizorní kouzelné tvory a nepřímo k tomu nutí také je. Alfova trpělivost však přetekla, proto se zachová jako diktátor, což některé jeho vlkodlaky paradoxně uklidní.

Smečka columbijského poříčí je konečně jednotná, čímž si ale zároveň stvoří mnoho potenciálních nepřátel a přijde o marokovu ochranu. Musí počítat s útokem kolegů, kteří si brousí zuby na její teritorium, ale zejména s nenávistí fae. Vlci se totiž postavili na stranu lidí a ještě poskytli azyl chlapci, jehož sidhe hledají. Prozatím jednají v rukavičkách, ale hra se má přesunout na jejich smrtící hřiště a kožoměnce možná čeká i setkání s Pod Kopcem.

Domácí půtky znovu ústí v mezidruhový konflikt

Nejnovější příběh Patricie Briggsové začíná grandiózní bojovou akcí ála King Kong, do níž se zapojují hlavní hráči z minulých dílů (Adamova smečka, jeho odvážná žena, žhnoucí tribicena nebo faeský kovář se synem) a během vyprávění se vracejí i další (Thomas Hao). Jiní naopak dostali volno (Charles nebo agentka FBI) a uvolnili místo nováčkům (ohněm políbený Aiden, dračí fae Margaret nebo zčásti odtajnění Šedí páni).

Mercedes totiž pod ochranu přibírá stále nové tvory, zatímco další se ji kvůli tomu snaží zabít. Tyto více nebo méně sympatické postavy mají občas překvapivé pohnutky a s každým dalším románem se jejich vztahy i charaktery prohlubují. K čemuž mají nespočet zajímavých příležitostí, protože někteří fae či dlaci (o nichž lidé dosud neměli potuchy a celkem úspěšně s nimi koexistovali) začínají poslední dobou odhalovat svou pravou identitu.

Patricia Briggs v pěti bodech

  1. Narodila se roku 1965 v Montaně ve Spojených státech, kde vystudovala dějepis a němčinu.
  2. Její debutový román Masques (1993) se u kritiky nesetkal s úspěchem a málem znamenal konec její literární kariéry. V roce 1995 následovala kniha Steal the Dragon (1995, č. Riallina hra, 2003), která se jako první dostala i k českým čtenářům.
  3. Teprve sérií urban fantasy o automechaničce Mercedes Thompsonové se dostala na žebříček bestsellerů New York Times. Cyklus dosáhl již devíti dílů (Měsíční píseň, Krevní pouto, Železný polibek, Zkřížené hnáty, Stříbrná relikvie, Říční znamení, Spálená mrazem, Nocí zlomená a Ohnivý dotyk, plus vyšla i antologie Mihotavé stíny.
  4. V tomtéž světě se odehrává i série Alfa & Omega, která vypráví o druhém marokově synovi, Charlesovi, a jeho družce Anně, s prozatím čtyřmi díly: Štvanice, Loviště, Dvojí spravedlnost, Smrtící žár a na literárním kontě má také další cykly.
  5. Volný čas tráví Patricia Briggsová s rodinou a koňmi.

Lidstvo je nuceno spolknout nejeden předsudek nebo strach, protože noční můry jim doslova ožívají před očima a v soužití magické i nemagické populace dochází k nečekaným i očekávaným komplikacím. Vztahy se postupně ochlazují až pod bod mrazu, hranice mezi světy se uzavírají a nadpřirozené bytosti se vracejí (nebo jsou vraceny) Pod Kopec. Ne všichni fae totiž na lidi pohlížejí s nevolí a někteří jim občas i pomohou.

Nakonec si i původně neutrální vlkodlaci musejí zvolit stranu a zdá se, že jejich oficiální tvář Adam Hauptman to učinil za ně. To jej zdánlivě stojí přízeň vlkodlačího maroka, ale ve skutečnosti jej Bran podporuje. Pokud tedy alfa smečky columbijského poříčí dokáže uhájit, co si nárokuje. V takovém případě budou ostatní smečky následovat jeho příkladu, lidé získají silné spojence, fae reálnou konkurenci a situace všech se opět uklidní.

Ani naštvaní sidhe, ani Pod Kopcem nemají rádi hosty

Devátý příběh kojotky Mercedes akcentuje zejména faeské problémy, jejich fascinující domov a tajemného chlapce, který ale není dítětem. Fanoušci série se dočkají obvyklého dynamického a zábavného vyprávění, v němž nechybí krvavá akce, napínavé okamžiky nebo vlčí kočkování. Na rozdíl od jiných dílů by některým čtenářům mohlo vadit, že se nedočkají detektivního pátrání, ani dřívějšího sexy napětí mezi ústřední dvojicí, které se s postupujícím časem logicky vytrácí.

S lehčím srdcem asi oželí absenci odvážnější erotiky, která se najde v některých jiných sériích a milovníky akce jistě nadchne množství děsivých faeských útoků, jejichž terčem se automechanička s ostatními stává při pokusech o nápravu vztahů sidhe a lidí. Magické bytosti jimi předvádějí svou dominanci a navíc se Mercy snaží přinutit k navrácení Aidena, protože i on je znamením jejich prestiže.

I v Ohnivém dotyku si proto postavy užijí mnohem více žhavé magické zábavy, než jim bude příjemné. Vydají se do míst, kam se běžní lidé nikdy nedostanou (za což mohou být vděční) a spatří zázraky i hrůzy, jež si jen těžko dokáží představit. Zato milovníci literární fantastiky a odvážných hrdinek si nad stránkami nejnovějšího svazku Patricie Briggsové přijdou na své.

  • Patricia Briggs: Ohnivý dotyk (Mercedes Thompson 9)
  • FANTOM Print, 2016
  • překlad: Kateřina Niklová
  • obálka: Daniel Dos Santos
  • 272 stran, 289 Kč (v e-shopu Fantasye již za 202 Kč)
19. října 2016, Olga Buriánková

Mercedes Thompson 9 - Ohnivý dotyk

Mercedes Thompson 9 - Ohnivý dotyk
Vložit do pytle na zboží  Koupit 339 Kč 237 Kč