Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28.4. trvale zavírá pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už nebude možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Odvážný (Ztracená flotila 3), EXKLUZIVNÍ UKÁZKA

Campbell: Odvážný

Aliance bojuje v nerozhodné bitvě proti Syndikovaným světům už sto let. Kapitán John „Black Jack“ Geary, který se k flotile vrátil po století v hibernačním spánku, musí udržet Alianci o krok napřed před nemilosrdným soupeřem… Po sérii smrtících střetů je alianční flotila vážně poškozená. Dochází jí munice i palivo. Proto je donucena zdržet se v hvězdném systému Baldur a vyrabovat tamní syndické doly. Nicméně Geary netrpělivě čeká, až bude moci pokračovat dál. Ale jaký bude další krok flotily? Syndikové začínají chápat Gearyho taktiku a ačkoli alianční lodě skáčou ze soustavy do soustavy, je stále těžší udržet si náskok. A co je horší, Geary si dal ze střípků informací dohromady děsivé zjištění: Syndikové celou dobu utajují existenci dalšího potenciálního hráče na mezihvězdném bitevním poli. A tato neznámá síla má moc zničit celou lidskou rasu…

Do kontaktu stále zbývala více než hodina a flotily byly od sebe vzdáleny na deset světelných minut. Geary sledoval, jak se lodě Echo pět pět pomalu blíží k ostatním a zaujímají nové pozice. Věděl, že Syndikové manévr uvidí přibližně za deset minut a nejspíš se o něj nebudou starat, protože hlavní část alianční flotily a jediná syndická krychle zůstávaly na kolizním kurzu.

Když do kontaktu zbývalo půl hodiny, vydal Geary nové rozkazy: „Formace Echo pět dva a Echo pět tři…“ – dvě postranní formace na křídlech hlavního voje – „otočte formaci podél vertikální osy na devět nula stupňů v čase pět nula. Současně otočte formaci kolem horizontální osy čtyři pět stupňů na vnější okraje formace směrem k Echo pět čtyři.“

Kdyby rozkazy měly provádět lidské bytosti, nemohl by je vydat. Pro lidi by bylo příliš složité otáčet všechny lodě současně kolem horizontální i vertikální osy, přestože manévrovací systémy zobrazovaly přesný obrázek toho, co Geary pro jednotlivé lodě chtěl.

„Formace Echo pět jedna a Echo pět čtyři,“ pokračoval Geary, „otočte formace devět nula stupňů kupředu kolem horizontální osy v čase pět nula.“

Manévry se rozběhly jako šíleně komplikované taneční vystoupení ve třech rozměrech. Jednotlivé mince aliančních formací se přesouvaly tak, aby čelní tenké hrany předvoje a hlavního voje mířily na blížící se Syndiky, zatímco dvě formace na křídlech visely na obou stranách tenkými hranami také kupředu, ale v úhlu k hlavnímu voji. Výsledný složitý balet na obrazovce v sobě nesl podivnou krásu.

Manévry byly dokončené patnáct minut před kontaktem.

„Syndikové uvidí, že měníme formaci,“ poznamenala Desjaniová.

Přečtěte si i DALŠÍ UKÁZKU Z KNIHY ODVÁŽNÝ

„Správně,“ potvrdil Geary, sledoval displej a odhadoval správný okamžik pro další tah. Syndikové uvidí vše, co udělá, se stále menším zpožděním, takže musel načasovat pohyby tak, aby Syndikové reagovali ve správný čas nesprávným způsobem. Budou sledovat jeho první pohyby a nepochopí důvod, proč měnit kurz vlastní formace, ale to se za chvíli změní.

Syndikové už byli vzdálení jen dvě světelné minuty, přibližně dvanáct minut do kontaktu s celkovou rychlostí nula celá sedmnáct světla.

