Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28.4. trvale zavírá pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už nebude možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

O pravdě a netvorech se toho učenka Wynn dozví mnohem víc, než by se jí líbilo, Barb & J. C. Hendee: O pravdě a netvorech (Vznešení mrtví 9)

Hendee Barb & J.C.: Vznešení mrtví IX. - O pravdě a netvorech

Navzdory výhradám svých představených se Wynn znovu tvrdohlavě vydává na cestu. Nedbá, že by mohla přijít o svou hodnost a dokonce i o život, a snaží se najít magické prstence, jež dříve sloužily Vznešeným upírům. Ve společnosti upíra Chana, majay-hi Stín a zběhlého trpaslíka se vydává do elfího města, aby našla zmizelé trpasličího sídlo. V divočině však zdaleka nepátrají sami.

Milovníky temněji laděných historizujících fantasy vyprávění s upíry v hlavní roli jistě potěší již devátý román série Vznešení mrtví s podtitulem O pravdě a netvorech. Své fanoušky znovu navštíví hrdinové cyklu manželské dvojice spisovatelů Barb a J. C. Hendee. Vrací se svéhlavá a neústupná milovnice pravdy i učenosti, křehká Wynn, kterou i nadále věrně provází nemrtvý Chane i Chapova dcera Stín, jimž na srdci neleží nic důležitějšího než její bezpečí. Ke známým postavám se přidává i tajemný trpaslík, jehož pohnutky jsou však mnohem pochybnější.

V lesním tichu obývaném elfy se prstýnky z trávy nenosí

Chudák Wynn se v domácím příbytku Učeného bratrstva nikdy příliš neohřeje. Jen co se vrátí z jedné cesty, okolnosti a nové informace ji donutí balit se znovu. Tentokrát vyplouvá spolu s několika spojenci vstříc temnotě čekající na území lesních elfů. Snad právě ve vzdálené pobočce bratrstva odhalí ztracené stopy po pradávné trpasličí pevnosti, v jejímž nitru zmizel nejméně jeden mocný artefakt.

Barb a J. C. Hendee v pěti bodech

  1. Barb se narodila v roce 1963 ve Washingtonu v rodině učitelky a farmáře, J. C. se narodil v roce 1959 v Michiganu zdravotní sestře a pracovníkovi U. S. Forrest Service.
  2. Poprvé se setkali v Seattlu a jako pár spolu začali navštěvovat přednášky na univerzitě v Idahu.
  3. Studovali angličtinu, literaturu a umění, posléze spolu založili konzultační IT firmu.
  4. Zanedlouho začali se psaním, jehož počátky sahají až do studijních let. Nejprve psali povídky a básně, ale život jim změnil až upírský cyklus temné fantasy, jehož první část Dhampir vyšla v roce 2003.
  5. Série Vznešení mrtví zatím obsahuje první šestidílnou řadu a tři díly druhé řady (V šeru a stínu, Skrz kámen a moře, O pravdě a netvorech).

Učenka, jež se nevzdává, zamilovaný nemrtvý, nesmiřitelná fae a trpaslík s vlastní hroznou minulostí se prstence snaží nalézt. Skrytá tajemství však hledají nejen další učenci, ale též nepřítel, který by měl být dávno poražený. A překvapením zdaleka není konec.

Z trpasličího podzemí, přes otevřené pláně až do nitra hory

Stejně jako v minulém dílu Vznešených mrtvých, kdy příznivci fantasy světů mohli nahlédnout do společnosti trpaslíků, i tentokrát jim Barb a J. C. Hendee připravili něco podobného. Čtenáře čeká exkurze do krajů obývaných elfy, na místa ukrytá ve stínu jejich příbytků, tam, kde se v dávné minulosti postavili v poslední bitvě zlu a zvítězili. Žádný z těchto bojů zde vylíčený není a nebezpečí, které hlavním postavám nepřetržitě hrozí, je tentokrát z mnoha důvodů celkem bezzubé.

Kromě líčení způsobu života a studia v dalších pobočkách Bratrstva, se příběh skládá hlavně z hledání ukrytého artefaktu. I když se milovníci fantastiky během vyprávění mnohdy vracejí na již navštívená místa, autoři dobrodružství učené dívky Wynn a jejích spojenců se naštěstí neomezují na jediné prostředí. Kromě elfího města tentokrát zavedou své čtenáře na palubu zaoceánských korábů či horskými průsmyky do nitra skal.

Divočina není pro slečinky, ale ještě méně pro elfí učence

Přes poměrně uspokojivou diverzitu prostředí, kterou si čtenáři užívají i v devátém románu Vznešených mrtvých, je děj dost jednostranně zaměřený. Fanoušci v podstatě jenom čekají, kam až se v pátrání Wyn, Chane, Stín a Rudovlas vlastně dostanou. Jistě, díky řemeslné zručnosti autorů tento fakt není nestravitelný, ale přesto oproti minulým dílům něco ještě intenzivněji schází.

Konzervativci jistě postrádají nejednou zmiňovanou Magieru, Leesila a Chapa, těm progresivnějším schází politické hrátky. V devátém svazku Vznešených mrtvých se totiž dříve naznačené a slibně se rozvíjející intriky i spojenectví v podstatě nekonají. Jen několikrát autoři povrchně naznačí tajnou spolupráci nebo překvapivou pomoc pro Wynn, jíž opět všichni házejí klacky pod nohy, ale vlastně se autoři v tomto ohledu drží zpátky.

Příběh je i přesto napínavý a tempo příliš neztrácí, čtenářům se odkrývají nové detaily Chanova těžkého neživota i podrobnosti dávných temných bojů živých s nekromanty a nemrtvými. Pokud by však měla podobná linie trvat i v dalších dílech, asi by vyprávění začalo trochu pokulhávat. Naštěstí vzhledem k největšímu překvapení, jež fanoušky série v závěru knihy O pravdě a netvorech čeká, tomu máloco nasvědčuje.

  • Barb & J. C. Hendee: O pravdě a netvorech (Vznešení mrtví 9)
  • Fantom Print, 2014
  • překlad: Zuzana Hanešková
  • obálka: Jan Patrik Krásný
  • 464 stran, 289 Kč (v e-shopu Fantasye již za 202 Kč)
22. dubna 2014, Olga Buriánková

Diskuze k článku

Žádný příspěvek.

Přidat komentář

Název komentáře
Vaše jméno (povinné)
Váš e-mail
Potvrzení captcha Text, který vidíte na obrázku nalevo.

Tučné Kurzíva Podčiarknuté

Jiné HTML značky nejsou povoleny.
Citaci provedete předsazením > před každý řádek citovaného textu (např. z jiného příspěvku).

Vznešení mrtví IX. - O pravdě a netvorech

Vznešení mrtví IX. - O pravdě a netvorech
Vložit do pytle na zboží  Koupit 289 Kč 149 Kč