Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Občanská válka a staří bohové hrozí zničit svět, Brent Weeks: Oko temnoty (Světlonoš 3)

Weeks Brent: Světlonoš 3 -Oko temnoty

Soumrak sedmi satrapií je tady. Armáda Barevného prince bez obtíží zabírá jedno město za druhým a jeho padlí barvomágové jako by neměli žádného soupeře. Jediná osoba schopná tohle šílenství zastavit totiž sedí přikovaná k veslu. Z Gavina, neporazitelného arcimága se stal otrok, který spolu se svobodou přišel i o své magické schopnosti.

Vše teď závisí na tom, jak si poradí Gavinův syn Kip. Už to není ten těžkopádný obtloustlý bastard, kterého arcimág přivedl do Chromerie. Pod dozorem elitní jednotky černé stráže se z něj stal ambiciózní a sebevědomý barvomág, jenž se dokonale hodí pro rodné jméno Guile.

Kip jako jediný ví, že jeho otec přežil osudový střet s oslepujícím nožem a že je v současnosti vydán na milost šíleného piráta. Aby s tím však mohl Kip něco udělat, musí se nejprve sám dostat ze zajetí svého nevlastního bratra, do nějž se dostal právě po oné nešťastné potyčce s nožem, který arcimága připravil o všechny barvy.

Kipova kamarádka Teia zatím pomalu proniká do řádu tajemných vrahů schopných zhmotňovat záhadnou osmou barvu – paryl. Teiným cílem je stát se jedním z neviditelných členů Řádu zlomeného oka a nezničit přitom nikoho z těch, na nichž jí záleží.

Brent Weeks v pěti bodech

  1. Narodil se 7. března 1977 v Montaně.
  2. Záhy po absolvování Hillsdale College se začal věnovat literatuře.
  3. Debutoval trilogií Noční anděl, která nyní začíná vycházet i v komiksové podobě.
  4. Vydání čtvrtého dílu série Světlonoš je v USA plánováno na podzim 2016.
  5. V současné době žije se svou ženou v Oregonu.

S arcimágem mimo hru dostává více prostoru jeho syn. Až to trochu vypadá jako takové symbolické předání moci a titulu hlavního hrdiny. Kip sice nepůsobí až tak superhrdinsky a nezničitelně jako Gavin, ale jeho schopnosti, jedinečný smysl pro humor a časté nedostatky taktu dodávají knize přesně to kouzlo, díky němuž nelze než hltat stránku za stránkou. Kromě toho, Brent Weeks své postavy rozhodně nešetří. Zatímco nerovnováha způsobená absencí arcimága dává vzniknout stále novým a novým živým bohům a Barevný princ hrozí zničit samotnou podstatu existence sedmi satrapií, hlavní město se zdá být ochromeno neustálými politickými tahanicemi o moc. Je nasnadě, že jestli se hlavním hrdinům podaří přežít konec této knihy, budou neustálými potyčkami nepěkně poznamenáni.

Již zhruba od poloviny románu je zřejmé, že plánovaná trilogie se nekoná. Autor častěji zabrousí do minulosti, čímž postupně odkrývá některá tajemství týkající se magie barev. Pletichaření a intriky navíc způsobují oddalování dalšího střetu s Barevným princem, přičemž je zřejmé, že Brent Weeks nebude z těch, kdo se budou snažit na ukončení skvěle rozjetého příběhu zbytečně tlačit. Ostatně příslib ještě minimálně jednoho románu čtenářům vadit nemusí. Mnohovrstvá zápletka spolu s tempem vyprávění a atraktivitou světa barvomágů by bez obtíží vydala na mnohem delší ságu. Jediným negativem tak zůstává posunutý termín vydání čtvrté knihy. Ta by měla v USA vyjít někdy na podzim příštího roku. Čeští čtenáři tak budou muset na pokračování této výborné série ještě nějakou dobu počkat.

  • Brent Weeks: Oko temnoty (Světlonoš 3)
  • FANTOM Print, 2015
  • překlad: Petra Kubašková
  • obálka: Lubomír Kupčík
  • 688 stran, 459 Kč (v e-shopu Fantasye již za 321 Kč)
3. listopadu 2015, Tomáš R. Tokoš

Diskuze k článku

Přidat komentář

Název komentáře
Vaše jméno (povinné)
Váš e-mail
Potvrzení captcha Text, který vidíte na obrázku nalevo.

Tučné Kurzíva Podčiarknuté

Jiné HTML značky nejsou povoleny.
Citaci provedete předsazením > před každý řádek citovaného textu (např. z jiného příspěvku).

Světlonoš 3 - Oko temnoty

Světlonoš 3 - Oko temnoty
459 Kč 229 Kč