„Všem jednotkám, zvyšte rychlost na nula celá jedna světla v čase jedna pět. Všem formacím, změňte základní kurz nahoru nula pět stupňů v čase jedna pět.“

Alianční flotila zrychlila a otočila se, takže mince teď mířily nahoru. Desjaniová se bojovně ušklíbla.

„Už chápu! Ale jejich velitel to uvidí včas a bude moct reagovat.“

„Na to spoléhám,“ odpověděl Geary a na chvíli se odmlčel. Odpočítával sekundy a sledoval pozici Syndiků relativně k vlastním lodím. U následujícího manévru se spoléhal na instinkt.

„Všem formacím, změňte základní kurz nahoru jedna nula stupňů, na pravobok nula jedna stupňů v čase jedna devět.“

O minutu později Geary viděl, jak Syndikové reagují na jeho předchozí manévr tak, že otočili krychli nahoru, aby se opět čelně srazila s hlavním vojem Aliance. Obě formace by proletěly kolem sebe v mírném úhlu a celkovou sečtenou rychlostí něco pod nula celá dva světla. Při vyšší rychlosti by relativistická distorze příliš zkomplikovala odhalení pozic nepřátelských lodí, ale pod nula celá dva světla dokázaly bojové systémy kompenzovat rychlosti, při nichž se doslova měnilo to, jak vypadá okolní vesmír.

Naneštěstí pro Syndiky Gearyho druhá otáčka nahoru opět změnila úhel kolize, tentokrát však byli tak blízko ke kontaktu, že syndický velitel neměl čas zpozorovat to a nějak zareagovat.

„Všem jednotkám, zaútočte po eskadrách a divizích kartáčovými střelami a pekelnými kopími, jakmile cíle vletí do vaší palebné oblasti. Zahajte palbu, až budete na dostřel.“

Díky tomu rozkazu jednotlivé eskadry nebo divize aliančních lodí zaměří vždy jedinou nepřátelskou loď, čímž se zvýší šance, že dost výstřelů během okamžiku průletu obou flotil na dostřel zasáhne cíle.

„Nepřátelské střely a kartáče prolétají pod námi,“ ohlásila bojová hlídka radostně, když syndická salva proletěla místem, kde nepřátelé očekávali alianční lodě.

Série Ztracená flotila na Fantasyi:

Pak přišel a okamžitě zase odešel okamžik kontaktu. Kdyby dokázaly lidské oči a nervové systémy reagovat a registrovat vjemy dost rychle, viděly by, jak ploché strany mincím podobných formací aliančního předvoje a hlavního voje sklouzly kolem horního okraje syndické krychle a soustředily střelbu na relativně omezený počet nepřátelských lodí u okraje. Syndikové přitom mohli střílet jen s těmi několika málo loďmi na alianční jednotky prolétající kolem nich jedna za druhou. Mince křídlových formací alianční flotily proklouzly kolem horních rohů syndické krychle a jejich střelba byla ještě soustředěnější.

Geary zamrkal a zapřemýšlel, jestli opravdu viděl záblesky střelby a zásahů během toho zlomku sekundy, kdy automatické systémy zaměřovaly a střílely rychleji, než by to lidé mohli zvládnout. Syndické a alianční lodě se od sebe vzdalovaly a jednotliví důstojníci oznamovali odhady škod na nepřátelských lodí a ztrát mezi aliančními loděmi.

„Ublížili jsme jim,“ poznamenala Desjaniová.

Na displeji se od syndické flotily pomalu vzdalovaly zbytky dvou syndických bitevních křižníků, doprovázené rotujícími vraky bitevní lodě, pěti těžkých křižníků a množství zničených lehkých křižníků a el-zetek. Eskortní jednotky na horní hraně syndické formace byly téměř kompletně zlikvidovány. Byly zasaženy i další syndické lodě, ale žádná kriticky.

Na alianční straně došlo k přetížení štítů a několik lehčích jednotek dostalo zásahy. Naštěstí se všechny dokázaly držet flotily.

