Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Odhalováním tajemného příběhu tragické lásky a ještě dojemnějšího přátelství si Jefferson Tayte vykopal skutečně Hluboký hrob, Steve Robinson: Hluboký hrob (Jefferson Tayte 2)

Robinson Steve: Jefferson Tayte 2 - Hluboký hrob

Jefferson Tayte se pustil do nového případu. Mladé ženě z Washingtonu kdosi poslal starý dětský kufřík s anonymním vzkazem. Díky němu zjistila, že ji zemřelí rodiče adoptovali, a protože vinou autonehody ztratila manžela, bolestně touží poznat alespoň svou minulost. Pátrání po jejím původu zavede genealoga opět do Anglie, tentokrát v časech druhé světové války. Problém je, že o ztracené tajemství se zajímá i někdo další a velmi smrtící.

Tuzemští ctitelé akce, napětí a detektivního pátrání si letos již podruhé přijdou na své při četbě dalšího dílu série Jefferson Tayte, tedy knihy z populárního subžánru zvaného genealogický thriller. Fanoušci se poměrně záhy dočkali pokračování nadmíru úspěšné série Stevea Robinsona, britského autora, jehož zkušenosti s šetřením vlastní rodinné historie se staly inspirací k prvnímu dílu zatím pětidílného cyklu.

Románová série obsadila do ústřední role stejnojmenného čtyřicetiletého prvotřídního genealoga s nějakým tím kilem navíc a slabostí pro Spojené království i rodinnou historii druhých. Opět jej donutí riskovat zdraví i život, když bude Hluboký hrob velmi zblízka prověřovat loajalitu netradičního hrdiny vůči klientovi a jeho neochotu ustoupit z trnité cesty za pravdou. Nutno říci, že tváří v tvář hlavni nabité zbraně to bude celkem složité.

Návrat k rodinné tragédii na pozadí světového konfliktu zabíjí

Slovutný genealog Jefferson Tayte se opět pustil do zapeklitého a tajemného případu. Obrátila se na něho Eliza Grayová, jíž před několika dny doručili červený dětský kufřík se vzkazem. Staré zavazadlo mělo patřit její skutečné matce. Byla tedy adoptovaná a v jediném okamžiku přišla o domnělé rodiče i vlastní kořeny. A protože zahynul také její choť, zůstala úplně sama. Možná i proto cítí potřebu zjistit, kdo byli její rodiče a proč ji opustili. Kvůli vlastnímu nejasnému původu s ní Tayte soucítí a pokouší se jí ze všech sil pomoci.

Natolik, že opět letí do Velké Británie, aby nalezl Eliziny příbuzné. Postupně se noří stále hlouběji do příběhu i tísnivé atmosféry uvnitř středostavovské anglické rodiny. Odhaluje události pohnutého roku 1944, tragickou lásku mladé dívky k americkému výsadkáři a nevyřčené tajemství, jež zničilo život jim i mnoha dalším lidem. Tajemství, které dokáže zabíjet i v současnosti každého, kdo o něj jen zlehka zavadí.

Další výlet do mlžné Británie za tajemstvím a pravdou

Fanoušci Jeffersona Taytea, sympatického a zcela obyčejného muže středních let, který nesnáší létání, zanedbává cvičení i správnou životosprávu a přes poměrně usedlé založení se pravidelně dostává do ohrožení života, se znovu mohou těšit z jeho šokujících dobrodružství. Pátrání v minulosti klientů tohoto genealoga je překvapivě adrenalinovou zábavou, jež může skončit dalším akademickým vítězstvím a tučným šekem, ale i smrtící kulkou v hrudi.

Přes dramatické pátrání a události v prvním Robinsonově svazku nazvaném Stopy v krvi, kdy Tateovi i jeho klientům šlo mnohokrát o život, nadšeného genealoga ani nenapadlo s jeho vášní a zaměstnáním skončit. Právě naopak. Když se na něho v dalším vyprávění po několika banálních a jednoduchých případech obrátí mladá žena s tajemným dětským kufříkem a neznámou minulostí, je nadšen.

Steve Robinson v pěti bodech

  1. Narodil se v Kentu ve Spojeném království a nyní žije nedaleko Londýna.
  2. Jeho vášeň pro genealogii se zrodila, když se vydal po stopách dědečka z matčiny strany, o němž nic netušil, a vysledoval jeho stopy až do Los Angeles, aby zde odkryl celou historií svého rodu.
  3. Psaní propadl, když mu bylo šestnáct a otiskli mu první článek v časopisu, ale na plný úvazek však s literární tvorbou začal až poté, co ukončil kariéru v telekomunikacích.
  4. Debutoval právě prvním dílem thrillerové série o Jeffersonu Tayteovi (Stopy v krvi), inspirovaném zkušenostmi z pátrání po vlastních předcích.
  5. Má rád hudbu (vše mezi jazzem a Foo Fighters), knihy (vyrůstal na Letopisech Narnie) či spíše audioknihy (Zlodějka knih), prochází se, lyžuje, hraje golf nebo na akustickou kytaru.

