Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Období čarodějů: Pohodová oddechovka na deštivé odpoledne, Rachel Griffin: Období čarodějů

big_obdobi-carodeju-cjf-498959

V našem klimatickém pásmu se střídají celkem čtyři roční období, což se učíme už od raného věku a v podstatě to považujeme za samozřejmý přírodní jev. Jenže co když za tím vším nestojí rotace Země, ale čarodějnice, které roční období a vše s nimi spojené mají na starosti? Přesně tule otázku si položila i Rachel Griffin ve své knize Období čarodějů. Povedlo se jí myšlenku dovést do dokonalosti nebo klouže pouze po povrchu?

Ve světě autorky se čarodějnice a čarodějové dělí celkem do čtyř kast trefně pojmenovaných jako jaro, léto, podzim a zima. Každý z nich pak ovládá jen jedno roční období, během něhož zajišťuje všechny potřebné aktivity, zatímco zbytek roku ponechává se správě svých kolegů.

Takto to funguje do doby, než se objeví Clara, ústřední hrdinka románu, jež jako jediná má moc ovládat všechny čtyři, a s každým novým obdobím se jí navíc výrazně proměňuje také její povaha. Její síla je nekontrovatelná a dokáže pomocí ní navíc nevědomky ublížit, a dokonce i zabít, jako tomu bylo u jejích rodičů. V důsledku toho se jí všichni ostatní straní a ocitá se na okraji čarodějnické společnosti.

Rachel Griffin ve čtyřech bodech

  1. Narodila se a vyrostla na severozápadě Pacifiku a má hlubokou lásku k přírodě.
  2. Na své cestě k psaní románů vystudovala Seattle University s bakalářským titulem v diagnostickém ultrazvuku.
  3. Před přechodem na malý startup pracovala pět let ve zdravotnictví a učila o práci s ultrazvukem na své alma mater.
  4. Nyní píše na plný úvazek ze svého domova v oblasti Seattlu.

To se projevuje i v tom, že na rozdíl od svých vrstevníků nebydlí na koleji své alma mater určené pro čarodějnice, ale ve staré chatce situované nedaleko kampusu. Její odstřižení nakonec dospěje do bodu, kdy se rozhodne své síly nadobro vzdát při zatmění Slunce. Než k tomu však dojde, objeví se v jejím životě někdo, kdo by mohl jako jediný její rozhodnutí změnit. Podaří se dívce naučit ovládat své schopnosti nebo raději zvolí cestu jejich úplného odstranění?

Samotná Clara hlavně v počátcích románů má tendenci se často uchylovat k sebelítosti, která úzce souvisí s tím, co se stalo její rodině, a valnou část textu se s tím složitě psychicky vyrovnává. Jak děj ale postupuje, postupně k ní dochází k charakterovému posunu a v závěru získá alespoň část ze ztraceného sebevědomí.

Období čarodějů představuje poměrně krátký román čítající necelých 300 stran. Napříč tomu se ale Griffin ne vždy daří udržet svižnější tempo knihy, která v podstatě postrádá výraznější akci. Na druhou stranu tím ale generuje pocit příjemné oddechovky, která nikam nespěchá a která patří přesně mezi ty tituly, po kterých stojí za to sáhnout za deštivého dne.

  • Rachel Griffin: Období čarodějů
  • Fragment, 2022
  • překlad: Tereza Kupková
  • 264 stran, 349 Kč (v e-shopu Fantasye již za 314 Kč)
29. července 2023, Veronika Vitoušová

Období čarodějů

Období čarodějů
Vložit do pytle na zboží  Koupit 349 Kč 314 Kč