Geary přikývl a vydal předem připravené rozkazy: „Všem formacím, změňte základní kurz nahoru jedna dva nula stupňů v čase dva čtyři.“

O necelou minutu později se alianční formace převrátila v obloukové křivce a mířila opačným směrem než předtím.

Přesně jak Geary očekával, snažili se i Syndikové o návrat ke kontaktu a provedli zrcadlově obrácený manévr. Jelikož se obě flotily otáčely zároveň, měla alianční formace proletět opět přes jediný okraj syndické krychle, tentokrát kolem spodní čelní hrany. Naneštěstí pro syndické lodě, které se nacházely při prvním střetu v horní hraně krychle a schytaly nejvíce aliančních střel, se po obrátce teď nacházely na dolní hraně. Alianční formace opět proletěly kolem jediné hrany a rohů syndické flotily a zase místní palebná převaha ublížila Syndikům mnohem víc, než co dokázala napáchat jejich odvetná palba na aliančních lodích.

„Dvě další syndické bitevní lodě!“ zajásala Desjaniová. „A další bitevní křižník je zničený!“

„Ale tentokrát jsme byli zasaženi více.“

Dva torpédoborce, Asegaj a Rapír, přišly o zbraně, ale zůstávaly jim manévrovací schopnosti. Sedm lehkých křižníků a těžký křižník dostaly pořádný výprask a několik výstřelů proniklo i přes obranu bitevních křižníků. Když Geary vydával další rozkaz, sledoval při tom očima jeden z nich.

„Všem formacím, otočte se dolů o devět nula stupňů v čase tři pět.“

Alianční flotila začala opisovat křivku ve tvaru písmene S a podobně zatáčeli i Syndikové.

Ale jeden z aliančních bitevních křižníků manévr nedodržel, vyletěl z formace na pomalu se otáčející trase, která ho provede přímo cestou syndické formace.

„Co se stalo s Proslulým?“ chtěl vědět Geary.

Jeden z důstojníků na můstku rychle vyvolal záznam předchozího průletu a přehrál ho zpomaleně, aby ho dokázaly lidské smysly pochopit. Syndikové už v té chvíli přesně znali trasu alianční flotily, a tak zamířili kartáčové střely přesně. Proslulý v jedné z křídlových formací byl nepříteli nejblíže a zasáhlo ho několik salv, které mu prolomily čelní štíty. Zatímco bojové systémy automaticky přesouvaly energii ze zadních a bočních štítů, přiletěly syndické střely na trajektoriích, které je zavedly na záď Proslulého. První tři střely prorazily oslabený záďový štít Proslulého a tři další mu totálně zničily pohonné systémy.

V důsledku zásahů začal Proslulý zaostávat vzadu a stranou od formace, protože ztratil možnost měnit pozici.

Jediný bitevní křižník, který už nemohl použít rychlost, jež měla kompenzovat jeho slabší štíty a pancéřování, a který už nebyl pod ochranou spolubojovníků.

Proslulý hlásí očekávaný čas do částečného obnovení pohonu tři nula minut,“ ohlásila hlídka.

Nikdo nepotřeboval manévrovací systémy, aby věděl, že Proslulý třicet minut nemá. Syndická formace kolem něj proletí během deseti.

Geary tiše odříkal modlitbu. Musel otočit lodě tak, aby se dostal k bitevnímu křižníku ještě před Syndiky. Nemohl to udělat. Fyzika to nedovolila.

„Co to dělá Paladin?“ zeptala se Desjaniová nahlas.

Geary se po něm podíval. Paladin nacházející se v zadní části hlavního voje viděl, jak dostal Proslulý zásah do pohonného systému, a měl dost času reagovat. Bitevní loď se teď obracela v tak ostré zatáčce, až musely její tlumiče setrvačnosti řvát bolestí.