Kromě lidského soucitu s osamělou Elizou Grayovou se jej zmocní také profesionální zvědavost a s vervou se pustí do hledání jejích předků. Pátrání v historii spořádané rodiny Lasseterových, šetření v tajemstvích života mladičké Meny a jejích příbuzných či blízkých, ale i hledání souvislostí s osobou statečného člena výsadkového pluku, Dannyho Danielsona, se ukáže být nadmíru složitým a nebezpečným úkolem.

Přes všechny Jeffersonovy nedostatky má tento celkem průměrný muž s nadváhou v genealogii téměř supermanské schopnosti. Jako vědec je pozoruhodně vytrvalý i charakterní, nedá se uplatit ani zastrašit a nic jej neodvede z trasy směřující k rozuzlení. Také v tomto románu se do cesty jeho pudu sebezáchovy postaví nečekaně silná vůle i slepá odvaha.

Láska a nenávist za časů válečného šílenství

V Hlubokém hrobu se fanoušci setkají s várkou nových postav, protože další díl přináší jiný případ i hrdiny, u nichž lze jen zřídka na první pohled určit, na které straně stojí. Autor čtenáře okamžitě vtáhne do působivě napínavého děje s mnoha nečekanými zvraty. Již na konci prologu stane bezmocný Tayte proti zabijákovi bez skrupulí a s pistolí v ruce, což působí dost děsivě, i když čtenáři tuší, že genealog zatím těžko přijde k fatálnímu úrazu, třebaže se příběh vrací o několik dnů nazpět.

Od tohoto okamžiku se ctitelé genealogie nedočkají ani chvíle oddechu až téměř do poslední stránky, přičemž je poměrně obtížné říci, která linie Robinsonova vyprávění je napínavější. Zatímco první se odehrává v současnosti a unáší zvědavé čtenáře na vlně dojemného příběhu ztráty i beznaděje Jeffersonovy klientky, který vroubí smrtící útoky a šokující překvapení, druhá je zavádí do ještě nebezpečnějších čtyřicátých let dvacátého století.

V ní jsou čtenáři nuceni téměř masochisticky prožívat několikavrstevný mučivě dojemný příběh velkých plánů mladičké a odvážné Meny, vzplanutí její nevinné lásky i krátkého štěstí, které jsou líčeny v kontrastu s neradostně ledovými poměry uvnitř dívčiny rodiny i všeobecným zmarem světové války. Samotné její boje do příběhu zasahují jen zprostředkovaně, avšak o nic méně ničivě. Všechna neštěstí jsou ještě umocněna zbytečnými nedorozuměními a občas nepochopitelným rozhodnutím.

Na všechny doléhají těžké časy a extrémní činy, k nimž dochází jejich vinou, tím jsou pak možná vysvětleny, avšak nikoli odpuštěny nebo zapomenuty. Jako ve Stopách v krvi ovlivňují historické události až příliš silně aktuální dění. Pokračování Robinsonovy série neohroženě kráčí vytyčenou cestou a úspěšně těží z autorových zkušeností s genealogickým pátráním, jež napomáhají poutavosti i opravdovosti jeho příběhů.

Díky nim zasvěceně líčí, jak takové šetření vypadá, nádavkem přidává dechberoucí a dojemný námět i skvělou pointu. Druhý díl nejenže dosahuje vysoko položené laťky úvodního svazku, ale jednoznačně ji v mnohém předčí. Bude zajímavé sledovat, jak si Jefferson Tayte poradí se smrtí starého přítele ve třetím dílu nazvaném Poslední anglická královna. Zde se ve společnosti profesorky historie nechá unášet do časů Issaca Newtona a jeho vědeckých kolegů, popravených za velezradu.

  • Steve Robinson: Hluboký hrob (Jefferson Tayte 2)
  • Mystery Press, 2016
  • překlad: Kateřina Niklová
  • obálka: The Book Designers
  • 288 stran, 299 Kč (v e-shopu Fantasye již za 209 Kč)
9. prosince 2016, Olga Buriánková

Diskuze k článku

Žádný příspěvek.

Přidat komentář

Název komentáře
Vaše jméno (povinné)
Váš e-mail
Potvrzení captcha Text, který vidíte na obrázku nalevo.

Tučné Kurzíva Podčiarknuté

Jiné HTML značky nejsou povoleny.
Citaci provedete předsazením > před každý řádek citovaného textu (např. z jiného příspěvku).