Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Ocelový příboj: pokračování pirátského young adult postapo, Natalie C. Parker: Ocelový příboj (Seafire 2)

Parker Natalie C.: Seafire 02: Ocelový příboj

Kapitán přes palubu! Kaledonie se rozhodla opustit svou posádku a sama se vydat na cestu pomsty – zabít pětisyna Lira za to, co udělal jí a její rodině. Jenže to se nepovedlo a Kaledonie zůstala ve vodách moře sama, těžce zraněná a bez svých sester. Už to vypadalo, že zemře, ale nakonec byla zachráněna někým, koho vůbec nečekala.

Uplynulo mnoho let od doby, kdy Kaledonie a Picces přišly o celou svou rodinu, posádku i loď. Během těch let si dokázaly vytvořit nové vazby, sehnaly si loď a složily novou posádku z dívek, které měly společné cíle – zničit mocnou flotilu surového diktátora Arica. Jenže teď je Kaledonie všechny opustila, málem zemřela a z moře ji vylovila skupina bývalých Střel.

Ukáže se, že bývalé Střely jsou všechno bojovníci, kteří se rozhodli utéct z Aricovy nadvlády, ale zároveň nesdílí Kaledoinu touhu bojovat. Žijí jako tuláci a ze všeho nejvíc chtějí utéct někam do bezpečí. Jenže když Kaledonie zjistí, že její loď Mors Navis zajali Aricovi vojáci i s celou její posádkou, její rodinou, potřebuje se za nimi vydat. A k tomu bude potřebovat pomoc.

Trilogie Seafire bývá zmiňována společně s hashtagy o „girl power“ a hlavní postava bezpochyby je kapitánkou čistě dívčí posádky. Přesto se v této knize dostane do skupiny, která čítá především chlapce, bývalé bojovníky. A to je vítané oživení, protože druhá kniha netvrdí, že všichni kluci jsou špatní. Místo toho musí Kaledonie sama pochopit, že každá mince má rub i líc.

Natalie C. Parkerová v pěti bodech:

  1. Narodila se do rodiny námořníka.
  2. Se svými povídkami vyhrála několik literárních soutěží.
  3. Trilogie Seafire je jejím románovým debutem.
  4. Angažuje se v programech na záchranu klimatu a domorodých kultur.
  5. Se svou manželkou žije v Kansasu.

I tentokrát je Kaledonie opět hlavní postavou, na které příběh stojí i padá. Kapitánka přichází s odvážnými nápady, které nějakým způsobem vždy fungují, zároveň ale musí být schopna vyřešit svoje vnitřní dilema. Celou knihu táhne kapitánčina láska k její vlastní posádce, kterou se snaží zachránit, a zároveň loajalita, jakou si postupně vypěstovala k Dýkám. Jako protagonistka tedy opět funguje a zvládla by to i bez romantiky, jejíž základy byly položeny na konci prvního dílu.

Druhý díl je o poznání svižnější a čtenář hloub poznává propracovaný post-apokalyptický svět plný námořnických bitev a pirátů. Přestože se toho ale odehraje hodně, kniha postrádá jakousi epičnost. Autorka přidává spoustu zajímavých postav, nebojí se protagonisty zabíjet, ale nedává jim hloubku, díky které by se čtenář bál, co se stane dál, nebo cítil smutek za ty, kteří odešli.

Od začátku do konce kniha obsahuje spoustu děje, ale všechno se stane tak nějak rychle a ty obrovské akce a neuvěřitelné úniky se prostě… stanou. Žádné postupné gradování k velké bitvě, velké přípravy… Kaledonie dostane nápad, ono to prostě nějak vyjde a pak celá akce jakoby vyšumí. A to je strašná škoda, co se týká čtivosti knihy, protože to nevyvolá ve čtenáři ono zapálení, díky němuž by nemohl přestat stránky hltat.

Ocelový příboj je posunutím kvality série opět o stupínek výše, přesto ale zapadá do průměru toho, co se v YA dá najít. Svět je zajímavý a neokoukaný, dobře vymyšlený, také hlavní postava i ty vedlejší fungují, ale vše je ve výsledku takové plytké a jede po jedné lajně příběhu, který si prostě pluje po klidném moři společně se svou kapitánkou Kaledonií Styx. Alespoň že její jméno je velmi snadno zapamatovatelné.

  • Natalie C. Parker: Ocelový příboj (Seafire 2)
  • #booklab, 2021
  • překlad: Jana Hlávková
  • 368 stran, 349 Kč (v e-shopu Fantasye již za 314 Kč)
21. prosince 2021, Nela Libovická

Diskuze k článku

Žádný příspěvek.

Přidat komentář

Název komentáře
Vaše jméno (povinné)
Váš e-mail
Potvrzení captcha Text, který vidíte na obrázku nalevo.

Tučné Kurzíva Podčiarknuté

Jiné HTML značky nejsou povoleny.
Citaci provedete předsazením > před každý řádek citovaného textu (např. z jiného příspěvku).

Seafire 02: Ocelový příboj

Seafire 02: Ocelový příboj
Vložit do pytle na zboží  Koupit 349 Kč 314 Kč