Geary nemohl provést s celou formací tak ostrou zatáčku. Jednotky na okrajích formace musely uletět větší vzdálenost než lodě ve středu, kolem kterých se otáčka prováděla. Aby mohl udělat s ostatními loděmi to, co dělal Paladin, musel by Geary rozpustit celou formaci, což by byl recept na katastrofu, jelikož Syndikové tu svou stále udržovali.

Paladine,“ řekl Geary hrubým hlasem, „okamžitě se vraťte na pozici ve formaci.“

Musel upravit kurz flotily tak, aby mířila dolů a proletěla kolem jedné strany Syndiků.

„Všem formacím, zatočte doprava nula dva stupně, v čase čtyři jedna.“

„Co můžeme udělat?“ zeptala se Rionová ze zadní části můstku, ne rozkazovačným, ale prosebným tónem.

Geary se nemusel ptát, jestli se otázka týká Proslulého.

„Nic,“ odpověděl téměř šeptem. „Kdybych rozpustil formaci, tak stejně nedostaneme dost lodí natolik blízko, abychom ho měli šanci zachránit, a rozhodně bychom přišli o více lodí než jen o Proslulého.“ „Proslulý hlásí, že s výjimkou nezbytného personálu dostala posádka rozkaz opustit loď,“ oznámila bojová hlídka.

Geary přikývl a neřekl nic, nedůvěřoval vlastnímu hlasu. Vydal ten samý rozkaz před sto lety, v jeho vnímání před několika měsíci, při bitvě o Grendel.

Desjaniová se po něm ztrápeně podívala, ale neřekla nic.

Paladin dál pokračoval v zatáčce jasně zamířené na Proslulý, zatímco zbytek alianční flotily zahýbal dolů ve vlastním manévru, který měl obrátit kurz všech lodí kromě Proslulého a Paladina. „Paladine!“ zařval Geary a bylo mu jedno, jestli je uprostřed bitvy slyšet v jeho hlase neprofesionální hněv. „Okamžitě se vraťte do formace! Kapitánka Midea je zbavena velení! Přebírá ho výkonný důstojník a vrátí Paladina do formace!“

Už bylo nejspíš příliš pozdě. Rozhodně bylo příliš pozdě. Při rychlostech, s jakými lodě létaly, se Paladin dostal příliš daleko od zbytku alianční flotily a Syndikové se blížili trasou, po níž proletí pod spodní stranou hlavního voje, ale také přímo na Proslulý a Paladina.

Když se čelo Syndiků přiblížilo, vypustil Proslulý vlnu záchranných modulů a zbytek přeludů. Ty následovaly poslední kartáčové střely, zajiskřily při nárazech do štítů syndických lodí a vypařily se. Zmlklo jedno syndické el-zetko a pak další, rozervané zbraněmi Proslulého. Lehký křižník se začal neřízeně odklánět stranou. Štíty bitevního křižníku zazářily a na několika místech selhaly, takže umožnily pekelným kopím Proslulého několikrát zasáhnout.

Ale na Proslulý dopadala záplava střelby. Jeho štíty selhaly, slabé pancéřování bylo proražené na stovkách míst, baterie pekelných kopí postupně utichaly a ochromený křižník se otřásal a bezmocně otáčel po zásazích syndických zbraní.

„Na Proslulém nejsou detekovány žádné aktivní systémy,“ ohlásila hlídka chvějícím se hlasem. „Aktivoval se nouzový maják Proslulého. Zbývající posádka opouští loď.“

I tohle Geary zažil. S nadějí, že na palubě ještě existuje funkční záchranný modul, utíkal kdysi známými chodbami své lodě, které díky masivním škodám vypadaly nezvykle cize, zatímco nepřátelské výstřely trhaly na kusy jeho smrtelně zraněnou loď.

„Nastaveno přetížení jádra na Proslulém. Kontakt s Proslulým ztracen.“

Na displeji se tiše otáčel poničený vrak, který byl ještě před několika minutami aliančním bitevním křižníkem. Jeho energetické jádro bylo nastaveno na autodestrukci, aby se nepříteli nedostal do rukou ani jeho vrak, a únikové moduly s posádkou se vznášely ve vesmíru promíchané s moduly z dříve zničených syndických lodí.

Paladin dorazil příliš pozdě, než aby mohl Proslulého zachránit, a proletěl nad poničeným vrakem. Z bitevní lodě vytryskly proudy z pekelných kopí a zasáhly syndická el-zetka, pokoušející se o útěk. Dvě el-zet explodovaly po nárazu a další se rozpadlo po zásahu pekelných kopí Paladina. A pak se osamělá alianční bitevní loď ocitla mezi syndickými lehkými křižníky a mocnými bateriemi zničila štíty dvou z nich, jeden rovnou zlikvidovala a další ochromila.

O sekundu později narazil Paladin se štíty rozzářenými neustálým ostřelováním nepřátelských lodí na syndické těžké křižníky. Pekelná kopí Paladina rozervala na kusy jeden těžký křižník a loď dál pokračovala přímo na divizi syndických bitevních lodí.

„Kapitánka Midea je šílená, ale umírá dobře,“ prohlásila Desjaniová pochmurně.

„Ale musela s sebou vzít celou posádku?“ odpověděl Geary šeptem. Příliš pozdě. Příliš pozdě na to, aby zbavil Mideu velení. Příliš pozdě na to, aby zjistil, jak zvládnout bezhlavou důstojnici, která měla v rukou osud jedné lodě.

Paladin ztrácí štíty,“ ohlásila hlídka na můstku.

Geary to viděl na vlastním displeji. Paladinova osamělá bitva se odehrávala tak daleko od zbytku flotily, že světlu boje trvalo čtyři sekundy, než ho mohly zaregistrovat senzory Neochvějného. Za několik sekund se toho mohlo stát hodně.

Paladinu trvalo kratší dobu než to vrazit přímo mezi divizi syndických bitevních lodí a roztřást se po nárazech nepřátelských střel přicházejících ze všech stran. Jenže Paladin soustředil vlastní palbu na jedinou bitevní loď, přestože jeho baterie začaly pomalu utichat v důsledku nepřátelských zásahů. Když Paladin a jím zaměřená bitevní loď proletěly kolem sebe, vypálil Paladin z generátoru nulového pole na oslabené čelní štíty nepřítele. Přetížené štíty selhaly a nulové pole proniklo do přídě syndické bitevní lodě a vyhlodalo tam masivní kráter.

Ochromený syndický raketoplán se začal vzdalovat od ostatních a Paladin proletěl zbytkem syndické formace, přičemž schytával zásah za zásahem, jeho systémy přestávaly fungovat a z trupu odlétával kus za kusem, jak bitevní loď drtila syndická pekelná kopí, kartáčové střely a řízené střely.

Jakmile se Gearyho flotila dostala na vrchol obrátky a zaměřila kurz na další nálet na syndickou flotilu, letěly zbytky Paladinu kolem syndických lodí a jedinou známku života na vraku představovala hrstka odlétajících záchranných modulů.

„Pomstíme je,“ prohlásil Geary, když se alianční flotila znovu zaměřila na vrcholek syndické formace. Ale tentokrát byl jeho odhad mírně nepřesný, možná ho rozhodilo to, co se stalo Proslulému a Paladinu, a dvě skupiny válečných lodí kolem sebe proletěly těsně na dostřel pekelných kopí, takže ani Aliance, ani Syndikové nedokázali vážněji zasáhnout protivníky.

„Při dalším průletu Syndiky dostaneme,“ předpověděla Desjaniová se zachmuřenou tváří.

„To jo,“ nadechl se Geary zhluboka a pak vydal další rozkazy: „Všem formacím, otočte se nahoru jedna jedna nula stupňů, na levobok nula jedna stupňů v čase pět sedm.“

Až se bude flotila obracet, opět se převrátí a obě formace opíšou vzájemně propojené křivky ve tvaru S. Syndický velitel by si měl všimnout, že se mu nepodaří dostat do dobré pozice pro střelbu, pokud vzorec nezmění, ale Syndikové nepřeruší kontakt, dokud si budou myslet, že mají šanci Alianci ublížit. Nikdy neustupovali, vždy tvrdohlavě pokračovali v boji v nesmyslných ukázkách odvahy a odhodlání. V tomto boji už Syndikové utrpěli mnohem větší škody než Aliance, a to i po započítání ztráty Proslulého a Paladina. Než se Syndikové odhodlají ustoupit, budou příliš poškození, než aby se kterékoli z jejich větších lodí podařilo uprchnout.

„Pane, aktivita u brány hypersítě!“

Na Gearyho displeji se zobrazily varovné ikony. Přejel pohledem na oblast u brány syndické hypersítě, zatímco hlídka začala přiškrceným tónem hlásit: „Syndické síly opouští bránu hypersítě. Dvacet lovců zabijáků. Oprava, dvacet osm lovců zabijáků. Dvanáct lehkých křižníků. Oprava, čtyřicet dva lovců zabijáků, dvacet šest lehkých křižníků, osm těžkých. Oprava, šedesát devět lovců zabijáků, třicet jedna lehkých křižníků, devatenáct těžkých.“

Geary sledoval, jak se na displeji u brány hypersítě šíleně množí symboly nepřátelských lodí a snažil se na sobě nedat znát hrůzu.

„Mají velké množství eskort,“ prohlásila Desjaniová podle Gearyho až nepřirozeně klidně.

Což naznačovalo, že mají spousty velkých lodí.

Displej i hlídka to o chvíli později potvrdily.

„Šestnáct bitevních křižníků. Oprava, dvacet bitevních křižníků. Dvanáct bitevních lodí. Oprava, dvacet tři bitevních lodí.“

Geary si uvědomil, že zapomněl dýchat, a nadechl se. Alespoň počet symbolů přestal narůstat. Dlouze si prohlédl celkový odhad nových syndických sil. Dvacet tři bitevních lodí, dvacet bitevních křižníků, devatenáct těžkých, třicet jedna lehkých a sto dvanáct lovců zabijáků.

Poměry sil v hvězdném systému se právě změnily z přibližně vyrovnaných na velmi špatné. Alianční flotila měla už jen dvacet pět zbývajících bitevních lodí a sedmnáct bitevních křižníků. V bitvě byly prozatím zničeny tři syndické bitevní lodě a čtyři bitevní křižníky, ale i po těchto ztrátách měli teď Syndikové u Lakoty čtyřicet čtyři bitevních lodí a třicet čtyři bitevních křižníků, většinu z nich čerstvých a pravděpodobně s plnými zásobami munice, zatímco alianční lodě už většinu kartáčových střel a přeludů využily. Byl to poměr téměř dvě ku jedné a bez ohledu na to, v co všichni ostatní v alianční flotile věřili, si Geary nemyslel, že by mimořádný bojový duch dokázal vyrovnat takovou nerovnováhu palebné síly.

  • překlad: Jiří Matyskiewicz
11. října 2011, Jack Campbell

Diskuze k článku

Žádný příspěvek.

Přidat komentář

Název komentáře
Vaše jméno (povinné)
Váš e-mail
Potvrzení captcha Text, který vidíte na obrázku nalevo.

Tučné Kurzíva Podčiarknuté

Jiné HTML značky nejsou povoleny.
Citaci provedete předsazením > před každý řádek citovaného textu (např. z jiného příspěvku).

Ztracená flotila 3 - Odvážný

Ztracená flotila 3 - Odvážný
Vložit do pytle na zboží  Koupit 229 Kč 160 Kč